Дарителска кампания събира средства в подкрепа на украинските бежанци у нас

До 31 март всеки един от вас може да участва в инициативата на BG4UA за подсигуряване на основните нужди на пострадалите от войната. MOVE.BG е партньор на проекта.


От МOVE.BG, публикувана на 15 март 2022

Платформата за подкрепа на украинските бежанци “България за Украйна: BG4UA” създаде специална дарителска кампания за подпомагане на хората, търсещи в България спасение от войната в Украйна. Инициативата, която ще продължи до 31 март, беше обявена по време на специално събитие на MOVE.BG в подкрепа на Украйна. 

Дарителската кампания цели да набере минимум 250 000 лева в подкрепа на бягащите от руската инвазия. Средствата ще се използват за посрещане на основните нужди на украинските бежанци у нас, включително подсигуряване на храна и лекарства. Кампанията се осъществява в партньорство с Фондация “BCause” (Platformata.bg).

Специален Борд от представители на иновативната екосистема ще одобрява разходите и ще следи за тяхното изразходване. Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, е сред участниците в Борда.

“Всички се молим този кошмар да спре и да има възможност да започнем работа по възстановяването, но все още сме далеч от това. Днес има нужда от активната ни позиция, от солидарността ни и от това да помагаме на украинския народ,” заяви Саша Безуханова.

България за Украйнае проект на българската иновативна общност и беше създаден в първите часове след началото на войната на Руската федерация срещу Украйна. Платформата помага посрещането и настаняването на украински бежанци в България,, както и осигуряването на транспортирането на хора от Украйна, които искат да се спасят от руската инвазия, като пристигнат у нас. MOVE.BG е партньор на BG4UA.

Можете да подкрепите благотворителната кампания на “България за Украйна” с дарение тук до 31 март. В следващите редове публикуваме цялото обръщение на BG4UA.

Да помогнем на бежанците от Украйна

“България за Украйна” e инициатива на български предприемачи, представители на технологичната общност и приятели на Украйна в подкрепа на украинците, бягащи от ужаса на войната. 

Стартирахме инициативата  в първия ден на войната. Започнахме с евакуация на украински граждани, които избират България за свой временен дом. Вдигнахме платформа, която събра 3000 доброволци - хора и организации от цяла България, които предлагат жилища, доброволен труд и подкрепа от първа необходимост. Създадохме доброволчески контактен център, който настанява и оказва помощ на украинци в първите моменти на пристигане в България. 

Сега заедно с Фондация BCause продължаваме с кампания за набиране на средства, защото все повече украинци ще имат нужда от нашата съпричастност. Целта ни е да осигурим възможно най-човешкото приемане на бежанци от Украйна и шанс за живот в България.

Средствата ще бъдат използвани за следните основни разходи:

  • Предоставяне на услуги от първа необходимост - транспорт, настаняване, правна, медицинска и психологическа помощ и др.
  • Предоставяне на продукти от първа необходимост - храна, дрехи, лекарства, режийни и др.
  • Проучване на нуждите на бежанците & наличните ресурси, и изграждане на процеси & системи за предоставянето на устойчива подкрепа 

Инициативата се води от Борд на инициаторите и е активно подкрепена от организациите представлявани от тях и хиляди доброволци. Решения за насочването на средства ще се взема с единодушното одобрение на Борда на инициаторите: 

  • Елина Желева, CEO launchlabs Sofia (Компания за бизнес редизайн и иновации)
  • Макс Гурвиц, CEO Vitosha Venture Partners (Фонд за рискови инвестиции в иновативни стартиращи компании)
  • Саша Безуханова, Председател на MOVE.bg (Платформа за социална промяна, дигитални иновации и зелен живот)
  • Илия Кръстев, Председател на AIBEST (Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии)
  • Добромир Иванов, Председател на BESCO (Българската стартъп асоциация)
  • Евгени Ангелов, Председател на BVCA (Българската асоциация за дялово и рисково финансиране)

Компаниите и организациите, представлявани от инициаторите, ще подкрепят инициативата с про боно услуги и експертиза. Инициаторите ще покрият от свое име разходите за управление на средствата на Фондация BCause. Бордът поставя цел 250 000 лв. и е  готов да посрещне и управлява дарения до 1М лв.”

Направете вашето дарение за кампанията тук до 31 март.

MOVE.BG обобщи за вас на едно място линкове към различните кампании и банкови сметки в помощ на Украйна и народа й - разгледайте ги в специалната ни статията тук.

Автор
още по темата

още от Отправна Точка