MOVE.BG с богата програма за "Европейската нощ на учените"

MOVE.BG e една от най-интересните спирки по време на тазгодишното издание на "Европейската нощ на учените".


От МOVE.BG, публикувана на 10 септември 2019

За поредна година “Европейската нощ на учените” завладява България, а MOVE.BG ще участва с богата програма отново. На 27 септември те очакват редица вълнуващи събития -  изложби, игри, прожекции, лекции и незабравими срещи с вдъхновяващи учени. Тази година нощта ще се проведе в София и още 12 населени места, както и в теснолинейката Септември-Добринище, на кораб и в миниподводница.

Нощта в MOVE.BG

Подготвили сме редица интересни събития, които започват от 17:00 часа и продължават до полунощ. През цялото време нашият еко бар ще бъде на Ваше разположение.

Програмата в MOVE.BG:

17:00-00:00, етаж 1 - Изкуство от микроорганизми: специална изложба “Изкуството в науката. Агар арт-рисунки с микроорганизми върху хранителна среда”. Творбите са дело на участници в конкурса на Агар Арт, организиран от сп. “Българска наука” и “Ридаком”.

17:00-18:00, етаж 3Да убиеш Чингизид: евразийски номадски традиции в политическия инструментариум на цар Теодор Светослав (1300–1322):  говори д-р Константин Голев от Института за исторически изследвания на Българската академия на науките.

17:00-18:00, етаж 1 - Учениците и техните открития: среща с най-младите учени преди техните големи научни открития. Запознайте се с момчетата от националния отбор по математика и техните ръководители и научете какво вдъхновява младите хора и защо виждат смисъл в науката.

18:30-19:30, етаж 3 - Българските възрожденци и предприемачеството: д-р Боряна Антонова-Голева ще ни разкаже за възрожденските български предприемачи и техните мрежи, благодарение на които България се превръща в част от европейската цивилизация. Д-р Антонова-Голева е асистент в Института за исторически изследвания към Българската академия на науките.

18:30-20:00, етаж 1 - Прожекция на филма “Полярни изследователи” и дискусия с автора Мария Чернева: документалният филм разказва за последната българска експедиция на Антарктида, тайните на най-голямата лаборатория и историите, които ледът пази. Мария Чернева е една от дългогодишните журналистки в Българската национална телевизия, автор на репортажи, разследвания и документални филми по редица значими обществени проблеми.

20:00-21:00, етаж 3 - Ролята на гражданите в науката: как можем да правим наука без да сме учени? Лекция на Петър Теодосиев, основател на най-голямата специализирана научна медия у нас - списание “Българска наука”.

20:30-21:30, етаж 1 - Химикът-гръм и трясък: изумителни химични реакции, Менделеева таблица, пушек - какви ли магии ни очакват в септемврийската нощ? Посетете щанда с експерименти на ас. д-р Божидар Стефанов от Техническия университет - София.

20:30-21:30, етаж 1 - Теория на хаоса в ежедневието: среща с Дилян Христов, от Университетът на Кеймбридж. Дилян работи и като учител в Детската академия на науките, изкуствата и спорта в София. Той е и носител на редица награди като бронз от Международната олимпиада по физика през 2016 година.

21:30-22:00, етаж 3 - Вечери за научни наивници: един разговор с младите учени, техните малки провали по пътя към голямата наука и къде са ги отвели временните несгоди.

Инициативата

“Европейската нощ на учените” е инициатива на Британския съвет в София, която цели да популяризира науката като осигури срещи между учените и широката публика. През 2019 г. България се включва в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите “Мария Склодовска-Кюри”, единият от които е REFRESH. Всяко следващо издание предизвиква още по-голяма интерес като брой на участниците и посетителите.

“Независимо дали сте със семейството си, с приятели, в училищна група или пък самостоятелно, ще се потопите в света на науката по невероятно завладяващ начин! Открийте с какво всъщност се занимават изследователите и как това влияе на нашия живот,” призовават от Британския съвет.

Освен столицата, в “Европейската нощ на учените” 2019 ще участват и следните градове:  Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Рожен, Русе, Сливен и Стара Загора

Очакваме те на 27 септември на улица “Сердика” №20. Събитието е безплатно. Необходима е предварителна регисдтрация тукПълната програма на “Европейската нощ на учените” 2019 можете да намерите тук.

Нека магията на науката започне сега!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура