Свързването на ChangeMakers е пътят към промяната

MOVE.BG събра двигатели на промяната от различни сфери на специален ритрийт сред невероятната природа на Стара планина.


От МOVE.BG, публикувана на 5 август 2019

Какъв е пътят на промяната? Какви са предизвикателствата? Как заедно можем да ги преодолеем? 

Тези въпроси очертаха червената нишка, която премина през двудневното ни откъсване от ежедневието и потапяне в ChangeMaking темите. Целта на специалния формат Disconnect to Reconnect, иницииран от нашите приятели Limacon Event Center и Trakia.Tech, беше заедно да съберем на едно място маркетелози, дигитални експерти и двигателите на промяната в България.  The ChangeMakers частта доведе, от своя страна, новатори от различни сфери и трансформира познанствата между тях в почва за обща работа. 

Уикендът в архитектурно-историческия резерват “Боженците” споделиха четири “вида” двигатели на промяната: дигитални предприемачи; хора, които се занимават със зелени инициативи; представители на културата; и хора, занимаващи се с обществени каузи. Събра ги общата цел, която те преследват в различните си сфери на действие, а именно заедно да подобрим средата в България. Защото ChangeMaker-ът е човек на градивното действие, който инициира и подобрява. 

През различни формати на работа и на забавление успяхме да поставим основи на крос-секторно сътрудничество, демонстрирайки че утилизираният ресурс на такава шарена общност носи ползи за всички. А те трансформират тези ползи и в обществено полезни резултати от проектите и начинанията си. 

“Disconnect to Reconnect”, също така  показа, че нуждата от физически срещи и контакт очи в очи не само не е намаляла, но и се е увеличила в дигиталната епоха. Формите на онлайн свързване могат да бъдат успешни само ако са допълнение към физическото общуване и опознаване, защото чрез комуникацията очи в очи се създават реални и стабилни връзки - около тези изводи се обединиха както представителите на иновативните арт и обществените инициативи, така хората зад новаторските дигиталните и зелени проекти:

  • “Имаме нужда от подобни срещи.”
  • “ Нищо не може да замени директното физическо общуване.”
  • “Срещите очи в очи с други хора с каузи са незаменими.”

Това бяха повтарящите се препоръки по време на двата дни в Боженци. 

Disconnect to Reconnect - Какво точно се случи

Макар че не искаме да издаваме твърде много тайни, ето няколкото формата, които запълниха уикенда ни плътно. Първият ден посветихме на клуба и на аспекта за допринасяне. Минахме през игра-запознанство, в която за кратко трябваше да си кажем много и да се опознаем по нов начин. Продължихме със ChangeMaker-ско приключение с помощта на нашите приятели от “United in Adventures”. Тук само ще кажем, че имаше бойни викове, тъмни сили и много адреналин. Разговорите от деня по най-различни теми преминаха в нетуъркинг сред вечерната прохлада на Стара планина. 

Вторият ден пък завъртяхме призмата навътре и си говорихме как клубът може да бъде полезен, като не останахме само с думите, ами направо приложихме теорията в действие. 

“Стимулирането на “give and take” културата е основна част от работата ни, както в нашата онлайн общност, така и във физическите срещи на changeMakers. По този начин стимулираме крос-дисциплинираността и работата заедно! Това е пътят на иновациите и на положителната промяна,” сподели Десислава Симова, програмен координатор на “The ChangeMakers”.

А кои личности са ChangeMakers?

Те са хората, които работят за нашия по-добър утрешен ден днес и показват не особено известната страна на България, кипяща от на положителното развитие. Ние ги наричаше двигателите на промяната  - личностите от клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria”

“Днес на географската ни територия съжителстват две Българии - едната на хората, които се чувстват пренебрегнати, които не виждат перспективата, които по-скоро разпознават корупцията, лошото здравеопазване, образование и затворените икономически възможности като основни характеристики на средата ни. Има, обаче, и една друга България,” сподели Саша Безуханова, основател и Председател на Борда на MOVE.BG, по време на обучението.

“Това е тази България - на хората, които избират да живеят тук, за да създават, технологични решения, които решават световни проблеми, които рискуват и инвестират в смели екопроекти, възползвайки се от природните дадености на страната ни, които в свободното си време обучават деца на темите на бъдещото - като изкуствен интелект и роботика.

Това са хората, които вярват, че България е едно място с перспектива за икономическо развитие, за център на региона, но и за щастлив живот за хората тук. Въпросът е да изберем оптиката, през която виждаме и живеем ,” допълни г-жа Безуханова.

А каква е твоята оптика?

Страната ни има таланти, които адресират световни предизвикателства. В MOVE.BG искаме да покажем техните лица и да стимулираме промяната от България за света. 

Ако познаваш човек, който има ясна ценностна система и визия за позитивна социална промяна!

Ако използва иновации и нови технологии в подкрепа на социалния и икономически напредък!

Ако променя положително България днес!

Посочи ChangeMakers!

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната