50 експерти, 150 препоръки за България: Коалиция “За зелен рестарт” представи специалния доклад “Мисия Енергиен преход” в дискусия с политици

Докладът беше обсъден на Кръгла маса с участието на кандидат-депутати от основните партии и експерти по климат и енергия.


От МOVE.BG, публикувана на 29 март 2023

Инициираната от MOVE.BG Коалиция “За зелен рестарт” представи официално специалния доклад “Мисия Енергиен преход” (линк тук), който съдържа над 150 препоръки, дадени от 50 водещи български експерти с решения за системна  енергийна трансформация на България и за преодоляване на сериозните трудности, които страната ни среща в енергийния преход. За представянето на доклада Коалиция “За зелен рестарт” организира Кръгла маса (линк тук) с участието на кандидат-депутати от основните партии, както и на експерти по климат и енергия. Докладът е поредна инициатива на Коалиция “За зелен рестарт”, в която вече три години MOVE.BG работи заедно с WWF България, “Грийнпийс”-България и “Институт Кръгова Икономика” в подкрепа на зеленото и иновативно развитие на България.

Кръглата маса

Модератор на Кръглата маса “Мисия Енергиен преход: решения от експерти и политици” беше Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на Коалиция “За зелен рестарт”. В дискусията взеха участие кандидатите за депутати Венко Сабрутев от ПП, Жечо Станков от ГЕРБ-СДС, Станислав Анастасов от ДПС и Таско Ерменков от БСП за България, както и експертите Апостол Дянков, ръководител на програма “Климат и енергия” във WWF България, Балин Балинов, координатор кампания “Енергийни решения” в “Грийнпийс” - България, и Георги Стефанов, експерт по климат и енергия.

“Енергийният преход е много повече от решаване на съдбата на въглищните централи. Той предполага системна програма от реформи и инициативи за постигане на енергийна ефективност на икономиката ни, преодоляване на енергийната бедност, инвестиции в алтернативни енергийни източници с минимален отпечатък върху природата, създаване на среда за използване на отпадъците като ресурс. Не на последно място, той е възможен с мотивиране на гражданите да потребяват умно и да разбират практическата полза от това. Водени от това разбиране събрахме водещи експерти от науката, бизнеса, медии и местна власт и заедно формулирахме програмния Доклад “Мисия Енергиен преход”. Той може да бъде използван като пътна карта за реформи от новите парламент и правителство. Затова днес, броени дни преди парламентарните избори, срещаме политици и експерти за да обсъдим идеите от доклада и да стимулираме решаването на едно от най-значимите предизвикателства пред страната ни  - изоставането на България в енергийната трансформация. Вярвам, че само с диалог, сътрудничество и съгласие за смели реформи в областта можем да разширим хоризонта за развитие на страната ни по стандартите на 21ви век.” сподели Саша Безуханова,  основател на MOVE.BG и инициатор на Коалиция “За зелен рестарт”.

Експертите в студиото - отляво надясно - Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, Апостол Дянков, WWF България, Георги Стефанов, експерт по климат и енергия, и Балин Балинов, "Грийнпийс"-България.

Докладът

Инициативата “Мисия Енергиен преход” цели да помогне на страната ни, която изпитва сериозни затруднения във всички ключови направления на енергийния преход -  българската икономика е най-енергоинтензивната икономика в Европа - 3,5 пъти над средните нива; България е страната с най-голям брой енергийно бедни домакинства в ЕС(28%); у нас липсват политики в подкрепа на развитието на един от ключовите елементи на енергийния преход - енергийните общности за възобновяема енергия; след като изгубихме 200 милиона лева за въглищните региони, сега се намираме пред риск до средата на годината да изгубим още 1,5 милиарда лева, предвидени за икономическото развитие на Стара Загора, Перник и Кюстендил; в България продължават да преобладават неустойчивите форми на използване на биомаса за енергийно производство, което поставя сериозни рискове пред опазването на биоразнообразието; липсва национална комуникационна стратегия, която да обясни по разбираем начин необходимостта и ползите от енергийния преход, както и да представи в лесен и обобщен вариант различните мерки за подкрепа на бизнеса и на домакинства.

Затова през февруари Коалиция “За зелен рестарт” събра 50 от водещите български експерти в специално събитие за генериране на идеи за подпомагане на енергийната трансформация на България. В инициативата се включиха експерти от науката и гражданския сектор, представители на бизнеса, комуникационни експерти и социолози, както и специалисти от държавната администрация и представители на въглищните региони. 

Експертите генерираха идеи в пет ключови и взаимосвързани области:

  • Енергийни общности
  • Енергийна бедност и енергийна ефективност
  • Справедлив преход за въглищните региони
  • Комуникация за успешен енергиен преход
  • Устойчиво използване на биомаса

Коалиция “За зелен рестарт” обобщи идеите на експертите в  Доклада “Мисия Енергиен преход”, с който можете за се запознаете на сайта на MOVE.BG тук. Специалното промо видео на доклада е достъпно тук.

Пълен запис на Кръглата маса “Мисия Енергиен преход: решения от експерти и политици” е можете да гледате тук. Галерия със снимки от събитието е достъпна тук.

Още за Коалиция “За зелен рестарт” научете тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла