Последната година от живота на Васил Левски

Прожекция и дискусия около студентския документален филм „1872"

понеделник, 19 февруари
Добави в Календар 2018-02-19 19:00:00 2018-02-19 21:00:00 Europe/Istanbul Последната година от живота на Васил Левски 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg

От Моята българска история, публикувана на 5 февруари 2018

На 19 февруари, ден след отбелязването на 145 години от обесването на Васил Левски, ви каним на прожекция на студентския документален филм за последната година от живота му „1872”.

Ще си спомним заедно за делото на Апостола и ще потърсим отговор на някои проблематични въпроси от революционното движение.

Филмът представя последната година от живота на Дякона, изпълнена с трескаво изграждане на революционни комитети, нажежени дискусии между революционерите относно развитието на организацията и ясно изразен личностен конфликт между Васил Левски и Димитър Общи. Представяйки автентични документи и разказите на авторитетни изследователи на делото на Левски, авторите оставят зрителите сами да изградят своето мнение по тази дискусионна тема от освободителното движение.

  • Какво представлява революционният терор и кой го налага?
  • На какво се дължи конфликтът между Васил Левски и Димитър Общи?
  • Какво е влиянието на Левски в революционните среди и как се стига до големите разкрития на османските власти в края на годината?
  • Това са само част от въпросите, на които заедно ще потърсим отговор на 19 февруари.
Филмът е съвместен проект между Факултетния студентски съвет на Историческия факултет и студентската телевизия “Алма Матер”.

Прожекцията ще се проведе от ‪19:00 часа в дома на MOVE.BG, ул. Сердика 20.

Заповядайте, входът е свободен.

 

 

Автор
още по темата

още от Моята българска история