Всяка историческа епоха има нужда от своите будители


От Моята българска история, публикувана на 1 ноември 2017

На тази дата традиционно си спомняме за нашите предци, дали своя принос за развитието на българската нация, нейното културно и духовно обогатяване. За личностите, посветили живота си на каузата за материалното благополучие и нравственото развитие на своите сънародници. Поради спецификите на историята, голяма част от тях съчетават в себе си различни образи – на едно място ги виждаме като учители, на друго - като революционери, а на трето – като политици и духовници. Поколения наред хилядите знайни и незнайни народни будители неуморно извършват своята свята дейност – понякога съвсем тихо и незабележимо, друг път бляскаво и шумно…

Всяка историческа епоха има нужда от свои будители.

Паисий Хилендарски неуморно издирва документи за написването на своята „История славянобългарска“, с перото си Петко Славейков продължава делото му, а българските революционери и опълченци защитават техните постижения с цената на живота си. В годините след създаването на Княжество България следващо поколение от народни будители достига до всички кътчета на страната, разнасяйки светлината на познанието. Останалите под чужда власт българи не остават встрани от този процес. Изградените основи са достатъчно здрави, за да устоят и след катастрофалните последици от загубите в Междусъюзническата война и в Първата световна война.

Официалното национално честване на Деня на народните будители е въведено от министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски в годините след Голямата война

„Да увековечи паметта за великаните на непобедимия български дух, на творците на родната реч, мисъл и историческа слава, на големите дейци за народното ни пробуждане, за да служат за назидание и пример на поколенията“.

Днес, почти едно столетие по-късно, отново се намираме на кръстопът. Бурното развитие на технологиите през последните години и мащабните политически и икономически промени ни предоставят нови предизвикателства. След години на отрицание личният пример отново възвръща своята нравствена и педагогическа сила. Ново поколение народни будители и разпалва светлината на познанието. Изгражда мостове между съвременното и традиционното, възстановява основните на народностното ни съзнание и вдъхва желание за развитие и чувство за дълг и отговорност. Нека да го подкрепим и да станем част от събуждането на България.

Честит празник от MOVE.BG, приятели!

 

Автор
още по темата

още от Моята българска история