Дигитален образователен албум представя София от Космоса

Проектът цели да популяризира културно-историческото ни наследство и се разпространява безплатно, съобщават учените от БАН в поздрав за Деня на детето.


От МOVE.BG, публикувана на 31 май 2019

Учените от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) и Националният археологически институт с музей (НАИМ) към Българската академия на науките решиха да поздравят учениците с Деня на детето чрез един от техните проекти, наречен “София от Космоса”. Инициативата представлява дигитален образователен албум и се разпространява безплатно, съобщават от ИКИТ.

“Скъпи ученици, ние учените от ИКИТ-БАН и НАИМ-БАН бихме искали да ви поздравим с международния ден на детето, 1 юни, и да ви напомним, че безвъзмездно създадохме за вас образователния албум "София от Космоса", пишат учените.

Албумът цели да популяризира наблюдението на Земята, на столицата ни София и българското културно-историческо наследство. “София от Космоса” е предназначен за ученици, учители и всички, които биха искали да получат повече знания за тези теми.  

Албумът представя различни обекти от столицата чрез снимки от сателит. Изображенията я са в различна резолюция и са групирани в четири категории:

  • светлината създава света;
  • красотата на размера;
  • силата на времето;
  • стара София.

Албумът е с голям размер заради големия брой снимки - 3.2 GB, и затова разпространението му става само по имейл. Можете да го заявите за безплатно получаване като пишете на Космическо училищена адрес space.schoolbg@yahoo.com.

“Градовете са създадени от хора и може би това е причината тяхната красота да е толкова човешка. Ние живеем в тях и от хилядолетия те са се превърнали в наш дом, един от най-познатите символи на човешката цивилизация. Символ на превръщането на природата в култура,” се казва във въведението на албума.

“Но с развитието на човешката цивилизация и култура ние хората все повече трябва да полагаме усилия за опазване и съхраняване на природата, без която животът ни би бил невъзможен. Този деликатен и сложен баланс на развитие и съхраняване се постига и поддържа чрез създаване и предаване на знания през поколенията, което е същността на процесът образование.”

Познавате ли други полезни образователни проекти?

Помогнете да ги популяризираме и да разпространим добрия пример!

За да докажем, че България МОЖЕ!

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital