Мисия Зелена София: Развива ли София икономика на бъдещето?

Представяме ви седмата, финална публикация от специалната ни кампания “Защо е важно София да бъде зелена?”. Кампанията е посветена на необходимостта зелената трансформация да стане основен приоритет за развитието на София.


От МOVE.BG, публикувана на 18 октомври 2023

Прочетете първо текста в картинката отгоре.

 

СОФИЯ ИМА ПОТЕНЦИАЛА ДА РАЗВИВА ИКОНОМИКА НА БЪДЕЩЕТО 

 

София е населеното място, в което е съсредоточен най-големият икономически потенциал, като Столична община отговаря за 40% от брутния вътрешен продукт на страната.

В същото време, икономиката на София се сблъсква с характерните за страната проблеми - слабо развита кръговост в производствените процеси, както и силна ресурсо- и енергоемкост, които правят стоките и услугите скъпи, нерентабилни и неконкурентни на чуждите пазари.

От друга страна, София има потенциала да бъде сред лидерите по развитието на икономика на бъдещето - зелена и дигитална.

Сред предимствата на града са доброто образование на населението - една трета от хората между 19 и 34 години владеят поне два чужди езика на добро ниво, София е дом на над 60 научно-развойни центъра и на 23 университета, регионът е с добре добра свързаност, както и с развиващ се IT сектор, който отговаря за 17% от износа на столицата.

Време е Столична община да използва предимствата на града и да предприеме конкретни мерки за превръщане на София в един от лидерите в Европа по развитие на икономика на бъдещето.

Затова инициираната от MOVE.BG Коалиция “За зелен рестарт” призова кандидатите за кмет и за общински съветници да направят зелената трансформация основен приоритет за развитието на София. 

Научете още в Отвореното ни писмо тук.

Не пропускайте и "Нестандартният дебат за София" - един специален разговор за зеленото развитие на столицата с хората, които правят промяната възможна. 

Очакваме ви на 24-ти октомври от 10:00 часа онлайн във Facebook - научете още тук.

Мисия Зелена София: София може да бъде място за щастлив живот.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла