И пред мобилните оператори всички в ЕС сме равни

От 15 юни отпада роумингът за страните в Европейския съюз


От МOVE.BG, публикувана на 15 юни 2017

Първата стъпка в посока единен цифров пазар е налице. Може би си спомняте как преди години си купувахме предплатени SIM-карти от чужбина и пестеливо ги използвахме по време на почивки или как в роуминг изпращахме основно SMS-и. От днес когато се обаждате, изпращате съобщение или сърфирате в интернет от телефона си в която и да било страна в Европейския съюз, ще плащате точно токова, колкото бихте платили и в България.

Изравняването на крайните цени за потребителите на телеком услуги в ЕС е процес, който тече от цяло десетилетие. От 2007 г. насам цените на услугите на мобилните оператори са спаднали с 90% и днес можем да отпразнуваме една от големите победи на Европейската комисия по пътя към единен цифров пазар.

В процеса на договарянето за освобождаване от роуминг във времето възникваха различни аргументи против. От една старана имаше опасения от злоупотреби. Например сключването на договор в страна с по-ниски абонаментни цени и използването му в друга. За да предотвратят това, от Комисията са предвидили операторите да могат да изискват от клиентите си, които установено използват картата си в чужбина повече от 4 месеца, изясняване на ситуацията.

 

Автор
още по темата

още от Актуално