За устойчивото ни бъдеще - заедно

Тази година посвещаваме програмната ни работа на идеите и хората, които създават решения за устойчив живот и икономика с уважение към природата чрез инструментите и по стандартите на XXI век.


От Саша Безуханова, публикувана на 27 януари 2020

Екологичните катастрофи в страната ни станаха ежедневие. Източвани за частни нужди и с години нерехабилитирани язовири; реки, течащи с цветовете на дъгата и носещи труповете на мъртви риби; пожари, унищожаващи за десетилетия напред биологични екосистеми без разпознат причинител; мръсният въздух, който дишаме – това се само част от проявленията на замитания от години проблем с липсата на зелени политики в страната ни заради безхаберие и интереси.

Проблемът не е само български. Той е световен и на места – много по-драстичен. Тук, обаче, няма усещането за спешност, което обединява европейското лидерство в Зелена сделка за бъдещето и поставя темата за възстановяването на баланса природа-бизнес в центъра на дебата в Давос. И докато Германия отделя 54 милиарда евро, за да стимулира по-екологичен начин на живот, България откупува нищоправенето, плащайки 320 милиона евро компенсации за генерираните емисии въглероден диоксид (CO2). Тук гласовете на екоактивистите се профанизират и докладите на експертите остават по лавиците на ведомствата.

Добрата новина е, че без норми и стимули в цяла България стотици хора се самоорганизират в общности за живот с нулев отпадък (zero waste), живеят с тази култура и я пропагандират. Стартиращи предприемачи избират да посветят времето и таланта си на решения, адресиращи предизвикателствата, свързани с климатичните промени, а други създават алтернативни на пластмасата пазарни продукти. Смели учени експериментират с храни на бъдещето редом до авангардни артисти, които посвещават изкуството си на зелената кауза. Това са хората на България, които си струва да бъдат подкрепени и окуражени, за да имат стимул да растат с идеите си в страната ни – за бъдещето на България и от България на света.

MOVE.BG вече шест години свързваме новаторите и репликиращите статуквото. Тази година посвещаваме програмната ни работа на идеите и хората, които създават решения за устойчив живот и икономика с уважение към природата чрез  инструментите и по стандартите на XXI век. Ще даваме форум на знаещите, ще съпровождаме в развитието им иновативни бизнеси и инициативи за чисти въздух и вода, качествена храна и кръгова икономика. Ще използваме всичките ни канали, за да споделяме водещи световни и местни решения за възстановяване на изгубения баланс между човека и природата и ще продължим да популяризираме интегрирането им в ежедневните практики. Това ще бъде нашият принос към усилията на многобройните организации и личности, работещи за устойчивото ни общо бъдеще. Защото не друг, а ние създаваме нашето утре.

Промяната има своите лица и решения. Ние сме на ход - да ги открием, да ги подкрепим и да участваме.

Включи се и ти!

Автор
още по темата

още от Гледна точка