"THE BIG CHANGE: Новатори за зелена трансформация"

MOVE.BG беше домакин на третата дискусия за голямата промяна, в която живеем и за света след COVID-19.


От Милена Цветанска, публикувана на 26 юни 2020

Четирима участници в дискусията – четири  визии за начина, по който трябва да бъде програмиран зеленият рестарт на България. Визии, обединени от общата мисия за устойчив градеж на бъдещето и общото разбиране, че трансформацията трябва да бъде в синхрон с амбициозния план на Европа за климатично-неутрална икономика, залегнал в Зелената сделка.

Какво трябва да стои в основата на спешните икономически реформи и как промяната, която COVID-19 наложи по един болезнен начин в нашето съзнание и начин на живот да създаде трайни практики с грижа към природата - това бяха част от дискутираните въпроси.

“COVID кризата беше голям wake up call за света и разшири дигитално-базираните решения за живота ни. Тя, обаче, постави с още по-голяма сила темата за справянето с потенциално по-разрушителната климатична криза. И този проблем има своите измерения от гледна точка на всички европейски политики. Европейското лидерство в отговор на поуката, която имаме от COVID кризата, контекстуализира планираната зелена сделка в постпандемична програма за зелено икономическо възстановяване на Европа, която е подкрепена с безпрецедентния бюджет от един трилион евро, планиран за устойчиви инвестиции,” каза Саша Безуханова, основател на MOVE.BG , която като домакин, постави разговора в контекста на новите предизвикателства.

Гледната точка на Брюксел за политиките, ориентирани към перспективите за икономически растеж чрез зелени решения, беше представена от евродепутата Ева Майдел. Тя отговори на въпроса защо е важно България да се подготви добре за процеса на трансформация. 

”За последните няколко седмици ЕС реши на една безпрецедентна криза да даде един безпрецедентен отговор и ще направи така, че да насочи голям капацитет от ресурси към най-нуждаещите се държави, региони и сектори. Двете основни теми, по които ще се работи, са свързани с технологии и зелена трансформация”, разясни Ева Майдел.

Акцентът на дискусията беше поставен именно върху новаторите, които с интелекта и таланта си градят устойчивите решения за бъдещето, като създават продукти, базирани на нови технологии. 

Какви са техните идеи и от каква подкрепа се нуждаят? 

Според Саша Безуханова именно новата генерация - днешните 25-30 годишни - са отговорни за бъдещето си и здравето на планетата. Те чертаят траекторията на икономиката на утрешншя ден - дигитална и зелена. Безуханова даде пример как те се самоорганизират в корпорациите с искане към ръководството не за по-високи заплати, а за въвеждане на екопрактики в дейността им. Те са и новите предприемачи, които създават стартиращи бизнеси по най-високите технологични стандарти.

В дискусията участваха именно такива двама млади новатори, които с иновациите си адресират предизвикателствата, свързани с климата и нарушения баланс човек- природа.

Петър Живков ги нарича “създатели”. И той е именно такъв създател - на AirLief, мобилно приложение за Android и iOS, което позволява да се следи замърсяването на въздуха и ефекта върху здравето на хората. Използва се от над 3000 потребителя дневно в повече от 60 държави.

Той аргументира своята теза за нуждата от създатели така:

“България има много проблеми, например с чистотата на въздуха и водите. Кои са хората, които ще стигнат до решение на тези проблеми и ще могат да излязат извън рамките на България и да бъдат признати като експерти в международен план”.

Такава е мисията на Гергана Станчева. Тя е съосновател на LAM'ON, зелен технологичен стартъп, и по време на дискусията сподели, че е много важно още от училище да се изгражда екологична култура.

”Да се възпитава отговорността на всеки човек като потребител от какво и как са направени всички продукти около нас, какво трябва да правим след това с отпадъците си, как можем да сме полезни на природата и обществото и така да се изградят навици в следващото поколение, което всъщност ще подпомогне и развитие на бизнеси като нашия”, обясни Гергана, която заедно със своите партньори разработват биоразградим ламинат за хартия.

Саша Безуханова постави проблемите, свързани с колебливите трансформационни зелени политики на българското правителство, а също така и трудностите пред българските иновационни бизнеси да влязат в територията на големите европейски ресурси. Според Ева Майдел, ако погледнем по-голямата картина, свързана с Възстановителния план и бюджета на ЕС, България е в много добра позиция и правителството вече работи по своите проекти, които ще бъдат предложени за обсъждане през следващите няколко месеца.

“Моментът за тази дискусия е днес, когато Европа прави мощна заявка да бъде лидер в зелената индустриална революция. Тя адресира с програмите си авангардните бизнеси и разчита националните правителства да осигурят среда за израстването и утвърждаването им.”

Това каза Саша Безуханова и припомни, че именно с такава цел беше създадена и коалицията “За зелен рестарт чрез иновации” - за да постави темата за устойчивото бъдеще във фокуса на обществото и управляващите.

Зелен рестарт

На 4 юни MOVE.BG и бизнес и граждански организации от иновативната екосистема у нас изпратиха отворено писмо до правителството с конкретни предложения за зелен рестарт на българската икономика чрез иновации. Нека използваме COVID-19 като възможност и вложим парите за възстановяване за изграждане на една модерна икономика с грижа за здравето на хората и на планетата ни. Икономика, която създава растеж и нови работни места чрез иновации!

Подпишете писмото сега!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла