Фотографът Петър Боев - свидетел на три епохи

На 2 декември (понеделник) от 19:00 часа програма “Моята българска история” организира лекция, посветена на видния български изследовател на фотографското изкуство у нас.


От Моята българска история, публикувана на 28 ноември 2019

В началото на декември програма “Моята българска история” на MOVE.BG  Ви кани на едно специално събитие, посветено на един специален български фотограф и изследовател. Един човек, за когото фотографията не е просто страст. Тя е начин на живот. Човек, благодарение на когото имаме запазена памет за развитието на този вид изкуство из българските земи.

Това е Петър Боев - изследователят, който документира фотографията в България и прави достъпно това знание за всички нас. Дейност, която по принцип се извършва от музеи и академични звена, защото изисква големи усилия и последователност. Дейност, с която Петър Боев се справя успешно - издава трудовете “Фотографско изкуство в България 1856-1944”, “Фотографското изкуство в България 1945-1995”, “Разговор за фотографията”, като и над сто статии в списание “Българско фото”. Петър Боев притежава и лична фотографска колекция, която съдържа повече от 3000 фотографии от България -  от Възраждането до края на ХХ в. 

 “В изкуството и в живота важното е не само да бъдеш плод, дори и най-хубавият, а да бъдеш и семе, от което да поникнат нови плодове,” споделя няколко пъти Петър Боев.

Биография

Петър Константинов Боев (1912 - 2004) е  офицерски син, фотограф, писател, журналист. Човек с обществена дейност надхвърляща половин век и автор на единствената история на българската фотография в два тома. Не на последно място, Петър Боев е самоковец: внук на поп Паке и племенник на Михал Поппакев - обущарят журналист, издавал вестник “Тинтири-минтири”

Заради тази своя книжка, която представлява критика на обществено-политически строй в СССР, Петър Боев е осъден от Шести състав на Народния съд на 2 години затвор.

Лекцията

Лектор на събитието ще бъде студентът по история Силвио Томов, обучаващ се в магистърска програма “Модерна България” и автор на книгата „Щрихи от новата история на Самоков“. По време на събитието ще бъдат показани и непубликувани материали от личния архив на г-жа Росица Тренкова, оперна певица и негова роднина.

Входът е свободен, но за да си гарантирате място по време на събитието, вземете своя безплатен билет тук. Очакваме Ви на 2 декември (понеделник) от 19:00 часа в Coworking by MOVE.BG - улица “Сердика”№20, София.

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. Всеки месец организираме специализираното предаване Историци и истории, чрез което обсъждаме важни исторически теми с доказани експерти. Предаването стимулира неидеологизираното обсъждане на нашето общо минало както и съвременното му измерение. Публиката на живо в MOVE.BG и зрителите в нашия YouTube канал и Facebook профил имат възможност да участва в дискусията с въпроси и коментари.

Програмата поддържа и и интерактивна историческа карта на България, защото в сърцето на “Моята българска история” е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история- твоята история е нашата обща история!

Автор
още по темата

още от Моята българска история