Иновативните стартиращи компании са билетът за просперитет на България

Младите новатори трябва да бъдат подкрепени, заяви Саша Безуханова, в специална лекция пред Българо-швейцарската търговска камара.


От МOVE.BG, публикувана на 5 март 2020

В България има проекти, които развиват световни иновации и притежават потенциала да променят икономическия портрет на страната ни. Това сподели Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, пред Българо-швейцарската търговска камара. Г-жа Безуханова беше специален гост на организацията и изнесе лекцията “Дигитални траектории от България” пред членове на камарата.

“Нещо, за което се говори рядко в медиите, е че в България имаме общност от хора, модерно мислещи млади предприемачи, които развиват нови технологии. Това е общността на иновативните стартъпи. Те работят по проекти, които са в крак с водещите тенденции в световната икономика,” заяви г-жа Безуханова.

“Младите стартиращи компании в България развиват изкуствен интелект, блокчейн, виртуална реалност, добавена реалност, както и модерни проекти за алтернативно управление на финанси. Ние в MOVE.BG подкрепяме тези проекти, защото искаме те да пораснат в България и от България да предлагат световни решения.”

Хората на Новото време

Дигиталните предприемачи, артистите на Новото време и иновативните зелени проекти са носителите на промяната. Те притежават нов начин на мислене и нови навици: работят и се развиват в коуъркинг пространства, където могат да се запознават всекидневно с други хора, да обменят идеи и опит и да изобретяват нови продукти, услуги и проекти в среда с други предприемчиви новатори, допълни г-жа Безуханова

Тези процеси се наблюдават най-отчетливо в столицата, като динамичната стартъп среда направи София един от топ градовете за иновации в света, според класация на “Форбс”.  В страната, обаче, също се развиват качествени иновативни проекти, обясни г-жа Безуханова. В България в момента има над 35 хъба за иновации, като в отделните региони се наблюдават конкретни специализации, базирани на опита на хората и на спецификите на населеното място.

Отляво надясно: Н.Пр. Мюриел Берсе Коен, посланик на Конфедерация Швейцария в България, Саша Безуханова и Бони Бонев, председател на Българо-швейцарската търговска камара.

“Вярвам, че иновативните стартъпи са най-виталната част от българската икономика и могат да променят нейния портрет, защото развиват технологиите на утрешния ден.

Тези новатори може да са малки в момента и да не влизат в статистиките, но ако бъдат подкрепени, те са билетът за просперитета и успеха на страната ни.”

Вече повече от шест години MOVE.BG подкрепя хората на Новото време, а програмата ни за развитие на новите технологии и иновациите EDIT провежда редица инициативи, включително единственото национално стартъп проучване InnovationShip

Най-новото издание на изследването показа редица интересни и важни тенденции, една от които, е че почти 30% от стартиращите компании у нас наемат чужденци, сподели г-жа Безуханова.

“Чужденци идват от Великобритания, Франция, Германия и други европейски държави, за да работят като професионалисти тук, защото виждат в България интересни модерни и креативни идеи, в които искат да участват. Както говорим за изтичане на професионалните, така вече наблюдаваме и привличане. И този процес се случва без големи програми и без роля на държавата, а по естествен път и то заради иновативните стартъпи.”

Международна конференция

В подкрепа на развитието на иновативната среда MOVE.BG e отново съорганизатор на международната конференция SHEleader@digital 2020, която на 14-ти и 15-ти май ще събере водещи бизнес-лидери, новатори от сферите на зелените проекти и изкуството, както и политически представители. Участниците от България, Европа и САЩ ще обсъждат ролята на дамите в ерата на автоматизация и ще дадат седем отговора за приносно участие на жените в епохата на трансформация, в която живеем и в икономическите процеси на утрешния ден.

Станете и Вие част от промяната. Включете се в SHEleader@digital 2020.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital