Изборите в София: Зеленото развитие да бъде основен приоритет за новите кмет, съветници

Зелената трансформация ще доведе до конкретни ползи за семействата, за икономиката, за обществото и за природата, заявяват в отворено писмо от коалиция “За зелен рестарт”.


От МOVE.BG, публикувана на 5 октомври 2023

Зеленото развитие трябва да бъде основен приоритет в управлението на София, защото зелената трансформация ще доведе до просперитет за столицата - както за семействата и за природата, така и за икономиката, и за обществото в цялост. Това заявяват в отворено писмо от Коалиция "За зелен рестарт" - MOVE.BG, WWF България, "Грийнпийс"-България и "Институт Кръгова Икономика". На 5-ти октомври обединението, създадено по инициатива на MOVE.BG, изпрати писмото до кандидатите за кмет и за общински съветници.

Цялостна програма, а не на парче

Зелената трансформация трябва да бъде цялостна, холистична и дългосрочна програма в стратегията за управление на София, заявяват от Коалиция "За зелен рестарт". Много европейски столици като Атина, Рига, Хелзинки, Париж, Мадрид и Берлин тръгнаха по този път, защото знаят, че бездействието има конкретна цена, от една страна, а от друга - зелената трансформация носи конкретни ползи. 

Поне половината от брутния вътрешен продукт на глобално ниво зависи от природата и нейното състояние, включително от засилващите се проявления на климатичните промени (наводнения, горещини, пожари, свлачища). По данни на ООН, ако не действаме с правилните мерки към климатичните промени, се очаква климатичната криза да доведе до икономически загуби от над 2.4 трилиона долара и до загуба на над 80 милиона работни места до 2030 година. От друга страна, инвестирането в базирани на природата решения се очаква да доведе до над 4 трилиона долара икономически проходи до края на десетилетието, както и да създаде над 100 милиона нови, местни работни места всяка година до 2030.

"Зелената трансформация трябва да бъде хоризонтална програма, която да обхваща всички дейности в Столична община - от управление на транспорт и отпадъци през икономическо развитие и градоустройство до образование и здравеопазване, както и, разбира се, опазване на околната среда и защита на биологичното разнообразие," заявяват четирите организации в писмото.

“Политиките за зелено развитие трябва да бъдат дългосрочни -  тоест с ясни стъпки в годините, за да привличат инвеститори и да създават местни, зелени работни места. Както и да бъдат политики с приемственост, независимо от конкретния персонален състав на общинската администрация и съвет.”

Защо това е важно?

От Коалиция "За зелен рестарт" посочват конкретните ползи, до които би довело зеленото развитие за София. Зелената трансформация би дала възможност на столицата да бъде сред градовете лидери по устойчиво развитие:

 • с чист въздух за живеещите в София, включително за най-малките членове на обществото 
 • с добре развита транспортна инфраструктура, управлявана по умен начин
 • с добре поддържани и развивани зелени пространства във всички зони на града
 • с умна система за събиране, преработка и преизползване на отпадъците
 • с развити местни и чисти форми на производство на енергия, движени от хората в града 
 • с град без енергийно бедни домакинства 
 • с въведени природно-базирани решения, които намаляват риска от бедствия в следствие на климатичната криза като наводнения, горещини и пожари 
 • с опазена за следващите поколения Витоша планина 
 • с развит устойчив туризъм, привличащ туристи от цял свят
 • с развита иновативна и споделена икономика, която привлича инвеститори от Европа и света
 • с добре платени и сигурни зелени работни места

“София със своите природни дадености, човешки потенциал и научна база може да се превърне в един от зелените и иновативни лидери в Европа.

Призоваваме ви да приоритизирате зеленото развитие в управленските ви програми за София,” посочват от Коалиция “За зелен рестарт”.

Прочетете цялото писмо тук. Писмото съдържа и приложение с данни къде се намира София по основни показатели на зеленото и иновативно развитие.

Още за дейностите на Коалиция "За зелен рестарт", която е създадена по инициатива на MOVE.BG през пролетта на 2020 година, можете да прочетете тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла