Уебинар SHEleader Digital Art: срещни се с със световното дигитално изкуство

За новите форми на изкуство, за вдъхновението и за ролята на жените в цифровата епоха ще си говорим на 7 май с дигиталния артист Роси Грилмеър.


От МOVE.BG, публикувана на 4 май 2020

Българският център на жените в технологиите (BCWT) и MOVE.BG ви канят на третия ни специален уебинар, който прави мост към международната конференция SHEleader@digital, отложена за 17-ти септември заради коронавируса. SHEleader Digital Art ще ви срещне с Роси Грилмеър, един от перспективните млади творци на сцената на дигиталното изкуство на световно ниво. 

Домакин на разговора ще бъде Ирина Алтънова, програмен координатор на BCWT. Бъдете с нас на 7 май (четвъртък) от 18:00 часа. Събитието е на английски език.

Темата: нова точка на пресичане

Цифровите технологии променят почти всички аспекти от нашия живот, включително изкуството и културата.  Освен това, те са в основата на една нова вълна от творци, която привлече международното внимание с различен и често пъти провокативен тип култура - така нареченото дигитално изкуство или ново медийно изкуство.

От творческо писане на кодове и обработката на големи масиви информация до визуализация на данни в реално време и алгоритмично изкуство, тази нова точка на пресичане ни позволява да виждаме света и живота си чрез различна перспектива: да мислим, да общуваме, да контактуваме офлайн и онлайн с нови инструменти. Да бъдем по-човечни, като в същото време става все по-дигитални.

Това звучеше странно на доста хора до вчера, но светът днес е различен - COVID-19 създаде нова ситуация, в която дигиталното изкуство става още по-важно от когато и да било. Защото трябва да разберем и използваме технологиите по творчески начин и с нова перспектива.

Гостът: Роси Грилмеър

Да ни провокира, да ни задава въпроси и да насочва вниманието ни към важните неща чрез цифровите технологии - това е част от каузата на нашия гост Роси Грилмеър. Тя е  художник, автор на креативно писане на кодове и преподавател, работещ с цифрови технологии, 3D софтуер и визуализация на данни.

Родена през 1991 г. в Австрия, Роси завършва “Интерактивни медии” и “Компютърни науки” в Линц, както и “Мултимедийни изкуства” в Милано. Повтаряща се тема в нейните творби е отражението на човешкото поведение, създадено с помощта на машините за правене на кодове и езици. Концептуалното медийно изкуство, пърформансът, изследването на модели и експерименти с традиционни и нови медии се обединяват в нейното творчество чрез използването на свободата и ограничението на алгоритмите.

Досега нейни творби са били показвани по цял свят: в Австрия по време на Ars Electronica и MKH Wels , в Иран като част от TADAEX, в Испания по време на Medialab Prado, както и в Турция, като част от amberPlatform.

Разгледайте част от творчеството на Роси: за цената на безценното изкуство и неговата загуба в частни колекции, вижте тук.  А на 7 май (четвъртък) се срещнете с нея на живо онлайн. Събитието е на английски език. Гледайте ни на живо в YouTube. Започваме в 18:00 часа.

SHEleader@digital през септември

За мястото и значението на новите технологии ще си говорим на 17-ти септември в София с лидери от дигиталната индустрия в България, Европа и САЩ. Второто издание на международната конференция SHEleader@digital 2020 ще бъде посветено на ролята на жените в епохата на автоматизация и ще обедини представители на иновативния бизнес, новатори от изкуството и политически фигури. Регистрациите за конференцията, направени досега, остават валидни и за новата дата 17-ти септември. Бъди част от промяната и ти.

SHEleader@digital 2020 се организира от BCWT и MOVE.BG с партньорството на МТСП, World Bank Sofia, Visa, Dell, VMware Bulgaria, Cisco, Progress, Uber Engineering Sofia, Lidl Bulgaria, Experian Bulgaria, HeleCloud и Easy Consult.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital