MOVE.BG и Ashoka търсят иновативни проекти за справяне с енергийната бедност

Заедно с Ashoka ще подкрепим проекти, които предлагат новаторски решения за справяне с енергийната бедност чрез акселераторска програма. Кандидатстването е отворено


От Марин Маринов, публикувана на 7 март 2019

MOVE.BG и международната организация Ashoka стартираха Социални иновации за справяне с енергийната бедност - акселераторска програма за търсене на иновативни решения за проблема с достъпа до енергийни услуги. Чрез акселераторът искаме да подкрепим иновативни проекти и бизнеси в тази области и заедно с тях да помогнем на засегнатите общности да преминат към енергийна устойчивост.

Проектът е съвместна инициатива на Ashoka - базирана в САЩ организация, която подкрепя иновативни предприемачески проекти от цял свят, и Schneider Electric Foundation - фондация, работеща за внедряването на решения за справяне с енергийните проблеми, пред които се изправят най-непривилегированите хора. Акселераторът е под егидата на Fondation de France, независима структура към френското правителство и е  е част от инициативата Tackle Energy Poverty, която обхваща  пет европейски държави с високи нива на енергийна бедност: Полша, Чехия, Унгария, Румъния и България

Според най-новото издание на индекса за енергийна бедност в Европейския съюз EDEPI, България е държавата с най-високи нива на този вид бедност, които са определени като екстремни.

Новаторските проекти вече могат да кандидатстват за участие в програмата.  Ще бъдат избрани 15 финалисти, които ще могат да се включат в петмесечна акселераторска програма, която ще им помогне да подобрят стратегията си и да увеличат положителното си въздействие върху обществото и околната среда.

След този етап, ще бъде изпратен по един победител от всяка страна, на когото ще бъде присъдена награда от 3500 евро. Финалистите ще имат възможност да получат също и финансова подкрепа и достъп до пазарите, в които оперира Schneider Electric.

Имаш ли иновативна идея за справяне с енергийната бедност? Искаш ли да помогнеш на хората с ниски доходи да живеят при нормални условия?

Очакваме твоя проект!

Заради огромния интерес и запитвания, срокът за кандидатстване е удължен до полунощ на 14 април (неделя).

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика