Изложба представя изгубената и съхранена природа на България

MOVE.BG е домакин на инициативата, която се организира от младежката организация към WWF България. Разгледайте фотосите между 16 и 18 септември.


От МOVE.BG, публикувана на 12 септември 2022

Виждаме ли природата около нас или я имаме за даденост? А даденост ли е тя? Осъзнаваме ли какво можем да загубим и какво сме загубили вече?

Каним ви да научите отговорите на тези въпроси по един нестандартен и интересен начин. MOVE.BG ще бъде домакин на изложбата Красотата и грозотата на България, която ще бъде част от тазгодишното издание на “КвАРТал Фестивал”, в който MOVE.BG ще участва за поредна година. Изложбата се организира от ПанГея- новосформираната младежката организация към нашите партньори в рамките на Коалиция “За зелен рестарт” WWF България

Очакваме ви между 16 и 18 септември в Дома на MOVE.BG - улица “Сердика”№20. Откриването ще се състои на 16 септември (петък) от 19:00 часа.

Инициативита

Изложбата ще представи десетте най-добри участници в конкурса конкурса “Красотата и грозотата на България” - първата инициатива на “ПанГея”. Всеки участник представя по два фотоса - един, представящ съхранена част от българската природа (красотата), и един, посветен на разрушена част от нея (грозотата).

“България е държава, изпълнена с невероятна природа и културно наследство. В същото време, необмислената човешка дейност често унищожава тази красота безвъзвратно,” обясняват от “ПанГея” и допълват:

“Целта на фотоконкурса е да се постави във фокус този контраст между унищожената от човека красота и тази, която все още продължава да ни радва. Да провокира българите да се замислят за необятните природни и културни богатства, които са изгубени, и за запазването на тези, които още са около нас.”

Разгледайте десетте най-добри фотоса от конкурса в дните на “КвАРТал Фестивал 2022” - между 16 и 198 септември, включително. Очакваме ви в Дома на MOVE.BG - улица “Сердика”№20, етаж 1, София. Откриването на изложбата ще бъде на 16 септември (петък) от 19:00 часа.

Коалиция “За зелен рестарт”

Коалиция “За зелен рестарт” е създадена по инициатива на MOVE.BG през юни 2020 година.Тя е безпрецедентна по своя характер, защото обединява за първи път организации от иновативната екосистема и природозащитни организации. “За зелен рестарт” включва MOVE.BG, WWF България, “Грийнпийс”-България, “Институт Кръгова Икономика” и техните мрежи от учени, екозащитници, иновативни бизнеси, неправителствени организации и хиляди граждани, подкрепящи работата на четирите организации. Коалицията работи по редица инициативи в подкрепа на зеленото възстановяване и дългосрочното устойчиво и иновативно развитие на България.

В рамките на една година Коалиция “За зелен рестарт” изработи пет експертни становища с препоръки за подобряване на Националния план за възстановяване и устойчивост, както и създаде специалния проект “Учебник по бъдеща история на България”. От октомври 2021 година Коалицията работи за въвеждане на хоризонтален, холистичен и дългосрочен подход към климатичните промени и зелената трансформация у нас. Част от инициативитe в тази посока са кампания създаване на специална структура за управление на устойчивото развитие в България - Вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформация, а в близко бъдеще -  Министерство на Климатичния преход и зелената трансформация, както и подпомагане на прехода към нулеви нетни емисии в България.

През юни 2022 година събрахме над 50 от водещите български експерти от сферите на иновативния бизнес и зелените иновации, енергийния преход, биоикономиката, кръговата икономика, природно-базираните решения и устойчивите финанси. Те очертаха основните предизвикателства пред устойчивото развитие на България и генерираха над 150 препоръки за реформи за тяхното преодоляване - идеите обобщихме в специалния доклад “Мисия Зелена България”.

Обединението организира и редица дискусии с политици, учени, бизнес и държавни представители, срещи с дипломати, представители на ЕС и медиите, както и обучения, подпомагащи зеления рестарт на България.

Научете още за инициативите на Коалиция "За зелен рестарт" тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура