Социални иноватори срещат инвеститори

От идеални цели към бизнес модели и системна промяна


От МOVE.BG, публикувана на 18 юли 2018

Като част от интензивната програма на петия ни рожден ден от MOVE.BG организирахме „pitching“ сесия, в която социални иноватори представиха проектите си пред инвеститори. Видяхме идеи и прототипи, които не само отговарят на нови и стари въпроси, но и се стремят буквално да революционизират цели индустрии. Под закачливото заглавие Pitch me your impact“ се срещнахме с пет млади компании, предлагащи технологични решения с потенциал за съществен социален ефект.

„Да оставим света малко по-чист, отколкото го заварихме“ - социални иноватори

Веднъж ламинирана, хартията не може да се рециклира. Ламинтаните фолиа са навсякъде около нас, слепени с токсични субстанции за списания, менюта и визитни картички. Докато печатарската индустрия не се промени, ще продължаваме, съзнателно или не, ежедневно да губим ценни ресурси и да допринасяме за глобалния проблем с пласмасовото замърсяване. LAM'ON предлагат екологична компостируема алтернатива на пластмасовите ламинатни фолиа на същата цена и със същите свойства.

„Всеки може да стане инвеститор – в този бизнес разделното събиране е инвестиция в бъдещето“

Всяко общество произвежда отпадъци. Независимо как мислим за тях и как ги управляваме, боклуците са сякаш антропологична константа. Което означава, че винаги някой се грижи за това те да са на правилните“ места. ConnectedBin предлагат умни решения за оптимизация на дейността на сметоизвозващите компании. Чрез разработваните от тях свързани устройства контейнерите за отпадъци могат сами да си казват“ дали са пълни, дали горят, дали някой ги мести или обръща.

„По-скоро платформа, отколкото апликация“

Появяват се все повече възможности учебното съдържание да „оживява“ и скучните схеми по механика да се превръщат в анимирани работещи двигатели. BookvAR се развиват в това младо, но все по-търсено технологично поле с амбицията да предоставят по-качествен и по-достъпен продукт, който да може да се адаптира към нуждите на различни образователни институции, и защо не, компании. 

„Бизнесът на унифицирания жестов контрол да бъде „носещ“ за една идеална цел"

Устройствата, с които си служим, не престават да губят“ копчета. Въпрос на време е от плъзгането на пръсти по екрана да преминем към триизмерни жестове. В същата тази територия обаче се намира и първоначалната идея на BrainHUB Lab – разчитането на жестовете и техният дигитален превод  да улесни общуването на глухите хора. Крайната цел е унифицирано устройство за жестово разпознаване и open source продукт, който да позволи максимален брой разработчици от цял свят да ускорят иновациите в тази едновременно технологична и много човешка сфера.  

„Инвестираме в преквалификацията на хората, не искаме цял живот да анотират изображения на животни и коли“

Възможно ли е да правим по-умни алгоритми и учещи се машини, докато работим за позитивен социален ефект? Human in the Loop подпомагат едновременно интеграцията на хора от уязвими групи и усъвършенстването на технологиите на бъдещето.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика