Пет години работа за градивна промяна, рожден ден за чудо и приказ


От МOVE.BG, публикувана на 12 юли 2018

Изобщо няма да е нескромно, ако кажем, че имахме най-хубавия рожден ден. Защото, както във всяка наша стъпка досега, не бяхме сами. Заедно – приятели, съмишленици, настоящи и бъдещи партньори, организирахме целодневно празненство, чиято енергия ни зареди поне за година напред. Погледнахме към историята на дейността ни, към предизвикателствата, които тепърва предстоят, към всичко онова, което ни обединява.

MOVE.BG Рожден ден 1.0: Как започна всичко?

Разбери какво се случи на петия рожден ден на MOVE.BG

В самото начало на празничния ден символично се върнахме към началото на MOVE.BG. Основатели и алумни в лицето на Саша Безуханова, Кирил Петков, Калина Константинова, Иван Бондоков и Димо Господинов си припомниха бурната 2013 година, динамиката отпреди пет години и смелите идеи, които владеят въображението ни и до днес. С помощта на богатия ни архив поставихме тогавашния дебат в съвременен контекст. Разговаряхме както за „духа на времето”, така и за реалните амбиции и цели.  

Домът на MOVE.BG разтвoри широко врати по случай петия си рожден ден.

С радост посрещнахме желаещите да се докоснат поне за малко до дейността ни, разказахме им какво правим и им показахме скритите кътчета на ул. „Сердика“ 20.

НоваториТЕ на бързи обороти и скоростно отправяне към дигиталното бъдеще

Точно като за рожден ден, предаването ни за дигитален бизнес и иновации беше по-динамично и по-отворено от всякога. Празничното издание премина под формата на блиц интервюта с главни действащи лица от общността ни. 

По традиция говорихме за новаторските идеи, дигитално предприемачество, блокчейн, свързаност, данни и всякакви неща, които могат да променят радикално не само профила на българската икономика, но и представата ни за света изобщо.

Разбери какво се случи на петия рожден ден на MOVE.BG С Антон Герунов обсъждаме InnovationShip – единственото по рода си годишно проучване на българската дигитална еко-система

С Петко Петков и Невен Боянов си спомнихме за миналогодишното пътешествие на EDIT on the Road.

Разбери какво се случи на петия рожден ден на MOVE.BG

Макс Гурвиц разказа за случващото се на балканската дигитална сцена.

Разбери какво се случи на петия рожден ден на MOVE.BG

За ролята на жените в IT сектора, за развитието на потенциалите на икономиката и за последната инициатива на Българския център на жените в технологиите за обединяване на жените лидери в Европа разговаряхме с Павлина Джартова.

Разбери какво се случи на петия рожден ден на MOVE.BG

Coworking by MOVE.BG сподели идеи и знание без да пропуска игрите и забавлението

Благодарение на ABLE и техния уъркшоп, вече още по-уверено ще предаваме нататък знанията си. 

Заедно с „Кан Академия" за отрицателно време се справихме не само с уроците, но с техния превод на български език.

„Българска наука" пък превърнаха едно от пространствата в къщата ни в малка лаборатория. Правихме физични и химични опити, с които не запалихме нищо освен любопитството. 

Разбери какво се случи на петия рожден ден на MOVE.BG

Срещу правилни отговори на #GDPR викторината на LogSentinel спечелихме няколко бири „Витошко лале". Иначе казано – защитихме и данните, и репутацията си. 

Международната награда на херцога на Единбург ни предизвика да се опознаем и обединим усилия в търсене на скрити съкровища.

Data Science Society ни посветиха в тайните на анализа на данни и ни показаха как да извличаме информация като истински шпиони.

В условията на ожесточена борба за внимание в дигиталния свят, обикновено разполагаме с не повече от 8 секунди, за да бъдем забелязани и чути. С любимите ни дизайнери от „Шивачи" обсъждахме различните начини да накараме така кратките 8 секунди да работят за каузата и идеята ни.  

Главният аниматор на „Студио Змей" Станислав Цветков ни отведе в света на анимацията, който, както всички приказни светове, се оказа на много повече нива, отколкото сме предполагали.

Разбери какво се случи на петия рожден ден на MOVE.BG

Заедно с приятелите ни от Дружество „Архитектурно наследство" и „квАРТал" екипът на Моята българска история направи празнична архитектурно-историческа разходка, която ни потопи в атмосферата и стотиците разкази на стария квартал около дома на MOVE.BG.

Социални иноватори срещат инвеститори

В приповдигнатата атмосфера на празника нямаше как да не включим и едно от най-важните направления, по които работим – социалната иновация. Решихме именно на рождения си ден да организираме „pitching" сесия, в която социални иноватори да представят решенията си пред инвеститори. Видяхме идеи и прототипи, които не само отговарят на нови и стари въпроси, но и се стремят буквално да революционизират цели индустрии:

  • Как да заменим пластмасовите и само частично биоразградими ламиниращи фолия без да губим нито едно от предимствата им?

Разбери какво се случи на петия рожден ден на MOVE.BG

  • Могат ли контейнерите за отпадъци ,,сами да си казват" какво се случва с тях, така че да оптимизираме максимално управлението им?

Разбери какво се случи на петия рожден ден на MOVE.BG

  • Как да ,,вземем в ръце" виртуалната реалност или как да включим в нея едно от най-човешките неща – жестовете?

Разбери какво се случи на петия рожден ден на MOVE.BG

  • А можем ли да интегрираме дигитални, интерективни, аудио-визуални модели в печатни издания и класическите образователни материали?

Разбери какво се случи на петия рожден ден на MOVE.BG

  • Можем ли чрез дигиталните технологии да да включим всички онези, които по независещи от тях причини са изключени от динамичните съвременни процеси?

Разбери какво се случи на петия рожден ден на MOVE.BG

...Накъде без нетуъркинг и питие на рожден ден?

След вдъхновяващите представяния на социалните иноватори, дойде време за по-скоро традиционната част от вечерта. По-свободен нетуъркинг, подаръци, музика и, разбира се, торта!

Разбери какво се случи на петия рожден ден на MOVE.BG

 

Благодарим на всички, които споделят ценности, идеали, цели и хубави моменти с нас вече пет години!

Автор
още по темата

още от Актуално