Колко кафета изпи днес?

Проектът Coffee-by-Coffee ни гостува с динамичен pop-up магазин


От МOVE.BG, публикувана на 18 юни 2018

За един-единствен ден по света за кафе се използват около 2,250,000,000 чаши за еднократна употреба.

Това са над 2 милиарда чаши дневно, произведени от природни ресурси и за сметка на природата.

За да се наслаждаваме на напитката между 2 и 20 минути. По два или три пъти през деня.

За нещо, което не се разгражда, не се рециклира, и остава на Земята около 200 години.

За нещо, което можем да консумираме в чаша за повече от веднъж или два пъти.

 

Чашите за кафе рядко се рециклират, в България почти не се.

Изисква се сложна технология, тъй като често са замърсени с остатък от напитката или имат пластмасово покритие, за да не пропускат.

В едно кафене за бързи напитки у нас се изразходват между 200 – 300 чаши за еднократна употреба на ден, 2,000 чаши на седмица, над 110,000 чаши на година. За 1000 заведения в страната, броят им би бил 110,000,000 на година.

Това са похарчени природни ресурси за производство, отпадъци, замърсяване на почвите, замърсяване на горите, замърсяване на Черно море, океаните и цялата Земя. Не броим капсулите, сламките, капачетата, бъркалките, холдърите… и всичко друго прилежащо.

 

Освен природния отпечатък, кафето е „черното злато“.

Всъщност това е най-търгуваната стока след петрола. Трудът на хората, които го произвеждат, често се заплаща с под 1 долар на ден в страните от третия свят и държи в бедност местните общества.

Знаеш ли от къде идва твоето кафе и в какви условия е произведено?

А изпиваме около 680 кафета за година…

Coffee-by-coffee е документален проект на фотографа Николай Стойков, който заснема всяко кафе, което пие, от 2016 година до сега. Той цели да провокира всеки любител на кафето: много или малко са едно-две кафета на ден? В Instagram профила Coffee-by-coffee Ники ни показва колко точно са – колекцията от над 1000 кафета ни кара да се замислим за собствения си отпечатък.

 

Ники е част от екипа на Motif, които заедно с Cush.be стартират кампания за намаляване на използването на чаши за еднократна употреба и повишаване на информираността относно произхода на кафето. Вдъхновяват се от това, че Земята е една, ние сме много, а отпечатъкът ни безкраен. Заедно поемат инициатива, целяща удоволствието от кафето да остане част от  ежедневието, но не и причина за погубването на красивата ни природа и за модерно робство.

Pop-up магазинът в пространството на MOVE.BG на ул. „Сердика" 20 се състои от снимки, тениски, чанти и специални подложки на Coffee-by-Coffee…. и послание защо трябва да спрем да пием кафето си в чаши за еднократна употреба.

Принтовете на чантите са в лимитирана серия, като всяка от тях е с уникална снимка, и се произвежда в 1 брой, никой друг няма да има същата.

 

Магазинът е динамичен и гостите ни често добавят по нещо ново, с идеята повече от  попълненията да намерят собствениците си и повече от вас да станат посланици на каузата. Coffee-by-coffee са в пространството на MOVE.BG в следващите три седмици, така че елате на по кафе във вафлена чашка с нас, да си поговорим и да разгледате магазина.

За откриващото събитие на POP-UP магазина, на Coffee-by-Coffee на 12 юни

Специални гости бяха хората зад сърф инициативата WIND2WIN, добре запознатите с вредите от опаковките за еднократна употреба За Земята, активните хора зад инициативата Plastic Free Coffee Lovers, и екологът и антиконсумерист Асен Ненов,  който ни разказа за вредите от безогледното или неинформирано купуване. Дискусията се завъртя около различните ъгли на замърсяването, причината за днешното състояние на нещата, по какъв начин това вреди не само на природата, но и на човечеството и защо всеки от нас е отговорен за намаляване на отпадъците.

 

Нашето послание е ясно.
Coffee-by-coffee оставят своя отпечатък! Wake up for a change!

 

 

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура