Инвестиции за устойчиво бъдеще - НоваториТЕ с Евгени Ангелов

В брой 24 на предаването ни НоваториТЕ обсъждаме с Евгени Ангелов защо е важно да се инвестира във фирми, решаващи енергийни проблеми с иновативни средства.


От МOVE.BG, публикувана на 26 март 2019

В новия епизод на НоваториТЕ си говорим с Евгени Ангелов за разпределението на широк портфейл от инвестиции в стартиращи и нишови компании в енергийния и технологичния сектор. Обсъдихме и защо е важно да се инвестира във фирми, решаващи социални проблеми с иновативни средства.

За първи път тази година български проекти могат да участват в европейския акселератор за енергийни решения -  Социални иновации за справяне с енергийната бедност” . Участието на България е възможно, благодарение на партньорството на MOVE.BG с международната организация Ashoka и фондацията към американския енергиен гигант Schneider Electric.

Гостът

Евгени Ангелов е председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA). Също така, е съдружник в PostScriptum Ventures. Евгени оглавява инвестиционния борд на “Джереми” - фонд на фондовете с ресурс от 350 млн. евро (685 млн.лева), който осигурява капиталово и дългово финансиране на стартъпи и малки и средни предприятия.

Преди това той е бил и председател на бордовете на Български енергиен холдинг (БЕХ), Национална електрическа компания (НЕК) и София Тех Парк, на който е и инициатор. Освен това, Евгени е служил като икономически съветник на Президента на Република България Росен Плевнелиев (2012-2017), както и като заместник-министър на икономиката (2009-2011).

Преди длъжностите му в държавния сектор, Евгени е бил директор в Trigranit Development Corporation - водеща компания за недвижими имоти в Централна и Източна Европа. Той е работил и на различни позиции в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон. Възпитаник е на Harvard Business School, откъдето има магистърска степен по бизнес администрация.

НоваториТЕ

НоваториТЕ е ежемесечно предаване за технологии на MOVE.BG, което събира историите на български предприемачи от целия свят и разкрива движещите сили зад успеха на техните компании. Всеки епизод разказва за една конкретна индустрия през перспективата на успешни български предприемачи в нея.

Повече можете да научите на страницата на EDIT във "Фейсбук".

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital