Промените в Закона за горите застрашават българската природа и население

Коалиция “За зелен рестарт” изпрати Отворено писмо до Народното събрание, в което настоява за отхвърляне на предложените изменения в Закона за горите, включително увеличаването на сечта в българската гора.


От МOVE.BG, публикувана на 27 юли 2023

Промените в Закона за горите, включително предлаганото двойно или тройно увеличаване на сечта на дървета, застрашават българската природа и население и затова трябва да бъдат отхвърлени при тяхното Второ четене в Народното събрание в петък. Това се посочва в Отворено писмо, което изпрати до народните представители и ресорните министри инициираната от MOVE.BG Коалиция “За зелен рестарт”. Четирите организации в Коалицията - MOVE.BG, WWF България, “Грийнпийс”-България и “Институт Кръгова Икономика”, настояват и за предприемане на реални и дългосрочни мерки за подпомагане на енергийно бедните домакинства и за извършване на енергиен преход към по-чисти, по-евтини и по-достъпни форми на производство на енергия.

Промените в Закона за горите, сред които увеличаването на сечта на преференциални цени, ще окажат негативно влияние в редица направления, посочват от Коалиция “За зелен рестарт” в писмото:

“Предлаганото двойно или тройно увеличение на сечта в българските гори, липсата на механизми за контрол и премахването на вече съществуващи подобни механизми няма как да бъдат замаскирани под формални мотиви за подпомагане на българските домакинства.

Намираме се в ситуация на засилващи се последствия от климатичните промени, които изпитваме всички в България - от наводнения, свлачища, все по-продължителни горещи вълни и пожари през загуба на плодородни почви, на растителни и животински видове. Затова огромно притеснение и недоумение предизвиква фактът, че се посяга на горите - едно от най-големите богатства на България и основен способ за възпиране на природни бедствия, за пречистване на въздуха от изобилието от замърсители у нас, за възстановяване на биоразнообразието.

Още по притеснителен е процесът на скоростно придвижване на промените в Народното събрание - без осигуряване на необходимото време за обществена консултация, без диалог със заинтересованите страни, без експертни анализи.

Не на последно място, прокарването на промените на бърза писта в навечерието на местните избори предизвиква опасения за използването на горите за политически цели - безконтролната сеч и създаването на зависимости по региони чрез експлоатиране на горите трябва да бъдат забравени практики от миналото, а не настоящи инструменти на политическия процес.

Хората в страната, които изпитват затруднения с непосилните сметки за отопление, имат нужда от реални мерки. Мерки, чрез които да произвеждат евтина енергия, която не застрашава тяхното здраве и природата около тях. Енергия, която им осигурява здравословни температурни условия, както през зимата, така и през горещите периоди през лятото, каквито се случват все по-често, включително през последните дни. 

Необходими са мерки в подкрепа на прехода към чиста, евтина и достъпна енергия от слънце и вятър, а не предложения за увеличаване на сечта в българската гора.

Изсичането на горите е модел от миналото, който не решава проблеми, а ги задълбочава и създава нови.”

От Коалиция “За зелен рестарт” настояват за: 

  • Отхвърляне на пакета предложения за промени в Закона за горите, включително отхвърляне на предложението за увеличаване на количеството дърва за огрев, които домакинствата имат право да получат на преференциални цени.
  • Приемане на реални мерки за подкрепа на домакинствата, включително приемане на дефиницията за енергийна бедност и осигуряване на ваучери за енергийно бедните домакинства, чрез които да могат да станат енергийно независими и да произвеждат сами енергия от слънце и вятър.
  • Провеждане на кампания, чрез която да бъдат разяснени на домакинствата ползите от енергийния преход, включително от замяната на дървата с по-евтини и по-чисти форми на производство на енергия.

От Коалицията напомнят, че броени дни преди парламентарните избори на Кръгла маса, организирана от “За зелен рестарт”, представители на почти всички парламентарно представени партии подкрепиха приемането на вече готовата дефиниция за енергийна бедност, така че домакинствата в България да бъдат реално подпомогнати и енергийната бедност да бъде изкоренена. 

Коалиция “За зелен рестарт” припомня, че решения за успешен енергиен проход в полза на хората и на природата има. Част от тях могат бъдат намерени в доклада “Мисия Енергиен преход” (линк тук), който Коалицията през април. Докладът съдържа над 150 препоръки за успешна енергийна трансформация на България, които бяха дадени от над 50 водещи български експерти.

Прочете цялото писмо тук.

Още за инициативите на Коалиция “За зелен рестарт” можете да намерите тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла