Български творци разкриват тайните на Петия елемент

Арт движението “А Р Т Е Р i Я” ще представя силата на тайнствения елемент в живота ни в една специална изложба на 3 юни в MOVE.BG


От Марин Маринов, публикувана на 31 май 2019

Кой е Петият елемент? Съществува ли? Какво представлява? Влияе ли на живота ни? Как?

В търсене на отговорите на тези въпроси младите и иновативни творци от арт движението А Р Т Е Р i Я създадоха едно невероятно пътешествие между видимо и невидимо, между материя, енергия и сила. Една провокация към това, което знаем и към непознатото около нас.

Изложбата “Петият елемент” представя запленяващ творчески поглед към темата за петото допълнение на традиционните четири елемента: Земя, въздух, вода и огън.

Откриването ще бъде на 3 юни (понеделник) от 19:00 часа в Coworking by MOVE.BG на улица “Сердика” №20 в София, етаж 1. По време на събитието ще имате възможността да се срещнете с авторите на изложбата и да се насладите на „Звезден прах“ -  аудио-визуален пърформанс, съпроводен с разказ за произхода на наблюдаемата Материя.

Изложбата ще бъде отворена за посетили всеки делничен ден от 09:30 до 18:00 часа до 20 юни, когато ще бъде официалното закриване, съпроводено с коктейл парти в Coworking by MOVE.BG.  

Повече за проекта “Петият елемент”, както и за бъдещите планове на “А Р Т Е Р i Я” ни разказва Спас Керимов от движението. Спас е, също така, част от иновативния стартъп Printivo, както и член на The ChangeMakers of Bulgaria - Двигателите на промяната в България: един проект на MOVE.BG, който обединява променящите България личности в национална мрежа.

Спас Керимов. Фотограф: Николай Николов.

Как се роди идеята за изложбата?

Четирите основни метафизични елементи, обясняващи материята според древните, винаги са звучали непълно. Затова винаги е имало търсене на пети елемент, който да запълни пукнатините, да обясни необяснимото и някак да придаде живот, движение на всичко около нас. Затова и ние решихме да търсим тази енигма и го открихме в самите нас. Надявам се и гостите на събитието да го открият.

Какво ще видят посетителите на изложбата?

Ще видят въпроси, върху които да мислят и съчетават със себе си. Ще се опитаме да им дадем и достатъчно отговори, за да не се чувстват съвсем изгубени. Ще покажем обикновеността на четирите елемента, в която се крие огромна красота и възможност за съзерцание, както и необикновеността на Петия. Ще има и противоречия - ще изобразим въздуха с метал, огъня със стъкло и водата с отражение. Ще припомним и мястото на  Земята в голямата подредба на Нещата, а именно парадокса за незначителността й за Вселената и абсолютната й необходимост за всички нас.

Защо избрахте формата на аудио-визуален пърформанс?

Искахме да излезем от конвенцията на статичната художествена творба и да създадем едно парче в което има движение и живот. Разказваме една привидно фактологична и научна гледна точка за пътят на материята, чрез средствата на музиката, визуалните изкуства и танцът като опит да превърнем творбата в директна сетивна провокация.

Какво е за Вас “Петият елемент”?

Посока за търсене на нещо неизучено, преходно-непреходно и възможност за търсене на самите нас. Петият елемент е невидимата материя създаваща видима енергия около всички обекти на нашето възприятие. Ние сме него и Той е нас.

Какви други инициативи предвиждате от “А Р Т Е Р i Я”?

Подготвили сме гама от събития през 2019, които ще се фокусират в изследване разбиранията ни за взаимодействието на Човека с Космоса. В серия от публични лекции, изложби, инсталации и представления ще се опитаме да покажем човешкото въображение през очите на артисти и учени, когато погледнат към звездите.    

Разкажете малко повече за “А Р Т Е Р i Я” - кога беше създадено движението, защо, кой участва в него?

Тя е движение на еднаквоустремените творци, учени, артисти, вдъхновители и ентусиасти, които искат да изследват, да експериментират, да се наслаждават и правят явно, иначе позабравеното взаимодействие между Изкуство и Наука! Към момента основна роля в организацията има Деян Георгиев - актьор, хореограф и артистичен новатор. Той се занимава с идейното оформление на събитията, курирането на съдържанието и най-важното: тяхното случване. Основната му визия е свързана с придаването на динамика и движение на sci-art взаимодействието и вмъкване на човека в него.

Аз се занимавам с търсенето и свързването на пресечените точки, работя по дългосрочната посока и мащаб. Опитвам се да давам "научния" поглед на инициативите и да разклащам рационалността си с всяка среща с чудесните артисти, с които работим. Към момента има динамичен творчески кръг около А Р Т Е Р i Я, който ще разкриваме с всяко следващо събитие.

Деян Георгиев. Фотограф Петър Недялков.

The ChangeMakers

“Двигателите на промяната в България” е програма, която идентифицира, свързва и обединява променящите страната ни личности в национална мрежа.  

България има таланти, които адресират световни предизвикателства.  Ние искаме да покажем техните лица, да стимулираме промяната от България за света.

Включи се и ти!

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната