Историята в динамика: как новите технологии “оживиха” исторически събития и процеси

Историци, картографи и програмисти създадоха пространствено-времева база данни, посветена на важни моменти от нашето минало.


От Зорница Петрова, публикувана на 13 януари 2022

Спомняте ли си статичните карти от учебниците по история, онагледяващи битки и процеси, без да могат да покажат движение и развитие? Днес тези карти могат да бъдат променени и историческите събития да “оживеят” пред очите ни.

Как може да се случи това?

С помощта на новите технологии, разбира се. Но не само. А и чрез сътрудничеството между различни професионалисти, обединени от една обща цел - да помогнат за по-доброто разбиране на историята. 

В началото на новата година ви срещаме именно с един подобен пример - платформата Активна историческа карта: иновативен проект, който чрез симбиозата между технологии и история, представя историческия процес в неговата цялост. В продължаващия с обогатяването с данни сайт на платформата вече са достъпни интерактивни карти, свързани с обиколките на Васил Левски, Балканските войни, развитието на железниците, изборния процес в България в най-ново време… Повече за историята в динамика ни разказва идейният вдъхновител и организатор на “Активна историческа карта” Николай Дунев

От аналоговия към цифровия свят

Николай е юрист по образование, но със силен и дълбок интерес към историята, географията и новите технически решения. Именно той успява да събере на едно място хора с различна експертиза, но обединени от страстта към българската история: историци, картографи и програмисти. 

 Това, обаче е “най-трудната” част от реализирането на проекта, признава Николай, защото той не е специалист по нито една от трите теми: “Но може би това ми помогна да се справя със задачата, защото когато не знаеш сериозността на предизвикателствата, гледаш по-оптимистично на нещата. Общото между нас е желанието ни да покрием цялата българска и световна история”. 

Николай Дунев. Снимка: личен архив. 

Идеята за проекта се появява случайно по време на поход в Рила: Знаех къде е минавала границата между България и Турция преди Балканската война и като се прибрах исках да видя нещо цифрово, което да показва разликата в границите преди и сега. Нямаше такова. Така реших, че аз ще го направя,” споделя ни Николай и разяснява още за своята страст към историята:

“Историята дава възможност на човек да разбере събитията, да установи причините за тях и в най-добрия случай, да го ориентира как биха се развили събитията вбъдеще.”

Противно на възприятието, че историята е поредица от дати, имена и събития, екипът на “Активна историческа карта” се опитва да представи самия историческия процес. С помощта на интерактивни карти се изобразяват динамиката и развитието му във времето и в пространството. Сред основните цели на проекта са да подпомогне новия и съвременен начин за обучение на учениците и студенти, като създаде съдържание за цифровите устройства, които се използват повсеместно.

Както преди, така и сега рядко се ползват карти при ученето на история. Дори книгите, засягащи тематика описваща населени места, битки, териториални промени много рядко имат карти или те са с много ниско качество. А, ако човек няма възможност нагледно да види къде са се развили историческите събития, той просто ще трябва да наизусти тези дати, години и личности [...]

Освен това, чрез карти може да се покаже мащабността и географските измерения на конкретно събитие или дело на човек. Когато се добави и елемента „време“ и картата стане динамична, тя става много по-информационно наситена и интересна. Не на последно място, искаме да популяризираме българската история.”

По пътя на историята

Първите карти, които създават, са посветени на Балканските войни (1912-1913). Причината за това е, че самият вдъхновител на платформата се интересувам активно от Балканските войни, но и “защото те са много важни за България в преследване на тогавашния ни национален идеал – освобождението на всички българи и обединение ни в една държава. Тези войни сме ги изучавали в 11. клас и си спомням как просто трябваше да ги науча по дати без изобщо да имам нагледна представа къде се развиват действията.” 

В екипа на “Активна историческа карта” участват още директорът на Института за историческа изследвания при БАН - проф. Даниел Вачков, както и историкът д-р Драгомир Йорданов. Хората, които отговарят за сайта и динамичните карти са front-end разработчикът Надя Рускова, ГИС специалистът и картограф Виктор Райчев и full-stack програмиста Антон Стоянов. 

Работата по картата “се оказа изключително трудна, защото бяхме много назад технологично и всички се учехме какво и как да го направим. Тези карти имат не само промени в територии, но и множество движения по дни на българските войски, а и на всички други държави, участвали във войната. Трябваше да изучим всички тези движения и промени, да ги нанесем на карта и да се постигне синхрон между промяната на картата, промяната в движението на войските, промяната на текста, който дава информация за промените по картата и всичко това да отговаря на историческата истина.” Тук е необходимо да отбележим, че всяка динамична карта е съпроводена от текст, тъй като комбинацията между тези два елемента дава “много по-добра представа за миналите събития”.

Обвързаността на историческия процес с времето и пространството проличава от името на интернет адреса на платформата - “spatium”. Латинската дума е избрана неслучайно, обяснява ни Николай, който е възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култура “Свети Константин Кирил Философ”.

Латинският е в основата на много съвременни езици и така името на сайта би било разпознаваемо на много места по света. “Spatium” значи „пространство“ и същевременно „отрязък от време“. Тези значения доста добре пасват на същината на сайта. 

А, „път“ също е удачен превод и постоянно ще ни напомня за дългия път, който извървяхме до тук и този, който ни предстои да извървим, за да обхванем световната история.” 

Нашият общ път

Програма Моята българска история на MOVE.BG дава възможност на всеки един от вас да сподели информация за важно, събитие, процес, личност, сграда или предмет с помощта на новите технологии. На нашата интерактивна историческа карта можете по-бърз и лесен начин да разкажете история от нашето общо минало, за да можем заедно да подредим липсващите и малко известни части от историческия пъзел на българската история.

А най-добрата история за месеца ще спечели и специален подарък от нас.

“Моята българска история” - твоята история е нашата обща история! Сподели я сега тук!

Автор
още по темата

още от Моята българска история