България след COVID-19: зелено възстановяване или сив застой

Включете се в онлайн дискусията ни на 18 ноември от 10:00 часа и чуйте мнението на водещи български експерти за зеления рестарт в България.


От МOVE.BG, публикувана на 12 ноември 2020

На 18 ноември от 10 до 12 часа ви каним на специална онлайн дискусия, посветена на зеления рестарт в България. Заедно с водещи специалисти ще анализираме защо е проблем липсата на национална визия в българския план за възстановяване, както и какви са перспективите за устойчиво бъдеще на страната ни.

Наред с отрицателните последици от коронавируса, настоящата криза предоставя и възможности за извършване на дълго отлагани реформи, които могат да променят изцяло облика на българската икономика и да превърнат страната ни в притегателен център за успешно бизнес и личностно развитие. Намираме се в исторически момент, който ако използваме правилно, ще можем да изградим следващото поколение икономика в страната ни: зелена, дигитална и справедлива. 

През следващите 4 години България ще има достъп до 12 милиарда евро допълнително финансиране от Европейския съюз за справяне с пандемията чрез механизма за възстановяване “Следващо поколение ЕС”. Средствата не са гарантирани и отпускането им зависи от изготвянето на национален план, следващ принципа пари срещу реформи, както и извършването на зелена и дигитална трансформация. 

За съжаление, в оповестения от българското правителство план липсват национална визия и приоритети, които да изведат страната ни успешно от кризата. Разработването на плана и неговото представяне се случиха при липса на прозрачност и диалог със заинтересованите страни, а протичащата в момента обществена консултация е без ясен процес и обявени механизми за оценка на направените предложения.

Път към бъдещето или застой

Защо е важен зеленият рестарт в България? Каква е визията на водещи български експерти? Защо е важно да имаме ясна посока и приоритети, за да се придвижим в бъдещето на чистите и иновативни решения, а не да се връщаме в миналото?

На 18 ноември (сряда) от 10 часа ще чуете позицията на доказани български специалисти в 4 ключови теми за осъществяването на зеления рестарт:

  • Иновации Момчил Василев, управляващ директор на Endeavor България. Водещ на панела: Саша Безуханова, основател на MOVE.BG;
  • Кръгова икономика Теодор Калпакчиев, основател на The European Network of Policy Incubators. Водещ на панела: Ина Цветкова, част от екипа на Институт Кръгова Икономика";
  • Климат и енергия Мариана Янева, директор “Политики и комуникации” в Асоциация за производство, съхранение и търговия с електричество (АПСТЕ), и Тодор Тодоров, енергиен експерт в екологично сдружение “За Земята”. Водещи на панела: Георги Стефанов от WWF България и Меглена Антонова от "Грийнпийс"-България.
  • Биоразнообразие и земеделие - Стефан Аврамов, дългогодишен експерт защитени територии и опазване на видовете (ресор биоразнообразие), и Ирина Матеева, отговорник по европейските политики към Българско дружество за защита на птиците (ресор земеделие). Водещ на панела: Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Събитието се организира от коалиция “За зелен рестарт”, включваща MOVE.BG, “Грийнпийс”- България, WWF България и “Институт Кръгова Икономика”. 

Ние сме убедени, че сега е моментът за осъществяване на дълго отлагания зелен рестарт преходът от силно ресурсоемка и въглеродно интензивна икономика към такава със стойност, базирана на знанието и работеща за възстановяване на баланса между човека и природата. Участвайте и вие в разговора! Регистрирайте се сега и ще получите линк за безплатното онлайн излъчване.

Прочетете позицията на коалиция “За зелен рестарт” за представения от българското правителство план тук.

Добави в Календар 2020-11-18 10:00:00 2020-11-18 12:00:00 Europe/Istanbul България след COVID-19: зелено възстановяване или сив застой 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Градска джунгла