Онлайн събитие: коя е д-р Тота Венкова?

На 17 март (сряда) от 16 часа ще си говорим за първата дипломирана българка - Тота Венкова, за която ще ни разкаже нашата специална гостенка г-жа Райна Несторова.


От Моята българска история, публикувана на 12 март 2021

В продължение на години д-р Александър Несторов, племенник на Тота Венкова, заедно със своята съпруга г-жа Райна Несторова съхраняват жив спомена за видната възрожденска българка и предават нейния завет на всяко следващо поколение. Д-р Венкова е родена в преломен момент от нашата история - Българското Възраждане, ценностите на което оказват голямо влияние върху оформянето на характера ѝ. Любопитството на възрожденските българи и жаждата им за знание я провокират да напусне родния си край, за да изучи изкуството на медицината в далечните Русия и Австро-Унгария. Завърнала се вкъщи, в България, тя предава наученото на будните млади свои сънароднички и се отдава на народополезна дейност, отваряйки безплатен кабинет за медицински консултации на всички нуждаещи се от грижа и съвет.

За нея Петър Колев споделя: “Скромна, тиха, милозлива и всякога сърдечна, тя вървяла неотстъпно и безшумно по своя път да стопля сърцата на безутешните и да облекчава страданията и болките. В това отношение тя беше еднакво лекар на организма и душата на страдащия.“

Малко преди смъртта си д-р Венкова написва и своето завещание, с което оставя повече от 1 000 000 лева на българския народ. За какво са изразходвани средствата ще ни разкаже г-жа Несторова на 17 март от 16:00 часа онлайн в страниците във “Фейсбук” на на Моята българска история и Българският център на жените в технологиите (BCWT).

BCWT и програма “Моята българска история” на MOVE.BG работят заедно за популяризирането на ролята на жените в българската историята. Научете повече за жените, които променят света днес, тук.

*Гледайте запис на разговора тук.

Добави в Календар 2021-03-17 16:00:00 2021-03-17 17:00:00 Europe/Istanbul Онлайн събитие: коя е д-р Тота Венкова? 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории