Каква история на България ще напишем: зелен рестарт или сив застой

На 22 април - разговор за бъдещето с Антоний Тодоров, Румяна Стоилова, Страхил Делийски, Веселина Кавръкова и Саша Безуханова.


От МOVE.BG, публикувана на 15 април 2021

В Деня на Земята ви каним на една специална кръгла маса за бъдещето на България във време на социално-икономическа и политическа трансформация в света и предизвикателствата от промените в климата. На 22 април от 11:00 часа ще разговаряме  с политолози, социолози и природозащитници за възможните решения за зелено иновативно развитие пред света, Европа и България и защо именно днес е моментът, който ще определи пътя ни в годините напред. Ще обсъдим възможното положително развитие на страната ни в следващите десетилетия, представено в “Учебника по бъдеща история на България”. Учебникът е проект на инициираната от MOVE.BG коалиция “За зелен рестарт”, в която влизат още WWF България, “Грийнпийс”-България и “Институт Кръгова Икономика”.

България и светът се намират пред историческа възможност за качествена промяна. Пандемията, климатичната криза и процесите на дигитална трансформация отвориха прозорец за извършването на дългосрочни реформи. Реформи и решения, които трябва да вземем днес и които ще определят развитието ни за десетилетия напред. 

С тази мотивация Европейският съюз задели безпрецедентния бюджет от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията чрез механизма “Следващо поколение ЕС”. Средствата, обаче не са гарантирани, а трябва да подкрепят зелената и дигитална трансформация, както и да следват принципа “пари-срещу-реформи”. В представения от българското правителство Национален план за възстановяване и устойчивост по “Следващо поколение ЕС” липсват интегрална визия и подход, а заложената към момента програма не гарантира устойчивото бъдеще на страната ни.

На 22 април ще разговаряме за перспективите пред бъдещето с:

  • проф. Антоний Тодоров, политолог, преподавател в НБУ;
  • проф. Румяна Стоилова, социолог в Института по философия и социология към БАН, преподавател в НБУ;
  • Страхил Делийски, политолог, преподавател във Философския факултет на Софийския университет;
  • Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Събитието се домакинства от Саша Безуханова, инициатор на Коалиция “За зелен рестарт” и основател на MOVE.BG.

На кръглата маса за бъдещето има място за всеки. Включете се в разговора и вие. Очакваме ви на 22 април (четвъртък) от 11:00 часа онлайн във Facebook страницата ни тук. Регистрирайте за събитието се във формата тук.

*Гледайте запис на разговора тук .

Добави в Календар 2021-04-22 11:00:00 2021-04-22 13:00:00 Europe/Istanbul Каква история на България ще напишем: зелен рестарт или сив застой 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Градска джунгла