В подкрепа на украинския народ: MOVE.BG се включва в инициативата BG4UA

Днес има нужда от активната ни позиция, от солидарността ни и от това да помагаме, сподели Саша Безуханова по време на специално събитие на MOVE.BG, посветено на възможностите за участие в BG4UA.


От МOVE.BG, публикувана на 2 март 2022

MOVE.BG се включва в инициативата за подкрепа на украинския народ - “BG4UA: България за Украйна”. Проектът е дело на българската иновативна общност и помага за настаняване и оказване на подкрепа на украинските бежанци у нас, както и за евакуиране на хора, които искат да се спасят от военните действия, като бъдат настанени в България. BG4UA беше създаден часове след като Русия започна война срещу Украйна и украинския народ, като всеки един от вас може да включи и да допринесе към каузата.

На 2 март MOVE.BG организира специален разговор за представяне на възможностите за участие в платформата BG4UA. Разговорът беше домакинстван от Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, а участие взеха Елина Желева и Макс Гурвиц, инициатори на “България за Украйна”

“Традиционно се срещаме с вас, за да говорим за иновации, за развитие на България, за зелена трансформация, за творчество, за това как заедно можем да осигурим просперитет във време на трансформация в света.

Днес, обаче темата е друга. От седмица на територията на Украйна се води война. Тази война е окупационна. Тя е непоканена и непровокирана. Това е една война, която унищожава земята и мястото, в което тези хора за родени,” сподели Саша Безуханова и допълни:

“В последните дни виждаме една вълна от готовност за подкрепа във всяко едно отношение. Нужно е да осигурим дом на хората и хуманитарна помощ, включително храна и лекарства. 

Всички се молим този кошмар да спре и да има възможност да започнем работа по възстановяването, но все още сме далеч от това. Днес има нужда от активната ни позиция, от солидарността ни и от това да помагаме на украинския народ.”

Отляво надясно: Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, Макс Гурвиц, съосновател на BG4UA и управляващ съдружник в Vitosha Ventures Partners, и Елина Желева, съосновател на BG4UA и  изпълнителен директор и управляващ партньор в Launchlabs Sofia.

Как можете да се включите в BG4UA?

На сайта на “България за Украйна” украинци могат да се запишат за евакуиране в България, а хората у нас могат да помагат, като предложат настаняване за бежанците, както и като бъдат доброволци за предоставяне на неща от първа необходимост. Към 2 март са записани 2600 души като доброволци, които са основно от България, но и има хора извън пределите на страната ни. В следващите часове BG4UA ще бъде преведена на български и на украински език, за да може да достигне до още повече хора.

Научете още за това как можете да се включите в BG4UA от специалния ни разговор тук. Събитието се излъчи от Launchee, които предоставиха своето студио в подкрепа на инициативата. 

Инициативата е официално подкрепена от BESCO, BVCA, BCWT, Сдружение "Мати Украйна", MOVE.BG, адвокатска кантора "Георгиев § Колев".

MOVE.BG обобщи за вас на едно място линкове към различните кампании и банкови сметки в помощ на Украйна и народа й - разгледайте ги в специалната ни статията тук.

Автор
още по темата

още от Отправна Точка