Компостирай у дома: бързо, лесно, забавно

Какво е компостиране? Какво компостираме? Как да си направим компостер у дома и кои са другите важни фактори при компостирането? Свалете безплатно нашия наръчник и научете как.


От Tatiana Rehmova, публикувана на 19 юни 2019

Сътрудничеството между MOVE.BG и Градски Експериментариум скоро навършва 1 година! От самото начало искахме да направим дигитална версия, в която да съберем знанието, умението и опита, предавани по време на нашите работилници за компостиране. И днес гордо споделяме, че мисията е изпълнена!

Наръчникът “Компостирай у дома: бързо, лесно, забавно” вече е на един клик разстояние от вас!

Знаете ли, че всеки българин изхвърля около 80 кг хранителен отпадък всяка година? В това количество влизат обелки от плодове и зеленчуци, излишна храна, кафе и чай, черупки от яйца и много други. Разтревожени от тези данни заедно с момичетата от Градски експериментариум решихме да ви предложим да се грижим заедно за здравето на планетата ни, като започнем да компостираме с вас!

Защото вярваме, че това е един от най-належащите и достъпни начини да проявим отношение и грижа към храната и ресурсите на Земята в ежедневието ни.

Така се роди първата работилница “Компостирай у дома”. С идея тя да прерасне в градинарски работилници и други формати, посветени  на темите за устойчивото развитие в общности. Интересът ви към компостирането обаче ни мотивира да сбъднем 4 работилници и 3 срещи на анонимните компостиращи. След близо 150 изработени и предадени компостера вярваме, че е време за следващата стъпка – онлайн наръчник!  

Мисията ни е да направим компостирането максимално достъпно за всеки, който желае да опита магията – да превърне органичния си отпадък в почва.

Затова се постарахме да обобщим основните стъпки и техники в 15 страници, които да ви помогнат да изработите своя компостер и да се грижите за него.

Какво ще намерите в нашия наръчник?

Освен че наръчникът е написан на разбираем език, той е и много красив. Всяка глава има достатъчно нужна информация и е допълнена със снимки, за да ви е по-лесно както четенето, така и самата подготовка на компостера.

Ето какво ще намерите вътре:

  • Какво е компостиране?
  • Какво компостираме у дома?
  • Как да си направим компостер у дома?
  • Кои са другите важни фактори при компостирането?
  • Какво друго да правим, за да се грижим добре за компостера?
  • Отговори на най-често задаваните въпроси
  • Снимки на компостери от общността ни

Искам наръчник
При въпроси и коментари относно компостирането, можете да откриете Маги и Илона от Градски експериментариум на email: city.experimentarium@gmail.com и във facebook: страница и група.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла