Десетокласничка спечели конкурса за предприемачество Entrepregirl v4.0

За три месеца Моряна Филипова е създала модна линия с фолклорни елементи, която вече продава онлайн


От МOVE.BG, публикувана на 6 април 2017

Платформи за граждански инициативи и училищни състезания, мода, маркетинг консултации и арт музикална кутия са само част от бизнес идеите, които десет млади дами представиха от подиума на Студио 5 на 1 април.

Там се проведе церемонията по награждаване на финалистките в конкурса Entrepregirl v4.0, който Българският център на жените в технологиите организира за четвърта поредна година.

Конкурсът е единственият по рода си в Европа и насърчава предприемачеството сред момичета и жени между 16 и 25 години. Провеждането му е подкрепено от организации като Български фонд за жените, Start It Smart, Асоциацията на българските лидери и предприемачи ABLE, Junior Achievement Bulgaria, DEV.BG, Founders Institute и The Business Institute. Генерални партньори на събитието са технологичните компании Dell EMC и SAP.

В четвъртото издание на Entrepregirl се включиха 29 момичета с разнообразни проекти, които можете да разгледате на страницата на конкурса.

Тази година конкурсът се проведе на два етапа. До 16 март всяко момиче имаше възможността да кандидатства през онлайн апликационна форма. Жури с представители на партньорските организации, които са част от предприемаческата еко-система, прегледа всички идеи и предварително избра десет проекта-финалисти. Седмица преди финала момичетата участваха в специална работилница “Десет правила от етикета на стартъп света”, на която Жанет Тодорова от Founder Institute ги посъветва как да представят идеите си по завладяващ начин и кои са най-важните елементи от стартъп културата.

 

Вторият етап бе церемонията по награждаване, която включи представяне на тези десет проекта на живо

Пред жури в състав Саша Безуханова, Председател на Български център на жените в технологиите, Румяна Тренчева, регионален изпълнителен директор SAP, Евелина Проданова, програмен координатор на Български център на жените в технологиите, Жанет Тодорова, Ко-директор Founder Institute Sofia, Никола Янев, президент и председател на Start It Smart, Елица Моллов, директор Академични програми към JA Bulgaria, Деница Симеонова, изпълнителен директор ABLE, Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Български фонд на жените, Иво Христов, създател на DEV.BG.

Момичетата имаха само един ден да подготвят своите идеи и да ги представят в рамките на пет минути. Всички те се справиха блестящо, а на място журито избра победителката и нейните две подгласнички.

Победителка в Entrepregirl v4.0 е Моряна Филипова с нейния проект “Фолклорните мотиви в съвременния гардероб”.

Моряна, която е ученичка в десети клас в Професионална гимназия по облекло “Княгиня Мария Луиза”, за три месеца е разработила линия от 13 модела дамски облекла с вплетени елементи от шевици и вече ги продава онлайн в сайта си. Моряна получи пълна стипендия за 6-седмичен майсторски клас, базиран на бизнес симулации на Harvard Business Publishing, съчетани със структура на маркетинг концепции от фасилитатори-практици и вдъхновяващи дискусии с гост-говорители от The Business Institute.

 

За пръв път тази година журито реши да поощри всички участнички, поради което нямаше традиционните две места за подгласнички.

Наградите в конкурса Entrepregirl v4.0 включват стипендия за Marketing Management Master Class, програма на Бизнес институт (The Business Institute), както и 10 ваучера за 50% отстъпка от курс на института. Български център на жените в технологиите (BCWT) предостави едногодишно менторство и членство. Една специална поощрителна награда „Красавицата и Вяра“ – участие в CEE Startery 2017, както и Design Thinking сесия за 10-те финалистки, предоставят от SAP. Две пълни стипендии за момичета с технологична идея в новия сезон на преакселераторската си програма пък дават Founder Institute. Start It Smart наградиха две участнички с пълни стипендии за 7-ми сезон на своята преакселераторска програма, а ABLE се ангажира с менторски курс по предприемачество. Курс за развитие на лидерски качества и умения организира за наградените Български фонд за жените. Наградите не свършват до тук, Junior Achievement Bulgaria предоставят едно място в курс по Е-commerce, както и менторство и помощ при реализацията на бизнес идеята на една от участничките.

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Добрият пример