MOVE.BG Онлайн Дебат: "Мажоритарна или пропорционална избирателна система: предимства и недостатъци"

Коя е най-функционалната избирателна система за България?


От МOVE.BG, публикувана на 3 февруари 2014

Коя е най-функционалната избирателна система за България?

Втората дискусия за месец февруари MOVE.BG проведе на тема: Мажоритарна или пропорционална избирателна система: предимства и недостатъци. По традиция дебатът се проведе отново в Дома на MOVE.BG, в четвъртък – 6-ти февруари.

На въпросите онлайн и на тези в студиото отговори даваха политологът и преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“ Страхил Делийски и политологът Даниел Стефанов. Журналистът от вестник „Сега“ Любен Обретенов модерираше дискусията.

В хода на дискусията бяха засегнати дефинициите на понятията мажоритарна и пропорционална избирателна сиситема, както и начините им за прилагане у нас. Полюсни тези предизвика въпросът как би се отразила една евентуална реформа в избирателния процес на политическия живот в България. Изобилието от примери за функционирането на двете системи в други европейски държави предизвика бурна дискусия, която можете да видите тук:

 

Страхил Делийски:
"Чистата мажоритарност е победителят взима всичко!" 
  Даниел Стефанов:

"Когато обществото не знае на къде да поеме, изниква въпросът – как си избираме депутатите?"

 

Любен Обретенов:

"Мажоритарният вот не е панацея, но ще спомогне за преодоляването на някои дефицити в българската политическа система - ще скъси дистанцията между избирател и депутат."

  

http://www.youtube.com/watch?v=kev3iZjczGY

Обобщение на това, което участниците казаха по време на дискусията:

Като почитател на пропорционалната избирателна система се определи Страхил Делийски. Според политолога точно това е системата, която може да бъде адекватен вариант в ситуацията, в която се намира България в момента. Той подчерта, че няма универсална и права връзка между избирателната система и това, което получва народа след края на изборния процес. Преподавателят в Алма матер изрази съмнение, че пропорционалната система не изключва мажоритарност в себе си. Според Делийски демокрацията ни дава право да се самоорганизираме и е добре, когато в обществото започне дебат за промяна на изборната система. Избирателната система влияе върху крайния изход от изборите, но не е панацея, допълни той.

По-важният въпрос е как да се самоорганизираме, според Даниел Стефанов. Политологът се аргументира като каза, че нашите партии са се превърнали в организации, чиито принципи на работа ние не можем да разберем, а хората вярват на политиците, не на партиите. Каква изборна администрация имаме в България е друг важен въпрос според него, Стефанов защити ползите от мажоритарната избирателна система у нас като подчерта, че ако имаме чиста мажоритарна система това ще доведе до по-стабилни правителства и по-стабилно мнозинство.

 MOVE.BG

{fcomment}

Автор

още от Изборите: Посока Бъдеще