За MOVE.BG и избора в полза на градежа на утрешния ден


От Саша Безуханова, публикувана на 11 юли 2021

В живота на всеки човек има избори, които са нелогични от гледна точка на формалната опитност. Такъв беше и моят избор да напусна международната ми кариера през 2013 година и да създам MOVE.BG – филантропска организация, която да среща, събира и окуражава носителите на промяната и да трасира пътя на настъпващия нов свят.

Вдъхновението ми бяха хилядите, които спонтанно излязоха на улицата в общ марш за справедлив живот. Мотивацията ми беше да дам пример за добротворческа работа в полза на обществото и да допринеса за развитие на иновативните практики в бизнеса, образованието, изкуството, обществения процес.  

В годините MOVE.BG проправи много пътеки и зареди с енергия хора, проекти и организации. Все в тази линия на настъпващото ново, което днес е ясен път на развитие в света.

Основахме първия безплатен Youtube канал в България и провеждахме експертни и обществени формати като място за среща на живо и виртуално с тези, които живеят в страната и в чужбина. Поставяхме и търсихме алтернативни на мейнстрийм решения на големите въпроси на деня за Европейското развитие на България, климатичната криза, пандемията, измеренията на свободата ни. Създадохме платформата за икономическо иновативно развитие EDIT в полза на стартиращите компании и развитието им, която даде импулс за основаване на формална организация на новите предприемачи. И до днес InnovationShip остава единственото изследване на стартиращите компании, което показва с данни огромния потенциал на тези млади бизнеси за икономиката ни. Срещахме и давахме трибуна на експерименталните артисти и проектите им. Инициирахме Коалиция “За зелен рестарт”, която безпрецедентно събра новаторите в бизнеса и еко експерти и заедно дефинирахме и лобирахме за трансформационни реформи за зелено иновативно развитие на България. Заедно написахме “Учебник по Бъдеща история на България”, за да покажем как с умни решения днес откриваме хоризонти за градивно бъдеще и достоен живот по стандартите на XXI-ви век в десетилетията напред. Създадохме физическо място за среща на различните, споделящо общи ценности и основахме клуб на променящите ChangeMakers, за да се познават и сътрудничат в приносни проекти най-добрите и да има ехо ефект в обществото ни. Днес кодът ChangeMaker, където и да се намираш в България, е основа за доверие и стимулира за съвместна новаторска работа. 

Мога да продължа този разказ за будителските дела на MOVE.BG през изминалите осем години. Това, което ги обединява е, че всички те са новаторски за света практики и обединяват хора за добротворчески каузи – в подкрепа на иновативния бизнес и изкуство, за градивен диалог между различните, с крос-дисциплинарни решения на значими проблеми за обществото ни и утвърждават живот с уважение към природата в среда, срещаща виртуалния и реалния свят.

Днес България е по-зряла за промяната – заради процесите на трансформация в света и колективно осъзнати дефицити в обществения процес у нас. Пътят обаче не е извървян. Дълго практикуваното управление през противопоставяне, дискредитиране и контролирана бедност прави негативизма, отрицанието и second-hand манталитета доброволен избор за много хора.

Затова ще следваме мисията си на територия на диалога, стимулирайки свободата и срещата на различните. Ще продължаваме да бъдем конструктивен контрапункт на концепциите от миналото и да създаваме добрите прецеденти в обществото ни, откриващи трансформационни перспективи през държавата ни в бъдеще. Ще развиваме мрежата на добротворците, за да заразяват нови. Ще търсим решения с колективния интелект и ще развиваме бизнеси и инициативи, с които България оставя позитивен отпечатък в света.

Вярвам в таланта на хората ни и в мотивацията им за градивен принос. Зная, че с обединените усилия на пробудените и будещите за добро ще сменим тренда и ще утвърдим България като водеща държава в Европа и място за щастлив живот.

Благодаря на хилядите, които припознаха идеите на MOVE.BG като свои и бяха съ-творци на многото различни приносни инициативи през тези необикновени 8 години. Благодаря на всички, които бяха вдъхновение с проектите си. Благодаря и на тези, които получиха окуражение за свои добри начинания.

Продължаваме да градим заедно.

За приноса и мисията на MOVE.BG – в разговор с един от българските будители-новатори Иво Василев.

Автор
още по темата

още от Отправна Точка