Кои са “Двигателите на промяната в България”


От Tatiana Rehmova, публикувана на 6 март 2019

Над 100 лица на промяната в сферите на бизнеса и технологиите, зелените проекти, културата и изкуството и обществената промяна са вече в платформата ни. Нашата цел е те да се запознаят и да им дадем възможност за споделяне на идеи за бизнес, бизнес новини, екологични проблеми, полезни практики и много други.

Кой може да се включи

Човек или организация със значим социален, екологичен и/или бизнес отпечатък, който/която:

  • Имат ясна ценностна система и визия за позитивна социална промяна;
  • Популяризират потенциалите на България в и извън страната;
  • Използват иновации и нови технологии в подкрепа на социален и икономически напредък;
  • Умеят да увличат други за каузата.

В списъка ни можете да търсите Changemakers по сфери - зелени проекти, бизнес и технологии, обществено развитие и култура и изкуство.

Ако искате да номинирате Changemaker, но не знаете дали тои/тя е вече на картата, вижте отдолу. А ако не е там, посочете го към нас.

АБВГДЕ

ЖЗИЙКЛ

МНОПРС

ТУФХЦЧ

ШЩЪьЮЯ

АБВГДЕ

1.Александър Иванов (Aleksandar Ivanov), Велико Търново

CreateX е екип от талантливи и креативни професионалисти – програмисти, дизайнери, копирайтъри, режисьори и редактори, всеки тясно специализиран в своята област. Обединени сме около нашата мисия да помагаме на представителите на малкия и среден бизнес да установят своите позиции в дигиталния свят.

Създаваме стилни и дизайнерски сайтове – електронни магазини, корпоративни и информативни. Специализирани сме в WordPress, WooCommerce и разработването на персонални, custom решения.

Управляваме рекламни кампании във Facebook, AdWords и дисплейната мрежа на Google. Регулярен мониторинг на резултатите и оптимизиране на кампанията.

Подобряване видимостта на нашите клиенти в търсачките, чрез оптимизиране на факторите за дълготрайни и рентабилни резултати.

Проучване и изграждане на бранд и корпоративна идентичност. Заснемане, обработка и монтаж на видеа – рекламни, продуктови и 3D. Дизайн на лога, рекламни банери, визитки, флаери, инфографики и др.

Поддържаме профили и страници във Facebook, Instagram и LinkedIn. Създаваме и публикуваме съдържание с дизайнерски и индивидуален стил

2. Александър Хинков (Aleksandar Hinkov), София

Uspelite.bg е положителната медия на България. За последните 4 години сме споделили над 7000 добри новини, разказали сме историите на 800 вдъхновяващи души и сме обучили близо 200 стажанта.

3. Ангел Георгиев (Angel Georgiev), София

Последните 12 години се занимавам активно с обучения. От 5 години съм активна част от образованието в България. Създавам учебни материали и преподавам главно в сферата на Информационните Технологии, Информатика и Програмиране

4. Антон Ценов (Anton Tsenov), София

Ние създаваме система за лоялност, която работи върху картови плащания.

5. Антон Герунов (Anton Gerunov), София

Работя за постигането на дигиталната трансформация по един ефективен, етичен и социално-отговорен начин. Занимавам се с аналитика и изкуствен интелект, етика и защита на данните.

6. Асен Асенов (Assen Assenov), Пловдив

Фестивалът стартира през 2008 г. с името SOFIA DANCE WEEK. Той е посветен на съвременния танц – един от най-динамично развиващите се жанрове в изкуството, който не признава граници между техники и естетики, който преобръща правила и роли, прави невъзможното – възможно.

За първи път през 2014 г. международният фестивал се провежда в град Пловдив. Поради тази причина фестивалът променя и името си на ONE DANCE WEEK, а Пловдив се превръща в средище на всички фестивали на платформата ЕДНО – ONE DANCE WEEK, ONE DESIGN WEEK и ONE ARCHITECTURE WEEK.

През изминалите 11 години фестивалът представи едни от най-интересните феномени в областта на съвременните танцови практики – спектакли от Европа, Азия и Америка.

7. Атанас Маев (Atanas Maev), София

"Дерида" е платформа за съвременен танц, зад чието развитие работя като генерален мениджър от създаването й през 2004 г.

Работим в няколко различни посоки: подобряване на образователните модели, продуциране, международна резидентска програма, евeнт мениджмънт и създаване на независима културна инфраструктура.

8. Бистра Иванова (Bistra Ivanova), София

Мулти култи овластява мигранти и бежанци, свързва ги с българите и подпомага тяхната двустранна интеграция по вкусен, забавен, устойчив и красив начин.

9. Бизнес инкубатор, Гоце Делчев

БИ-ГД от 1999 г изгражда капацитет и развива умения на потенциални предприемачи, местната общност и бизнеса, прилага иновативни подходи и практики, обединява потенциал и ресурси, създава и развива партньорства

10. Белизар Маринов (Belizar Marinov), София

В Eleven финансираме и подкрепяме млади български компании по пътя им към световен успех, а в ABLE градим следващото поколение от вдъхновени лидери и предприемачи.

11. Блажка Димитрова (Blazhka Dimitrova), София

Със съмишленици създадохме Сдружение "Нулев отпадък България", чиято мисия е да разпространява философията за живот с нулеви отпадъци сред българското общество. Провеждаме обучения във фирми, организации и разработваме методология и интерактивни уроци, за да достигне тази философия да максимално много млади хора.

12. Борис Ангелов (Boris Angelov), София

Организираме състезания за програмиране, помагайки на студентите в професионален план. В същото време набираме качествени кадри за IT компаниите. Част от дейността ни се състои и във даването на онлайн лекции и информационен блог.

13. Борис Бонев (Boris Bonev), София

Мисията на Спаси София е да помогне в преобразяването на София в модерен, подреден и екологичен град, в който ще има достатъчно място както за шофьорите, така и за пешеходците, ползвателите на градския транспорт и велосипедистите.

14. Боян Рашев (Boyan Rashev), София

Управляващ съдружник съм в denkstatt, водещата консултантска фирма в България, която помага на бизнеса и институциите да управляват въздействието си върху природния, социалния и човешкия капитал. Ние движим промяната към устойчиво общество.

15. Бойко Благоев (Boyko Blagoev), София

В Представителството на ЕК работя за по-доброто познаване на възможностите, които ЕС предоставя на България. В PGLF Bulgaria развиваме млади български лидери на световно ниво.

16. Георги Камов (Georgi Kamov), София

Red Paper Plane развива програми с проектно-базирано обучение за 4-10 годишни деца, учители и родители. С нашите мисии поемате на приключения с интересни теми и различни професии, развивате ключови умения, учите се да работите в екип и заедно да решавате предизвикателства. Създадено в България с дизайн мислене.

17. Валери Гюров (Valeri Gyurov), София

В рамките на GIFTED се опитвам да покажа София и България по най-добрия възможен начин, като представяме изложби на стартиращи и не само визуални артисти, продукти и услуги на съвременни български брандове и артисти, които според мен градят адекватен имидж. Старая се да стимулирам колаборации и да срещам хората, за да си помагат взаимо в развитието.

18. Ваня Димитрова (Vanya Dimitrova), Велико Търново

Дейността ми е насочена към развитие на младите хора. Организирам събития, с които ги подготвям да създадат собствен бизнес или да са адекватни на пазара на труда. Обръщам особено внимание на "меките" умения.

19. Ваня Иванова (Vania Ivanova), София

Основател съм на сладкарници Vanilla Kitchen, където използаме единствено натурални и чисти суровини, компостируеми опаковки и успях да наложа политика за отстъпка, ако клиент носи своя кутия за храна.

20. Веселина Сариева (Vesselina Sarieva), Пловдив

Основната цел на работата на Сариева е да популяризира и подкрепя българското съвременно изкуство на местно и международно ниво, чрез интегриран модел, включващ нейните три организации: SARIEV Contemporary, фондация "Отворени изкуства" и Artnewscafe.

21. Венелин Добрев (Venelin Dobrev), Стара Загора

Съосновател на сайта uspelite.bg, съосновател на сайта otbaba.bg, eксперт международни проекти в Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора.

22. Венсан Гайо (Vincent Gaillot), Пловдив

Производство на занаятчийски шоколад директно от какаови зърна.Възраждаме забаравена европейска технология за производство на здравословен, устойчив продукт. Шоколадите ни подкрепят различни благотворителни мисии и каузи. ''Гайо Шоколад'' е част и от социален проект за наемане на хора с намалена трудоспособност.

23. Владимир Терзиев (Vladimir Terziev), Бургас

В момента Хамалогика разработва и осъществява културни и образователни проекти, намеси в средата и управление на собствено читалище.

Ние създаваме добрата промяна, защото показвайки на бъдещото поколение колко безкрайни възможности имат и помагайки им да ги постигат, ние променяме бъдещето на всички нас.

24. Владислав Симов (Vladislav Simov), София

Domestina е резервационна платформа за почистващи услуги. Всеки потребител може да направи директна резервация, избирайки между различни изпълнители по цена, рейтинг и свободни възможности. От друга страна изпълнителите имат достъп до клиенти, без да се налага да инвестират в нищо друго, освен по - добра експертиза в основната им дейност.

25. Галин Бонев (Galin Bonev), Варна

В Eljoy bikes произвеждаме и популяризираме електрическите велосипеди като алтернативно превозно средство. Целта ни е да подобряваме качеството на въздуха и начина на придвижване в градовете.

26. Георги Иванов Мутафчиев (Georgi Ivanov Mutafchiev), Банско

Занимавам се с развитието на иновативен IT проект, целящ да измени начина на обмен на контакти между хора от бизнеса, заменяйки хартиените визитки с иновационна дигитална визитка.

27. Дарин Маджаров (Darin Madzharov), София

Аз съм създадел на Уча.се (www.ucha.se) - платформа с уроците за училище на разбираем и интересен език. Нашият екип подобрява образованието в България.

28. Деница Симеонова (Denitsa Simeonova), София

Изпълнителен директор съм на Асоциацията на българските лидери и предприемачи - ABLE, където ръководя и подкрепям активна общност от 200+ членове и предприемачи, които допринасят за позитивното развитие на средата около себе си.

29. Диана Манолова (Diana Manolova), София

Инициатива за социално израстване или ISE е социално предприятие, което цели да интегрира чрез труд и изкуство най-уязвимите социални групи в страната като роми, хора с увреждания и др. Организацията ни провежда обучения с дизайнери и терапевти, които обучават участниците в производството на бутикови билкови продукти, след което намираме пазар за продукти по различни канали. По този начин нашите бенефициери развиват трудови и социални умения, те също така стават икономически независими.

30. Димо Господинов (Dimo Gospodinov), Софи

Учредител на Адвокатско дружество "Господинов и Генчев" и Фондация "ИДЕА". Интегрираме информационни технологии за достъпност на високо качествени правни услуги. Грижим се технологиите да служат на човека.

31. Добромир Иванов (Dobromir Ivanov), София

Българската стартъп асоциация е мост между стартъпите и предприемачите и държавата. Целта ни е България да бъде Европейския стартъп инкубатор и страната ни да изгради икономика базирана на иновации, наука и R&D.

32. Димитър Симеонов (Dimitar Simeonov), Враца

Регионално сдружение на малкия и среден бизнес – Враца е работодателска организация, чиито членове са самонаети лица, микро и малки предприятия, опериращи на територията на област Враца и Северозападния регион. РСМСБ – Враца създаде безплатната обучителна програма “BASE Враца – Моят бизнес е моето бъдеще”, която дава възможности за успешно стартиране на собствен малък бизнес от страна на участниците.

33. Димитър Караманчев (Dimitar Karamanchev), София

Профилиране на стартъпи, мачване с ментори и валидиране на прогрес. Научно изследване на стартъпи и строене на екосистема за интелигентна приоритизация и здравословно ускорение.

34. Димитър Татарски (Dimitar Tatarski), Благоевград

Вярвайки в характера като фактор за успех в училище и в живота, Характер.бг проектира тематични преживявания, изграждащи умения за благополучие и характер в деца и ученици.

35. Екатерина Василева (Ekaterina Vasileva), София

Градски експериментариум е израз на мечтата ни да създаваме по-благоприятна, сплотена и устойчива среда на живот в градовете. Споделяме практична информация с екологична насоченост, организираме работилници и събития в сътрудничество с граждани и организации, загрижени за околната среда, и подобряваме пространства, така че да предразполагат хората към градивни взаимоотношения, повече комуникация, споделена отговорност, осъзнатост и грижа.

36. Емилиян Кадийски (Emiliyan Kadiyski), Враца

Чрез Враца софтуер общество развиваме дигитална индустрия в родния си град. И го правим като организираме курсове по програмиране, дигитален маркетинг и други умения, а също организираме и интересни ИТ събития.

37. Емилиян Енев (Emiliyan Enev), Русе

Развитие на ИТ общности и предприемаческа екосистема в регион Русе. Подкрепа на стартъпи с дигитални иновативни продукти.

38. Елена Николова (Elena Nikolova), София

ESCREO е компания, която дава свобода на идеите и събужда детето в нас, като отключва творческия ни потенциал и любопитство към света. Това вярваме, ни прави по-смели, по-добри и по-щастливи в живота

39. Елица Баракова (Elitsa Barakova), София

Eлица е водещ практик в поето на дарителството и социалното предприемачество, директор на фондация BCause и майка на трима сина. За всичко това се иска обич, смелост и отдаденост.

40. Евелина Павлова Благоева (Evelina Pavlova Blagoeva), София

Целта на проекта на Фондация Гласът на децата е изграждане на мрежа от училищни медии в гимназии в цялата страна, обединени в единна платформа teenstation.net. Проектът дава адекватна на времето и интересите на младите хора медия, осигурява им обучения с водещи журналисти, дава възможност на цялото общество да бъде по-близо и по-наясно с живота на тийнейджърите и гради единствената в България позитивна ученическа медийна общност.

ЖЗИЙКЛ

1.Ива Цолова (Iva Tsolova), София

JAMBA е връзката между хората с различни възможности (така ние наричаме хората с увреждания) в България и техните бъдещи работодатели! Jamba е място за обучение, стаж и кариера.

2. Ивайло Бонев (Ivaylo Bonev), София

В Технократи правим частни курсове и работим с училища в сферата на роботика, програмиране и зелена енергия. Работим с деца на възраст между 7 и 16 години като използвайки технологии се стараем да подготвим едно по-подготвено, осведомено и активно бъдещо общество.

3. Ивайло Христов (Ivaylo Hristov), София

DEV.BG е платформа за подобряване на ИТ средата в България, провеждаме над 150 ИТ събития годишно, развиваме таланта на ИТ специалистите и спомагаме за по-силна ИТ общност.

4. Ивайло Дернев (Ivaylo Dernev), Пловдив

Журналистика Предприемачество

5. Иван Джеферов (Ivan Dzheferov), Пловдив

Иван е един от основните двигатели и ключов свързващ елемент на палитрата от общности в Пловдив.

6. Иво Димитров (Ivo Dimitrov), София

Проекта "Когзум" цели драстично намаление на изхвърлената храна от домакинствата. В резултат ще се намали разхищаването на ресурси за производството на храна и замърсяването на околната среда.

7. Иво Василев (Ivo Vasilev), София

Reloyalty оценява лоялността - създаваме най-умната система за лоялност върху картовите плащания, която дава шанса на хората да получават повече стойност за начина си на живот.

8. Илона Ангелова (Ilona Angelova), София

"Градски експериментариум" е инициатива, която създава възможности за действие, личностно развитие и свързване в общност, базирана на философията за устойчив начин на живот – Пермакултурен дизайн.

9. Илияна Стоилова (Iliyana Stoilova), София

Занимавам се с практикуването и обучението на екстремни водни спортове, които изграждат не само физическа култура, но и създават силна връзка с природната среда, в която се практикуват. Чрез обучението по водни спортове, деца и възрасти преоткриват връзката си с морето и започват да обръщат внимание на чистотата му. Възпитанието към опазване на околната среда, чрез спортовете на открито е едно от силните средства, с които разполагаме, за да представим проблема със замърсяването на водните басейни. Проектът, с който се занимавах през 2018 година и който продължава и през този летен сезон се казва WIND2WIN Challenge и застава зад каузата за по-чисти морета и океани. Основна цел на морското предизвикателство oт 300 км с уиндсърф, е да привлече общественото внимание върху проблема със пластмасовото замърсяване на водите на Черно море. До този момент широката общественост не подозираше и за този проблем. Използвайки атрактивността на спорта и физическото предизвикателство, успяхме да създадем вълна от медийни включвания. Организирайки плажни почиствания, научни изследвания, кратки видеа и документален филм продължаваме с информирането на обществеността. Това наше приключение успя да вдъхнови много хора за поемат по пътя на намаляване на пластмасовия си отпечатък и да предотвратят навлизането на повече отпадъци във водите на Черно море и Световния океан.

10. Къпфи ООД (Cupffee Ltd.), Пловдив

Мисията на Къпфи е да създаде и предложи на пазара продукти които правят хората и околната среда здрави и щастливи. Стремим се да се наложим като носители на нови тенденции в сферата на ядливите продукти и аксесоари. Промотираме устойчивото развитие и здравословен начин на живот чрез иновации.

11. Къщата на Архитекта (The House of the Architect), Стара Загора

Къщата на Архитекта е личния дом на архитект Христо Димов от 1923 г., сграда в центъра на Стара Загора, един от малкото останали архитектурни паметници на града, отличаваща се със стил Сецесион, обявена през 1974 година за паметник на културата.

От 2012 г. Къщата се стопанисва от Сдружение за съвременно изкуство и култура „ Различният поглед“ , където организацията ни провежда разнообразни дейности свързани с изкуство, наука, креативни събития за деца, младежи и всички жители и гости на града.

Неформалното пространство с годините се оформи и припозна като креативно социално средище за идеи, сцена за талантливи млади хора и място за споделяне на каузи .

Чрез активиране на арт пространството обединихме два каузи в обща мисия - представяне на иновативно съвременно изкуство в архитектурен паметник, реновиран, поддържан и менажиран основно чрез доброволчески труд от екипа на Сдружението.

12. ЛАМ'ОН (LAM'ON), София

LAM’ON е напълно нетоксично, биоразградимо фолио за печатната индустрия. Елиминира както вредните емисии от работната среда, така и проблема с рециклирането на ламинирани продукти.

13. Лимакон (Limacon), Пловдив

С над 5 хиляди посетители и повече от 100 обучения и събития годишно, Limacon Event Center е най-добрата академия за развитие на професионални и меки умения на бизнес общността в Пловдив

14. Loveguide, София

Платформа за здравно и сексуално образование на мейнстрийм тийнейджъри от цялата страна. YouTube каналът ни има над 2 млн. гледания и над 25 000 абоната и сме направили часове в училища за над 5 000 деца в цяла България.

15. Любо Георгиев (Ljubo Georgiev), София

Ръководя екипа на Визия за София, която е инициатива на Столична община и цели създаването на дългосрочна стратегия за развитието на града. Изграждаме Визията като стъпваме на данни, включваме широк кръг заинтересовани страни и стимулираме информиран диалог. Целта е синхронизирането на немалкото енергия и капитал (човешки и друг), които съществуват в града и създаването на споделени цели, по които да работят както общината и други институции, така и граждани, бизнес и НПО. Визия за София ще бъде основата за промяната на Общия устройствен план на Столична община, както ще бъде основната общинска стратегия, към която да се синхронизират всички останали. Паралелно с това съм директор и на общинското предприятие Софпроет-ОГП, което е отговорно за градоустройството на София. А това изисква поне още толкова описание :-)

16. Любка и Робърт Хенри (Lubka & Robert Henry), Стара Загора

Чрез нашата класна стая даваме избор на българина относно бирата, която пие - с уроци и продукти за домашно приготвяне на жива бира от чисти съставки.

МНОПРС

1.Мариела Станулова (Mariela Stanulova), София

Академия за родители свързва родителите с различни специалисти, за да им помогне да отгледат добри, образовани и възпитани деца.

2. Маргарит Ралев (Margarit Ralev), София

Българска Дизайн Група (BDG.bg) има за цел да обедини и развие националната дизайн сцена ч/з регулярни събития, актуални новини, менторска програма, про-боно платформа и др.проекти

3. Мартин Янков (Martin Yankov), София

"Place-making" & градски интервенции, целящи стратегическото подобрение на културния и физически пейзаж в заобикалящата ни среда.

4. Мартин Павлов (Martin Pavlov), Габрово

Подкрепяме предприемаческата екосистема в Габрово. Започнахме програма със събития, които се провеждат всяка седмица. Успяхме да идентифицираме младите предприемачи и етапа на развитие на проекта им. Имаме и проект за coworking space.

5. Миро Мирославов (Miro Miroslavov), София

В OfficeRnD създаваме софтуер за управление на офисите на бъдещето, който се ползва от над 350 клиента в 40 страни.

6. Мирчо Христов ( Mircho Hristov), Стара Загора

Настоящата кауза над която работим е да повишим положително международната разпознаваемост на Стара Загора и вдъхновим повече хора с креативен профил и мироглед да предпочетат града ни като място за живеене. Вярваме, че можем да постигнем това, като обединим усилията на местната общност за създаване на концепция за арт квартал в Стара Загора и изготвим 10 годишна културна стратегия на града ни.

7. Михаил Стефанов (Mihail Stefanov), София

Създадох иновативната онлайн платформата Minimashini.com, която помага на учениците да развиват ключови умения за бъдещето, които не се учат в училище.

8. Motif Media, София

Motif Media свързва неправителствени организации, социално активни хора и бизнеса чрез средствата на документалната журналистика. Ние информираме обществото за истории, които често не получават достатъчно отразяване в медиите, търсим решения и ангажираме читателите да предприемат действие към положителна социална промяна.

9. Надежда Дерменджиева, Български Фонд за жените (Nadejda Dermendjieva, Bulgarian Fund for Women), София

Български фонд за жените работи за овластяване на жените и момичетата и за постигане на равнопоставеност на половете в България.

10. Невен Боянов (Neven Boyanov), Велико Търново

“Клуб на програмистите във Велико Търново" е НПО, което насърчава и подпомага предприемачеството в областта на технологиите, а също личностното развитие на младите хора в региона.

11. Неделчо Андреев Андреев (Nedelcho Andreev Andreev), Бургас

С Хамалогика се стремим да покажем съвременни културни и образователни тендеции в града ни, докато с Фестивал Бургас Рън наблягаме на обмен между общности през призмата на спорта.

12. Никола Райков (Nikola Raykov), Стара Загора

Създател на първите по рода си приказки-игри и е учредител на фондация „Таласъмче“, която реализира проекти за свободно споделяне на иновaтивните книги.

13. Николета Петрова (Nikoleta Petrova), Бургас

Обучението на деца в начален курс в “Училище Френе” променя обществените нагласи в Бургас чрез съвременните си методи на обучение, професионализъм и новаторски дисциплини, вложени в програмата на първото свободно училище в града.

14. Николай Николов (Nikolay Nikolov), София

Проекта, който ръководя е ABLE Mentor. Ние намираме ментори на учениците от 10ти и 11ти клас, защото вярваме, че всеки, които има нужда от подкрепа в кариерното си ориентиране, трябва да може да го получи. Нашия опит показва, че менторството е страхотен подход за решаването на този проблем за учениците в гимназиална възраст. За петте години, в които съществува програмата, сме осъществили 10 сезона в София и още 10 града в България и през нея са преминали над 1000 участника - ученици и ментори.

15. Николай Тодоров (Nick Todorov), София

Основател на LimeChain - Blockchain Solutions Company.

Освен прилагане на технологията в различни сфери с цел подобряване на прозрачността и ефективността, LimeChain е световно призната компания в рамките на DLT & Blockchain поставяйки България до големите играчи в този бизнес. Наред с това с компанията имаме множество инициативи насочени към локално обучение на инженери, както и развитие на общността с организирани от нас събития.

16. Олга Марсенак (Olga Marcenac), София

Насекомо превръща органични хранителни отпадъци в биомаса от насекоми, която е алтернативен източник на протеини за рибните и животновъдни производства. Ние предлагаме зелено решение на растящата нужда от протеини, както и управлението на отпадъци.

17. Олга Минева (Olga Mineva), София

Автор на иновативната онлайн платформа EMPROVE за овластяване на жени преживели насилие чрез мисии за личностно развитие, менторство, мрежуване и геймификация в посока повишена независимост.

18. Орлин Димитров (Orlin Dimitrov), Велико Търново

Академия / Пространства в които младите хора, деца и студенти, където да се намирате в уютна обстановка, в която да изучавате на спокойствие технологичните и природните науки.

19. Петко Тенчев (Petko Tenchev), Стара Загора

Домакин съм на културен и социален център в Стара Загора, който се случва под формата на джаз-бар. Пространството дава алтернатива на масовия "вкус" за хора от всички възрасти - място, където общуването между хората, както и с изкуството е максимално непосредствено и откровено.

20. Петя Липева (Petya Lipeva),София

Puzl CowOrKing is a shared office space that helps IT humans and teams make better products and services.

We're making a positive change by gathering the IT crowd in CEE to grow together.

21. Петко Петков (Petko Petkov), Стара Загора

Петко е най-често разпознаван като инициатора на #ZaraLab – хакерспейсът в Стара Загора.

>>> С над 10 години професионален опит в сферата на софтуерната разработка, ръководител на няколко R&D екипа, работи като системен архитект по множество IoT проекти за индустрията и сградната автоматизация.

>> През последните години се включва в редица социални каузи, като неговата мисия е прилагането на повече дигитални решения в ежедневието на гражданите, чрез обучения и практически занятия, които организира заедно с екипа на @ ZaraLab

22. Петър Живков (Petar Zhivkov), София

Мобилното приложение AirLief е социална иновация, разработена за Андроид и iOS съвместно с лекари. Апликацията комбинира по нов начин информация за качеството на въздуха в момента, здравна информация и персонализирани съвети за предпазване.

23. Петър Теодосиев (Petar Teodosiev), София

БГ Наука е онлайн списание и портал за популяризиране на науката в България. Чрез дигиталната среда ние успяваме да покажем на обществото, че има смисъл да се прави наука в България.

24. Петър Шарков (Petar Sharkov), София

Училищна Телерик Академия подготвя учениците в 1-12 кл. за дигиталното бъдеще. Над 10 000 деца обучени безплатно на програмиране и дигитални науки. 65 школи в 15 града в България.

25. Петя Кулина, Благоевград

Моята кауза е доброволчеството за социална промяна, а моето вдъхновение-това са младите хора! За това повече от 13 години чрез различни групи и организации като доброволец, а в послените 9 чрез младежко НПО, което заедно с други ентусиасти създадохме, за да информираме, подпомагаме и насърчаваме младите хора. За насърчаване на доброволчеството, предприемаческия дух, четенето сред младите хора и достъпът им до качествена малежка информация, както и за подпомагане на социалния и културния живот в Благоеград, създадохме и първото младежко пространство в града-Мястото. Мястото е младежки център, хъб за събития, място за доброволчески срещи на младежи и други НПО от града, инфо пойнт за различни възможности за развитие за младите хора, с безплатен кът за четене. Чрез Мястото и другите инициативи на Алтернативи Интернешънъл помагаме на стотици млади хора да намерят себе си, да преоткрият ценностите на доброволчеството, да се развиват, да бъдат активна част от обществото, да се информират, да организират свои събития, да пътуват и самите те да подобряват средата, в която живеят.

26. Райчо Райчев  (Raycho Raychev), София

Дизайн и инженеринг на сателитни системи и решения

27. Серги Сергиев (Sergi Sergiev), София

Create and maintain a friendly place for learning, sharing and practicing in Data Science Domain globally.

28. Сергей Петров (Sergey Petrov), София

Ние помагаме за изграждането на устойчив аграрен и пчеларски сектор, посредством внедряванео на технологии. Повече от 30% от всичката ни храна зависи от опрашването на пчелите и все пак темповете, с които ги губим нарастват всяка година. Ние помагаме на пчеларите да разбират пчелите си и да полагат оптимални грижи за тях като продуктите ни са резултат от сродяването на технологии, занаят, традиции и знание за природата.

29. Спас Керимов (Spas Kerimov), София

Начело съм на Принтиво. Принтиво е материализирана амбициозна идея, превърнала се в един от малкото биотехнологични стартъпи в България. Екипът ни се занимава с 3D-биопринтиране на човешки тъкани и органи. Сигурни сме, че първият биопринтиран орган е на не повече от десетилетие от нас. Вярвам, че технологията е тук, за да ни позволява да мечтаем все по-дръзко и по-мащабно, тук е да придвижва живота ни към едно по-съвършено бъдеще.

30. Светозар Георгиев (Svetozar Georgiev), София

Телерик Академия запалва децата по технологиите и подготвя хора за успешен кариерен старт в ИТ. Кампус Х е хабитата в който стартиращи и растящи компании иновират и достигат по-бързо до успех.

31. Станислав Вълев (Stanislav Valev), Ловеч

Дейността, която се опитвам да развивам е свързана с подобряване на училищната среда и привличането на повече млади хора в нея. Опитвам се да постигна тази промяна чрез платформата "Аз, учителят". Чрез нея целя да показвам множеството отдадени учители, тяхната работа и инициативи чрез интервюта и да популяризирам добри практики, които е време да интегрираме в образованието. Мисля, че следвайки този модел, можем да докажем, че училищната среда не е толкова лошо място и младите хора имат място в нея. Дори и да има слаби страни, навлизайки в нея, ние можем да й придадем един по-съвременен вид. Друга цел пред платформата е да изгради база от съвременни(алтернативни) материали за преподаване, които да са свободни за ползване.

32. Станислав Кертиков Stanislav Kertikov, София

"Актьори срещу поети" в ТР СФУМАТО – моя идея и най-успешният проект на театъра, представящ млади български творци. Гид на Free Sofia Tour, където съм и Ръководител на екипа.

33. Стефка Цанева (Stefka Tsaneva), София

Занимавам се с културен мениджмънт, кураторска дейност, критика и радио. Положителната промяна за мен е възможна само чрез отвореност, сътрудничество и малко смелост да се впускаме в различни приключения и нови начинания.

34. Стоян Ангелов (Stoyan Angelov), София

Опитвам се да бъда полезен, както за себе си , така и за обществото, чрез бизнес проектите си и се опитвам да създавам community от хора, които си помагат в развитието си.

35. Стоян Митов (Stoyan Mitov), София

Гражданите изгражда и промотира едно по-активно, отговорно и вежливо гражданско общество Правим го като създадохме платформа, където граждани заедно с институции бизнес и медии разрешават ефективно социални проблеми.

36. Студио Змей (Studio Zmei), София

Предоставяне на реализация и развитие на млади български професионалисти в сферата на анимацията и развлекателните индустрии, без да се налага те да напускат страната.

ТУФХЦЧ

1.ТАМ, Велико Търново

VT Events е официално регистрирана през 2012 като неправителствена организация във Велико Търново, България. От официалната регистрация насам основната й цел е да стимулира социална ангажираност посредством изкуство и култура. Тази дейност бе незабавно последвана от откриването на ТАМ — пространство, планирано да функционира едновременно като бар и място за артистични дейности. През годините организацията установява широка мрежа от местни и международни културни институции, независими НПО-та и индивидуални артисти. Програмата на VT Events включва около 100 малки събития годишно, както и големи фестивали, като Mes Hispanico — месец на испанската култура; както и Summer ТАМ — музикален фестивал на открито. VT Events промотира съвременната гражданска култура, нови форми и практики в изкуството, алтернативни и образователни модели, и активно насърчава гражданското участие в културния и социалния живот на града. Широкият спектър от събития включва представянето на книги и срещи с техните автори; филмови прожекции; танцови и театрални спектакли; пърформънси; музикални събития; изложби и инсталации; презентации и лекции; дискусии и дебати по съвременни теми; уъркшопи за изкуство; образователни семинари. Последният проект, по който ут Events работи, се нарича „Форум за иновации и култура на споделянето“. Целта му е да събере прохождащи и неформални групи от България, и да им предостави открито пространство за изследване и експериментиране, с цел да създаде стабилни връзки като основа за общи бъдещи проекти. Този Културно иновационен форум предлага на всички участници платформа за обмен на вдъхновяващи идеи, както и да срещне професионалисти в обогатяваща серия от уъркшопи и дебати. Също така, дава възможност за по-широката публика да опознае по-добре разнообразието от такива организации в района на града.

2. Филип Генов (Filip Genov), София

Sophia Lab

3. Филип Шавов (Filip Shavov), Бургас & София

Дейността на Лъвско сърце се върти около идеята да провокира активност. Чрез събития, визуални материали, видеа и срещи целим да подтикваме към дейност. Сферата и медиума ни са спорт. Поддържаме тезата, че здрав проект може да се роди в здрав дух, респективно в здраво тяло. Всичко, което правим цели да мотивира.

4. Фондация "Живот със Синдром на Даун" ("Life with Down Syndrome" Foundation)

Променяме нагласи и предразсъдъци, запознаваме обществото със синдрома на Даун чрез професионални видеоклипове, които разкриват живота на семейството ни, в което присъства тази диагноза.

5. Фондация Тротоара (Trotoara Foundation), София

# Работа с млади хора и включването им в различни дейности. Главна цел – да ги  ангажираме, да ги провокираме, да ги накараме да искат и да мислят. Да им дадем поле за изява, ухо, което да ги чуе, общество, което да ги види.

# Работа с доброволци – служители, работници, мениджъри, възрастни и млади хора, които милеят за младежта и децата ни, хора, които дават сърцето и душата си, за едно по-добро настояще.

# Ангажиране на бизнеса и корпоративната отговорност. За да живеем в една по-добра среда е нужно всички слоеве на обществото да работят заедно. Главната подкрепа за това трябва да дойде от самото общество, а не отвън и Наготово

6. Христо Тенчев (Hristo Tenchev), София

SoftUni.bg (Education) / XS-Software.com (Gaming) / LockTrip.com (BlockChain/Travel)

ШЩЪьЮЯ

1.Явор Гочев (Yavor Gochev), София

Искам да разкажа за 2 проекта, които се случват основно извън пределите на нашата страна, но са насочени изцяло към нашите сънародници. Това са "Лечение без граници" - най-голямата българска доброволческа организация извън България с над 270 члена, която помага на наши сънародници по време на тяхното лечение в чужбина, като им предоставя безплатни преводи и помощ с логистиката по време на тяхното лечение. И "Български кариерен форум" - организация, която провежда кариерни изложения в различни градове в Европа, като се стреми да бъде своеобразен мост между студентите и младите специалисти в чужбина и бизнеса в България, показвайки им, че тук се случват много интересни неща и тяхната кариерна реализация в България не е мисия невъзможна. И двата проекта целят да създадат връзка между хора живеещи, както в България, така и в чужбина, защото когато сме заедно и си помагаме можем да се преборим и с най-големите предизвикателства пред нас.

2. Яна Петрова (Yana Petrova), София

CoKitchen e споделена кухня, в която професионалисти и хоби готвачи заедно създават храна, приготвена с грижа и добри продукти.

3. Явор Панев (Iavor Panev), Варна

Съосновател в Сдружение Таляна. Цели да насърчи развитието на историческото ядро на Варна, като младежко, артистично, пешеходно пространство.

Добави в Календар 1970-01-01 02:00:00 1970-01-01 02:00:00 Europe/Istanbul Кои са “Двигателите на промяната в България” 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от The Changemakers