Пътят от Червения кръст до Българската стартъп асоциация - Добромир Иванов

Срещаме Ви с Добромир Иванов, главен изпълнителен директор на BESCO и един от новаторите от нашия клуб „The ChangeMakers of Bulgaria – Двигателите на промяната в България“.


От Марин Маринов, публикувана на 14 юни 2019

“Когато започнеш да мислиш изцяло за това какво можеш да дадеш на другите, а не дали ти си щастлив и какво ти ще получиш от различните ситуации, животът придобива много повече пълнота и смисъл” - това е житейската философия на един от съвременните двигатели на промяната Добромир Иванов - изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация (BESCO) и част от клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria”.

И като истински ChangeMaker житейският път на Добромир е доказателство, че не е от хората, които просто говорят добре, а и действат.

Как го прави ли?

Още от ученик Добромир иска да се занимава с промяна на средата, с правене на политики. Още от ученик започват и приключенията му в бизнес средата и предприемачеството.

Докато е в Софийската математическа гимназия е заобиколен от среда на младежи с предприемачески идеи, които си влияят един на друг.

“Започнах да се развивам обществено, когато бях 11 клас,” обяснява ни Добромир и допълва: “Тогава станах част от Българския младежки Червен кръст - през 2004 година това беше една от не чак толкова много възможности за доброволческа дейност. За осемте си години там станах зам. председател на националната организация, ръководех софийската и покрай това станах част от още доста други неправителствени организации.”

След това Добромир се запознава с хората от “Джуниър Ачийвмънт” и участва в лятната предприемаческа програма в САЩ (SEP) през 2011 година. Вдъхновен от тяхната иновативна гледна точка към предприемачеството, започва да мисли по собствени бизнес идеи.

През годините Добромир участва в най-разнообразни бизнес проекти - от по технологични инициативи през сферата на земеделието до вендинг машини. Първият му голям бизнес проект е stigni.bg.

“Създадох Stigni.bg през 2011 година и до 2015 се превърна в най-голямата платформа за онлайн продажба на автобусни билети. Работихме с над 100 превозвача, Eleven Ventures ни подкрепиха на два пъти и всичко вървеше добре. С тази компания минах през целия цикъл на развитие на един бизнес, включително финалният провал :)’”

Но както всеки changeMaker, Добромир се учи от грешките. Започва работа за FretLink - компания в сферата на логистиката, която сега се оценява на близо 100 млн долара - но когато той се включва, фирмата е се състои само от 5-6 човека. С усилията на екипа, компанията бързо набира сила, а Добромир ръководи развитието й за региона на  Източна Европа.

Българската стартъп асоциация

През 2017 вижданията му претърпяват ново развитие. Добромир става съветник на Теодор Седларски - служебен министър на икономиката. Тези няколко месеца го убеждават, че има нужда от организация, която да бъде мост между бизнеса и държавните органи. Затова и малко по-късно участва в създаването на BESCO - Българската стартъп асоциация в края на 2017 година.

“BESCO си е стартъп, който се бори за политики за стартъпи...самия тип на организацията е доста стандартен, но ние се опитваме да иновираме процесите на всяко ниво и целия ни подход е доста нестандартен за политическия свят,” допълва Добромир.

Днес над 400 компании са членове на BESCO, а организацията работи за подобряване на правната рамка с над 200 предложения, които идват от предприемачите.

“Считам, че промяната на законите и администрацията е устойчива промяна,” убеден е Добромир.

В момента BESCO се бори за т.нар. Startup Visa - правен инструмент, който дава временно жителство на чуждестранни предприемачи, за да ги подпомогне при стартирането на бизнес в България. Това “гражданство” става постоянно, ако определени условия бъдат изпълнени от даден стартъп.

Най-важната промяна, за която BESCO се бори в момента, е изменение на Търговския закон, което да създаде нов вид дружество в у нас: целта е чрез него да се създаде по-голяма гъвкавост на предприемачите и отношенията им с техните инвеститори и служители.

Един от успехите на организацията е реализирането на инициативата България да има почетен консул в Силициевата долина.

“Ролята на BESCO е малко странна - реално сме моста между предприемачите и държавата и целта ни е да запазим този мост чист. Целта ни е и след 20 години BESCO да представлява гласа на компаниите, които правят бизнес по правилния начин, имат правилните ценности и които инвестират в развитието на общността,” обяснява ни Добромир.

Най-големият урок за Добромир?

“За нас общността е всичко, защото ние представляваме техния интерес. Колкото повече хора и компании се включват и дават идеи толкова по-добре разбираме цялата картинка и ще сме по-полезни и ние,” споделя ни Добромир.

“Друго важно нещо е че животът е дълъг, и е маратон. Нещата, които реално имат смисъл са много малко и за да ги построим правилно, е нужно да инвестираме години там, “ мисли нашият ChangeMaker.

“Съответно в сегашния свят ни се предлагат безброй възможности да си набавяме кратковременна радост и много често човек се увлича по тези изкушения и така си минават години и години и така и пропуска да построи това, което всъщност е важно. Умението да различиш кои са тези 3-4 важни неща и да ги поставиш наистина на първо място в живота си е определящо за това как ще финишираш един ден.”

Това е Добромир!

А ти? Участваш ли в подобен проект? Променяш ли България днес?

Включи се в The ChangeMakers!

Двигателите на промяната е проект на MOVE.BG, който идентифицира, свързва и обединява променящите България в национална мрежа. България има таланти, които адресират световни предизвикателства. В MOVE.BG искаме да покажем техните лица и да стимулираме промяната от България за света.

За да създадем заедно нашето утре!

Ако ти си човек, който има ясна ценностна система и визия за позитивна социална промяна!

Ако използваш иновации и нови технологии в подкрепа на социалния и икономически напредък!

Стани част от The ChangeMakers!

Включи се сега!

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната