Силата на българските билки, традиции и осъзнати избори

Интервю на Градски експериментариум с д-р Пашкулев


От Градски Експериментариум, публикувана на 12 ноември 2018

Софийски улички, изпъстрени с есенни листа. Все по-плътни шалове. Надигаме яките на палтата си и бързаме да се скрием в уютния офис на MOVE.BG, където заедно мечтаем и действаме за едно по-устойчиво бъдеще. Обвили пръсти около чаша топъл чай, започваме вълнуващ разговор с д-р Пашкулев за консуматорство, пермакултура и нейната връзка с билките.

Д-р Пашкулев, разкажете ни малко повече за себе си.

От ранното си юношество се занимавам с пътищата към здраве и многостранно развитие. Завършил съм академична медицина и многобройни допълнителни квалификации, свързани с хранене, билки, добавки, етерични масла, есенции, хомеопатия, някои източни физически и духовни практики, както и съвременни психотерапевтични школи – психодрама и интегрален (цялостен) подход. Имам десетки издадени книги и често участвам като съавтор, редактор и рецензент в други издателски проекти. Много обичам да чета и пиша поезия; обичам планината, градинарството и музиката, играя шахмат. Няколко фирми предлагат разнообразни природни продукти по мои рецепти. Консултирам и цялостната дейност на такива фирми, както и на комплексни центрове за здравословен и екологичен живот.

Д-р Пашкулев Д-р Пашкулев

Запознахме се с д-р Пашкулев малко след завръщането си от пермакултурното ни пътешествие в Индия, което ни вдъхнови да ви разкажем в част 1 и част 2 за принципите на “вечноделието” – нашето ръководство за по-щастлив живот, както обичаме да го определяме. Срещнахме се с доктора сред зелените хълмове на село Желен по време на 11-ия Международен летен събор на “Тринога” и М.И.Р. Прелетяхме половината свят, за да открием пермакултурен проект и общност на крачка разстояние… или по-точно на около час път с влакна БДЖ, пищно нашарен с графити.

Проект “Вегетариум” на Сдружение Тринога – българска пермакултурна общност Проект “Вегетариум” на Сдружение Тринога – българска пермакултурна общност

Като ентусиазирани вечноделци и градски чеда, сме искрено впечатлени от знанието и опита Ви, както и от отношението Ви към природата и околните. Как започнахте да се занимавате с билки?

Към тях имах естествено привличане – още към 10-годишната си възраст. Израснал съм в Родопите, където беше възможно не само чрез книги, но и на практика да изучавам и прилагам по различни начини лечебните растения. Намерих и научни специалисти, и народни лечители, с които контактувах и те също ми помогнаха много. 

Сипваме си втора чаша чай докато си говорим за силата на опита и личния обмен на знание и енергия. Пликчето с билки вече не е просто “отпадък” за нас. След като се гмурнахме във вселената на пермакултурния дизайн, в главите ни се редят въпрос след въпрос: мога ли да го компостирам? Опаковката рециклира ли се? А билките откъде идват? Кой и как ги е брал? Дали неговото/нейното заплащане е било справедливо (в духа на пермакултурна етика №3: споделяне на изобилието или “fair share”)?... Някога чаят беше просто чай. Но с времето осъзнахме, че всяка покупка е израз на много повече – на отношение – към мен, към околните и към Земята; тя е и одобрение на производителя и неговите практики. Запазваме чайчето за общностния компостер в споделеното работно пространство на MOVE.BG и продължаваме разговора...

Живописните хълмове над град Своге, където расте изобилие от билки Живописните хълмове над град Своге, където расте изобилие от билки

Имате ли любими български билки?

Много са, но например: коприва, бъз, босилек, глухарче, невен, маточина, здравец, бреза, роза/шипка, слез и котешка стъпка. Повечето ги употребявам и препоръчвам под различни форми, включително и директно като храна.

 

Още не можем да забравим пъстрите салати на д-р Пашкулев, украсени с всевъзможни билки и цветя, както и здравословните му шейкове. Телата ни пируваха докато динамичните ни градски умове притихваха под благотворното въздействие на чист въздух, природа и хубави хора.

Билки и цветове – за хапване, пийване, за душата и ума Билки и цветове – за хапване, пийване, за душата и ума

Какви български билки препоръчвате за зимния сезон?

Отново са десетки, но особено значение имат тези с доказани противомикробни, антивъзпалителни, пречистващи, имунорегулиращи, подобряващи кръвообращението, а понякога – и директно загряващи свойства. От българските такива са например хвойната, кориандърът, глогът, невенът, лайката, мащерката, дървесният и тревистият бъз и няколко вида здравец. Голяма част от лечебните растения са и подправки – това е напомняне да ги използваме по-често, и то не само за вкус!

Да, това ни допада особено, предвид че пермакултурният дизайн набляга върху мултифултифункционалността на всеки един елемент в системата. Имате ли конкретни препоръки за употреба?

Повечето широкоупотребяваните билки не са силнодействащи и могат да се ползват според популярните указания за подбор, приготвяне и дозиране; при сериозни заболявания и малки деца обаче има важни особености, непознаването на които може да доведе до намаляване на полезния ефект или дори до неблагоприятни странични явления. Затова в такива случаи е най-разумно да се обърнете към специалист.

 

Кимаме дълбокомислено. Неведнъж докторът набляга върху нуждата от експертно знание и задълбочаване в определена сфера. Нас ни вълнува приложението на пермакултултура в градска среда, което е толкова многообразно – от компостиране, през концепцията за “нулев отпадък”, градско земеделие, та до обединение на цели общности, а сега – и осъзнато консуматорство, природни цикли, билки… Въздъхваме с облекчение, когато д-р Пашкулев допълва, че младостта е период на експериментиране. Усмихва се благо, но по лицето му се прокрадва тъга. Узнаваме за едно от основните му притеснения – че все по-рядко среща хора, на които да предава знанието и опита си в дълбочина. Градският човек разчита предимно на фармацевтичната индустрия, зависим е от нея, както тя – от него.

Красота и функционалност – природно съвършенство Красота и функционалност – природно съвършенство

Защо според Вас е ценно съвременните хора да се обръщат към (превантивна) грижа за здравето и лекове от природата?

Защото, както е известно, "един грам предпазване е по-резултатно от един тон лечение"! Природните методи и средства, разбира се, не се ограничават до билките. Природосъобразното хранене, движение, почивка и ползването на естествените целебни фактори – слънце, въздух, вода и добро настроение – си остават в основата на оптималното здраве, добрия външен вид и високата работоспособност. Съвременните диагностични, лекарствени, оперативни и други методи са по-скоро важни за ранното откриване на някои болести, както и за временно "закърпване" на положението при вече напреднали патологии. Но основната работа по превенцията и трайното стабилизиране следва да се поеме от самия човек и хората, които би трябвало да го подкрепят – неговите близки, приятели и консултантите по природна медицина.

Как да се запази и разпространи знанието за разпознаване, бране и съхранение на българските билки?

Сега информацията е много повече отпреди няколко десетилетия, а и екологичната "вълна" допринася в това отношение. Ала не са много хората, които желаят да се занимават задълбочено и в продължение на много години – а само така те биха станали действителни специалисти! Има достатъчно фрагментарни статии и предавания, но не достигат хора, които "плуват срещу течението" на съвременното повърхностно съзнание. Ясно е, че най-добри ще са шансовете ни, ако знаещите в тази област се обединят и по възможност получат подкрепа от държавни и частни инвеститори. Тогава ще можем по достойнство, съответстващо на природните ни богатства и талантливите ни хора, да изграждаме специалисти с не само национално значение!

 

В съзвучие с думите на доктора, както и с етиките и принципите на пермакултурата, ние от Градски експериментариум, както и партньорите ни MOVE.BG се стремим да срещаме и обединяваме хората и организациите, които са “срещу течението”. Градим общност, защото само така е възможна промяната.

 

MOVE.BG: не просто офис с впечатляваща гледка, а общност, устремена към благоденствие MOVE.BG: не просто офис с впечатляваща гледка, а общност, устремена към благоденствие

Имате ли съвети относно брането/събирането на билки?

Отново, това предполага дълъг отговор, с който тук не мога да се ангажирам. Но най-важното си остава тяхното качество – по-възможност да са далеч от промишлени зони и оживени магистрали. Цветовете и листата не бива да се мачкат, тъй като много от тях после потъмняват и не са така лековити. Самото изсушаване следва да става на проветриво място или в сушилня, тъй като и директното слънце, и местата със застоял въздух водят – отново невинаги, но в повечето случаи – до похабяване на ценната продукция. И пазете природата! Събирайте колкото ви трябва, оставяйте части от находищата, не изскубвайте крехките тревисти билки с корените, когато се касае до събиране на надземни части.

А тяхното съхранение?

На сухо, тъмно и хладно място, най-добре в книжни или платнени торби. Срокът на годност след изсушаване е различен, като може да варира от няколко месеца до няколко години.

Защо да избираме местно отглеждани билки и да подкрепяме български производители? 

Въпреки че понякога препоръчвам, в интерес на пациента, и вносни билки, трудно заменяеми с наши, в повечето случаи действително е възможно такава замяна да бъде осъществена. Но това изисква определени познания. Отглеждането на лечебни растения е изключително важно направление; даже и някои от чуждестранните билки се поддават на култивиране у нас. А доколкото дивите ресурси са ограничени, там следва да се внимава главно с износа, който "гълта" далеч повече, отколкото вътрешният пласмент.

Истинският живот, “скрит” в малките моменти от ежедневието Истинският живот, “скрит” в малките моменти от ежедневието

 

Какво друго бихте искали да споделите на нашите читатели, повечето от които – динамични граждани?

Моето мото е: добре е да знаем много истини, но от всичко най-важно е да заживеем по-истински!

 

 

тагове
Актуално,
Автор
още по темата

още от Градска джунгла