Скритите тайни на бутилираната вода

Юли е световният месец без пластмаса: знаете ли какви предизвикателства крият пластмасовите бутилки и какви са решенията, според новия проект “Чешмите в България”? Разберете сега.


От Tatiana Rehmova, публикувана на 3 юли 2019

Вода. Съществената съставка на човешкото тяло и планетата. Всеки ден я пием, използваме я за къпане, за да си мием зъбите и чиниите. Достъпът до питейна вода е едно от основните човешки права. Въпреки че в България има много източници на качествена питейна вода, включително стотици минерални извори, с годините и активните реклами от различни компании производители на бутилирана вода свикнахме да купуваме вода в пластмасови бутилки.

Знаете ли, че:

  • Един милион пластмасови бутилки с вода се купуват всяка минута по света
  • За направата на всяка от тях са нужни 3 литра вода и 250 грама петрол
  • 91% от тях след това не се рециклират 

И така, бутилираната вода става един от най-големите замърсители на околната среда.

Една от най-шокиращи статистики е, че 40% от бутилираната вода е просто филтрирана вода от чешмата

И докато рекламите твърдят, че бутилираната вода е „безопасна“, „здрава“ и „чиста“, изследванията показват, че водата от пластмасови бутилки не винаги отговаря на етикетите. Големите компании за бутилирана вода провеждат собствени тестове и не са задължени да публикуват докладите си за обществото. 

Но чешмяната вода подлежи на строги общински тестове, за да се гарантира нейната чистота.

Дългосрочният ефект от пиенето от пластмасови бутилки все още не е бил проучен внимателно. Това, което знаем, обаче, е че пластмасата съдържа химикали, които са вредни за нашето здраве. Пластмасата се извлича от суров петрол, а рафинериите, в които тя се произвежда, са основен източник на замърсяване на околните води, почви и въздух. 

Какво иска да постигне проектът “Чешмите в България”

Симона Стилиянова, основателят на проекта “Чешмите в България” и “Zero Waste Sofia” устремно работи да разпространи философията на нулевия отпадък и проблеми и решения, свързани с боклука и пластмасата. 

Инициативата “Чешмите в България” представлява интерактивна платформа, включваща карта на свободните източници на питейна вода у нас. Тя цели да насърчи ползването на чешмяна вода, вместо бутилирана, като по този начин доведе до намаляване на замърсяването с пластмасови бутилки за еднократна употреба. 

“Чешмите в България” се класира сред 30 полуфиналиста от над 500 проекта от цяла Европа, борещи се срещу пластмасата за еднократна употреба. Проектът участва в “Европейския конкурс за социални иновации 2019” към програма “Хоризонт 2020”.  Този месец като част от състезанието Симона заминава за академията за иновации в Торино, а през есента ще се състезава за финансиране от 50 000 евро.

MOVE.BG е партньор на конкурса и ментор на “Чешмите на България”, като помага на инициативата в намирането на бизнес модел на проекта. Личен ментор на Симона е Божана Загорчева. Повече за проекта ни разказва самата Симона.

Симона, защо реши да се бориш с проблема с пластмасата чрез иновации и нови технологии?

Преди няколко години, когато осъзнах мащабите на проблема, както много хора, започнах да търся начин да се боря с него като потребител. Едно от нещата, които можеше  да се прочетат навсякъде беше „носи си собствена бутилка“. Започнах да го правя, но още през първите дни установих, че нещо в тази „мантра“ не работи. 

Водата свършваше в първите 15 минути и след това какво? В София, а и в цяла България е пълно със свободни обществени чешми с хубава питейна вода, но никъде не откривах систематизирана и удобна информация за тях. Така се роди идеята за картата и приложението – направих нещо, от което самата аз имах нужда. 

Впоследвие се оказа, че хиляди хора като мен имат същата потребност и постоянно допринасят за развитието на „Чешмите в България“. Технологиите могат да бъдат невероятно мощен инструмент за справянето с големите екологични проблеми, пред които сме изправени. 

Как ти помага менторството от MOVE.BG?

Подкрепата, която MOVE.BG ни оказва, играе ключова роля в развитието на проекта. Благодарение на опита и креативността ѝ, както и на това, че поставя всичко под въпрос, Божана (от екипа) ни помага да трансформираме „Чешмите в България“ от карта в устойчива и функционална социално платформа, целяща системна промяна. 

Как да се включите и вие

Картата на “Чешмите в България” е отворена и се попълва от доброволци. Всеки желаещ може да добави чешма директно върху нея или като изпрати координати на zerowastesofia@gmail.com.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла