150 идеи за развитието на София: MOVE.BG събира политици, експерти на форум за зеленото бъдеще на София

За решенията как София да стане един от зелените и иновативни лидери в Европа ще говорим в Деня на Земята заедно с кмета на Столична община Васил Терзиев, общински съветници и експерти от бизнеса и гражданския сектор.


От МOVE.BG, публикувана на 1 април 2024

На 22-ри април, Денят на Земята, MOVE.BG организира специален форум, посветен на зеленото и иновативно бъдеще на столицата - “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето”. Заедно с кмета на Столична община Васил Терзиев, общински съветници и експерти от бизнеса и гражданския сектор ще разговаряме за зелената трансформация на София като интегрална и холистична програма за превръщането на столицата в място за щастлив живот и в един от градовете лидери по зелено и иновативно развитие в Европа. По време на форума ще бъде представен за първи път специален доклад, който съдържа над 150 препоръки за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България.

Модератор на форума ще бъде Саша Безуханова, основател на MOVE.BG. “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” ще започне в 09:30 часа и ще се излъчва онлайн в социалните мрежи на MOVE.BG - Facebook (линк тук) и YouTube (линк тук). Гледайте пълен запис от форума тук.

Форумът

В Деня на Земята MOVE.BG поставя фокус върху устойчивото развитие на София, защото градовете и местните власти имат основна роля за успеха на зелената трансформация. В Европейския съюз органите на местно самоуправление са отговорни за прилагането на 70% от мерките за ограничаване на парниковите емисии, както и за  прилагането на 90% от мерките за посрещане на проявленията на климатичните промени (бури, наводнения, пожари, безводие). Затова е важно как местни власти прилагат климатичните политики.

Затова на 22-ри април ще си говорим за пътищата за успешна зелена трансформация на ниво местна власт в България през призмата на София - най-голямата община у нас, в която живее 20% от населението, която отговаря за 40% от БВП на страната и на която прилага да бъде модел за зелено развитие на останалите общини в България.

Форумът “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” ще разгледа няколко основи теми, свързани с успешната зелена трансформация на Столична община и на останалите общини у нас:

  • Как да бъде координирано устойчивото развитие в общината, така че София да се превърне в един от зелените и иновативни лидери в Европа?
  • Защо трябва да бъдем подготвени за проявленията на климатичните промени и каква е ролята на природно-базираните решения?
  • Как бизнесът да бъде привлечен в зелената трансформация на столицата?
  • Какви са решенията за успешен енергиен преход на столицата, включително за декарбонизация на “Топлофикация София”?

По време на форума ще бъде представен за първи път специалният доклад “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето”, който съдържа над 150 препоръки за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България. Препоръките се базират на идеите на 55 експерти от различни сфери, които MOVE.BG събра на специален форум за генериране на решения.

Форумът “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” се осъществява с подкрепата на “Веолия България”.

Програма на форума 

09:30-09:40 - Мисия Зелена София: защо е важна зелената трансформация - откриващи думи от Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и модератор на форума 

09:40-09:50 - Мисия Зелена София: решенията на новата администрация - Приветствие от Васил Терзиев, кмет на Столична община, член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България

09:50-10:55 - Кръгла маса “Мисия Зелена София: пътищата напред”

Участници в Кръглата маса

  • Борислав Колев, енергиен експерт, част от "Спаси София"
  • Анна Стойкова, общински съветник от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет 
  • Иван Пешев, общински съветник от “БСП за България” в Столичния общински съвет
  • Генади Кондарев, експерт по енергия за Централна и Източна Европа в E3G
  • Доц.д-р Марина Стефанова, заместник-декан по “Устойчиво развитие, подкрепа и ангажиране“ на Стопанския факултет на Софийския университет
  • Диана Димитрова, директор “Природозащитни програми”, WWF България

Модератор на Кръглата маса: Саша Безуханова, основател на MOVE.BG

10:55-11:00 - Закриване

Не пропускайте “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” - на 22-ри април от 09:30 часа онлайн в социалните мрежи на MOVE.BG - Facebook (линк тук) и YouTube (линк тук).

Форумът е част от инициативата на MOVE.BG “Мисия Зелена София”, посветена на подпомагането на зелената трансформация на София и на превръщането на столицата в модел за зелено развитие на останалите общини в България.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла