Какво мислиш за предизвикателствата на 21 век? The ChangeMakers иска да чуе твоето мнение!

The ChangeMakers стартира разговор по пет теми, които вълнуват новаторите по света, за да разберем какви решения предлагат българските двигатели на промяната и да покажем примерите от нашата страна.


От Марин Маринов, публикувана на 7 март 2019

В рамките на най-новият ни проект, The ChangeMakers - Двигателите на промяната, започна обсъждане на предизвикателствата на новото време. Целта е да бъде проведен смислен диалог по пет ключови теми, които вълнуват глобалните changemakers: предизвикателства, които са във фокуса на новаторските центрове по света и се нуждаят от задълбочено и смислено обсъждане в България.

Искаме да направим едно обстойно маркиране: кои са тенденциите, кои са методите за финансиране, кои са водещите изследователски центрове, за да можем да стъпим на това знание и да надградим.

Диалогът ще се проведе във виртуалната общност на The ChangeMakers, където заедно с двигателите на промяна в България ще търсим българските и световните примери и ще анализираме в дълбочина следните теми:

  • пространства на бъдещето (future of spaces)

Как иновациите променят средата около нас, кои са новите модели за използване на пространства и как обживяването на забравени, изоставени или непълноценно употребявани градски пространства може да бъде инструмент за развитието на цели региони?

Тук влизат теми започващи с умните градове, инициативи за превръщането на крайни квартали в пространства за съвременно изкуство и култура до оползотворяването на покривите на големите градски сгради за развиване на иновативни модели на биоземеделие. Как виждаме ние бъдещето на нашите пространства?

  • храна на бъдещето (future of food)

Или с какво ще се храним след 100 години, как ще се променят менютата ни спрямо други промени, вече настъпващи около нас.

Ясно е, че сегашните ни хранително навици и предпочитания са един от големите причинители на много екологични дисбаланси. “Умна” селскостопанска техника или лабораторно-създадени храни, насекомите като “чипса” на следващия век?

Какъв е пътя напред и кои вече върви по него?

  • технологии за обществено въздействие (technology for impact)

Каква е ролята и потенциала на технологиите в решаването на социални предизвикателства? Как технологични решения могат да бъдат приложени в сфери като устойчиво развитие, интеграция, образование или за да служат на хора със специални нужди? Тема със голям магнитуд и възможности, която вълнува все повече от големите играчи на световната дигитална сцена. Тук искаме заедно да идентифицираме кои локални проблеми можем да адресирам през технологии и къде на картата на technology for impact искаме да позиционираме България.

  • модели за устойчиво обществено развитие (sustainable living)

Как живеем устойчиво в 21 век или в 22-ри? Какво значи устойчив начин на живот и кои са необходимите промени, с които трябва да се сприятелим? Какви бизнес възможности отваря тази тема и кои са компаниите, които вече завладяват sustainable living-пазара? Само няколко примера: иновативните идеи за намаляване на въглеродните емисии, консумация на енергия и създаването на модерни и природосъобразни транспортни решения. Какво следва и от какво имаме нужда? Има ли световни примери, които могат да намерят локално приложение или наши модели, които са с потенциал да адресират предизвикателства пред цели индустрии?

  • изкуство за повишаване на обществено съзнание (art for awareness raising)

Как да използваме изкуството като изразното средство на новото време? Как да съчетаем творчество и социален отпечатък, как да насочим прожектора към важни теми чрез арт проекти? Кои са ярките примери и какви примери искаме ние да дадем? Мястото на изкуството в активизма, въздействието му върху емоциите и как да кажем 100 думи без да изричаме нито една?

Целта

Искаме да създадем нещо реално, нещо повече от поредните безкрайни дискусии, искаме посочим хората, които се занимават и развиват тези теми, както на световно ниво, така и у нас.

Бъди и ти част от този разговор и се присъедини към нашата виртуална общност - MOVE.BG Community!

Повече за проекта можеш да научиш тук.

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната