Когато хората работят заедно, постигат чудеса

Срещаме Ви с Мирослав Димитров, един от създателите на русенската гражданска организация “Градоред”, една година след началото на проекта.


От Марин Маринов, публикувана на 12 февруари 2020

Знаете ли колко е две плюс две? Дали е четири? А може ли да бъде пет, шест или седем? Как се постига това?

С работа. И то с работа заедно. Без оплаквания. Без хленчене, че не може.

Защото може. Ако действаме заедно. Ако действаме сега, а не чакаме “удобният” момент да дойде.

Именно така мисли Мирослав Димитров, един от тримата създатели на русенската гражданска организация Градоред, с когото се срещаме броени седмици след като проектът навърши една година. Период, изпълнен с много емоции и с много работа. Месеци на промяна и на създаване на градивни дейности. Една година, която показа, че когато граждански активните хора се познават и са свързани, те постигат чудеса.

Началото

В началото тримата “градоредци” - Миро, Деси Николова и Весо Янчев, не се познават, въпреки че живеят в не много голям град и въпреки че и тримата са доста активни. По професия финансист, Миро инвестира времето и усилията си в редица обществени каузи. Амбициран да се опита да обърне отрицателната демографска картина на града си, той се стреми да промени средата, да покаже, че и в Русе може да се живее добре. Преди малко повече от година той среща и няколко съмишленици.

Това се случва по време на русенската спирка от обиколката на MOVE.BG The ChangeMakers Tour. Тя даде началото на едноименния клуб, който свързва в национална мрежа двигателите на промяната в България.

“Тази среща ни даде поглед - много хора, които правят нещо хубаво, не знаеха, че има и други като тях. Затова има голям смисъл тези хора да се свържат и опознаят. Защото две и две не прави четири, а шест-седем. Ефектът е много по-голям от тази мрежа, която се създава,” споделя ни Миро.

По време на събитието в Русе, Миро се запознава с други двама активни граждани - Деси, която е инженер, както и Весо - проектен мениджър.

“Самата changeMaker-ска среща ни вдъхнови. Решихме да се обединим, за да подобрим средата в Русе и ето, вече една година работим да направим града ни малко по-добро място в различни направления като информираност и морална среда, за да бъдат хората по-мотивирани и обнадеждени и да останат да живеят и работят в Русе”.

Мирослав Димитров. Снимка: "Градоред".

Работата заедно

Екипната работа е ключова за успеха, на която и да е инициатива, обяснява ни Миро. "Градоред" успява да преодолее предизвикателствата, защото тримата градоредци се допълват взаимно и успяват заедно да намерят решенията, поглеждайки от три различни ъгли.

“Екипната работа е много важен принцип и той трябва да бъде въведен в цялото общество. Когато хората са заедно и когато работят заедно, те постигат чудеса и то всеки ден. Това са неща, които иначе си казваш, че не са възможни," споделя ни Миро и допълва:

"Не, бе, човек, възможни са, хващаме се двамата и го правим. Аз сам няма да мога да го направя, ти - също, но заедно не само, че ще го направим, но и ще го направим два пъти, три пъти, сто пъти. От нас зависи да го направим."

Работата трябва да се свърши, трябва да се свърши сега и трябва да се свърши по най-добрия начин.”

Да променяш средата

В момента “Градоред” работят по няколко формата, чиято цел е да дадат повече информация на жителите и на гостите на Русе за града, за неговата история и настояще, както и за възможностите да живееш и работиш в центъра на Северна България. Единият проект е уеб платформа за историята на сградите в Русе: кой ги е направил, защо ги е направил, през какви промени са преминали през годините. Проектът цели и да повдигне въпроса за реставрацията на уникалните сгради в Малката Виена.

“В Русе архитектурата е такава, че има много хубави орнаменти по горната част на сградите. Когато човек вдигне поглед нагоре и види красотата, това повдига и настроението. Виждаш, че нещата не са толкова лоши и има смисъл тук да се правят неща,” споделя ни Миро.

Платформата вече е активна, но работата по нейното обогатяване продължава. Екипът на “Градоред” е сложил и QR кодове на вече качените онлайн сгради и така всеки лесно може да сканира и да разбере информация за обекта до него. Освен това, наскоро организираха и игра със стари снимки: да се разпознае коя е старата сграда днес. Целта на играта е не само опознавателна, но и да стимулира диалога между поколенията. Децата да попитат бабите и дядовците си, а те да им разкажат истории, които едва ли биха научили от друго място.

“Един човек, който се гордее с историята и архитектурата на града си, не би искал да го напуска,” споделя ни Миро.

"Градоред" работят много добре с местните организации: регионалния музей, библиотека и местната фондация "Русе-град на свободния дух". Снимка: "Градоред".

Наивниците в Русе

“Градоред” организират и русенския вариант на събитийния формат на MOVE.BG “Вечери за наивници. Проектът цели да да покаже, че има път и да вдъхнови, като запознае с добрите примери и с решенията на предизвикателствата, които срещаме.

Досега “Градоред” организираха девет броя на формата, посветени на девет различни професии. Във всеки брой участва по един наивник от Русе и един от друга част на страната, за да се покаже както местната, така и националната перспектива. Целта е да се помогне на младите хора, които сега избират професия, да разберат повече в откровен разговор с доказани професионалисти.

“Акцентът беше не върху това, докъде са стигнали лекторите, защото за всички беше ясно, че те са успешни. Наблегнахме на начините за преодоляване на препятствията по пътя и на смисъла да не се отказваш. Благодаря на всички гости, че успяха да говорят открито и искрено и да отговарят на нашата публика в една зареждаща дискусионна среда," споделя ни Миро.

"С “Вечери за наивници” искаме да покажем на младите , че проблемите могат да се преодоляват, да им покажем, че може в Русе, че може в България."

След успеха на първите издания и пълните зали, “Вечери за наивници”  ще продължат и през 2020 година.

Да наредиш града

Завършваме разговора с Миро с един тривиален, но важен въпрос: "Защо избрахте градоред за име на организацията?".

Защото искаме да подредим града, защото искаме да има ред, да правим градски проекти със значение...Защото градоред.

А ти как мислиш?

Познаваш ли други хора като Миро и други проекти като “Градоред”

Номинирай следващите двигатели на промяната

The ChangeMakers of Bulgaria

"The ChangeMakers of Bulgaria" е клубът на MOVE.BG, който свързва новаторите, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. Целта на клуба е да обедини променящите България в национална мрежа, за да стимулират промяната от България за света в сферите на култрното, дигиталното и устойчивото развитие.

Номинирай следващите changeMakers!

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната