Българската следосвобожденска архитектура: разговор с Теодор Караколев

В новия епизод на “Историци и истории” си говорим за промяната в архитектурата след Освобождението с Теодор Караколев, съпредседател на фондация “Български архитектурен модернизъм”.


От МOVE.BG, публикувана на 5 юни 2019

В поредния епизод на “Историци и истории” си говорим за развитието на българските градове след Освобождението и за превръщането им от ориенталски селища в модерни европейски градски центрове. Наш гост е Теодор Караколев, съпредседател на фондация “Български архитектурен модернизъм” и автор в онлайн медията “Под Тепето“.

Обновяването и модернизирането на градовете е продължителен процес, в който дейно участие взимат редица от най-известните български архитекти, предприемачи и политици. Успешното им завършване е от решаващо значение за скъсването на българските земи с миналото и утвърждаването на младата държава като достойна част от европейската цивилизация. Същевременно създаването на необходимите удобства за жителите и гостите на основните градски центрове играе важна роля за спечелването на симпатиите на големите европейски народи за българската кауза - обединението на всички българи на Балканите в една държава.

Зад завесата на тези процеси надникваме с помощта на нашия гост - Теодор Караколев. Той ни разказва със специално внимание за хората, които стоят зад модернизирането на градовете и на техните творения.

Личности, които са истински двигатели на промяната през своя период.

Личности, които могат да бъдат пример за вдъхновение на съвременните changemakers!

Историци и истории

“Историци и истории” е ежемесечно предаване на MOVE.BG, в което дискутираме важни исторически теми с доказани български експерти.

Предаването е част от “Моята българска история” - една програма на MOVE.BG, която цели да популяризираме българската история и да стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. “Моята българска история” архивира и прави достъпни добрите примери и нечутите разкази от историческото минало на страната ни.

Защото твоята история е нашата обща история!

Включи се сега!

Автор
още по темата

още от Моята българска история