Организации от иновативната екосистема подкрепят финансовите инструменти в Плана за възстановяване и устойчивост

13 водещи организации изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, служебния вицепремиер с ресор НПВУ Атанас Пеканов, служебния министър на икономиката Кирил Петков и служебния министър на финансите Асен Василев.


От МOVE.BG, публикувана на 6 юли 2021

Финансовите инструменти са подходящият и по-ефективен механизъм за подкрепа на малките и средни предприятия (МСП), особено тези с иновативен потенциал и затова финансовите инструменти трябва да бъдат ключово средство за подпомагане на бизнеса в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Това се посочва в отворено писмо на над 10 от водещите организации от иновативната екосистема в България. Писмото е изпратено до президента Румен Радев, служебния вицепремиер с ресор НПВУ Атанас Пеканов, служебния министър на икономиката Кирил Петков и служебния министър на финансите Асен Василев. 

Инициативата е подписана от Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA), MOVE.BG, Българската стартъп асоциация (BESCO), “Джуниър Ачийвмънт”-България (JA Bulgaria), Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), Endeavor България, Българска аутсорсинг асоциация (AIBEST), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българският център на жените в технологиите (BCWT), Sofia Startup, Биотехнологичен и Здравен Клъстер България, Българската финтех асоциация (Fintech Bulgaria) и Клъстер Изкуствен Интелект България (AI Bulgaria).

Защо са необходими финансовите инструменти?

Подписалите писмото организации посочват плюсовете на финансовите инструменти, като, например, че те достигат до повече на брой МСП-та и са предпочитаният механизъм за подкрепа от малките и средни бизнеси заради тяхната гъвкавост, прозрачност, по-малко бюрокрация и по-добра конкурентоспособност при оценката на проектните предложения. 

Например, посочват организациите, всички финансови инструменти на Европейския инвестиционен фонд (EIF) досега у нас са довели до над трикратно мултиплициране на публичния ресурс -  с €451 млн. публични средства са привлечени €991 млн. допълнителен частен ресурс, като 11 654 малки и средни предприятия (МСП) са получили малко над €1.4 млрд.общо. За сравнение с безвъзмездна финансова помощ (грантове) са подкрепени двукратно по-малко компании при в пъти повече публичен ресурс.

"Без да омаловажаваме ролята на грантовете в стимулирането на българската икономика, сме твърдо убедени, че финансовите инструменти трябва да заемат ключово място в Плана за възстановяване и устойчивост на страната, и са основният механизъм, който може да насочи малките и средни предприятия в посока развитие на иновации, чрез които техният бизнес да е конкурентоспособен на световния пазар. Което на свой ред е път за развитието на българската икономика в посока иновативна България, която да не изостава от своите съседи и Европа," посочват авторите на писмото.

Цялото отворено писмо прочетете тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital