Климатичните промени носят голям риск за бизнеса, но те са и голяма възможност да предефинираме бизнесите ни като устойчиви

Единственият път за успеха на бизнеса е устойчивият, обясни Саша Безуханова по време на среща с водещи компании, организирана от WWF България.


От МOVE.BG, публикувана на 12 февруари 2020

Необходими са незабавни действия за възстановяване на баланса между човека и природата и бизнесът играе ключова роля в този процес, заяви Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, по време на среща с над 50 световни и български бизнес лидери, организирана от най-голямата природозащитна организация в света WWF. Г-жа Безуханова, председател на Борда на WWF за Централна и Източна Европа, беше специален гост на събитието, което включваше прожекция на епизод от документалната поредица "Нашата планета" и дискусия за необходимостта от съвместна работа между бизнеса и учените.

„Климатичните промени носят голям риск за бизнеса, показа докладът на Световния икономически форум. Но монетата има две страни, защото бизнесът може да печели от опазена природа," заяви г-жа Безуханова пред бизнес лидерите и допълни:

"Голямото предизвикателство, пред което сме изправени, е и голяма възможност да предефинираме бизнесите ни като устойчиви и като лидери с личното си влияние да възпитаваме в екипите ни култура на живот с уважение към природата.

Много от компаниите ви вече развиват свои зелени политики и съобразяват продуктите и дейността си според водещите световни практики. Трябва, обаче, да го направим всички днес с осъзнаването, че единственият път за успех на бизнеса в бъдеще е устойчивият.”

Промените в климата променят дневния ред и контекста, в който успяваме или не в бизнеса, обясни г-жа Безуханова. Вече само наличието на финансов ресурс и квалифицирани работници не са достатъчни, важни са и благоприятните природни условия и среда.

“Устойчивото развитие е основано на ефикасност, иновации, отговорно управление на природните ресурси, без които бизнесът не може да функционира. Всички тези елементи изграждат безкрайни възможности за развитие на бизнеса и първите, поели в тази посока, ще спечелят най-много."

Променен дневен ред в бизнеса

Събитието на WWF се състоя броени часове преди да излезе новият доклад на организацията, според който загубата на дива природа ще струва на световната икономика 479 млрд. долара годишно до 2050 г. По-конкретно загубите възлизат на:

  • 327 млрд. долара от наводнения, бури и ерозия на почвата поради промени в растителността по бреговата ивица, както и поради повишаване на морското равнище;
  • 128 млрд. долара от минимизиране капацитета на екосистемите да поглъщат въглерод;
  • 19 млрд. долара от недостиг на вода за селското стопанство;
  • 15 млрд. долара от загубени местообитания за пчели и други опрашващи насекоми;
  • 7,5 млрд. долара от унищожени гори и екосистемни услуги.

Бизнес и наука трябва да обединят усилия за спасяване на живота на планетата за нас и за бъдещите поколения, призова г-жа Безуханова.

"Днес сме в ситуация да менажираме кризи на висока цена. Болезнено го осъзнаваме всеки ден. Бизнесът играе ключова роля в решаването на този проблем с грамадни, застращаващи човечеството и планетата рискове. 

Трябва също заедно да стимулираме държавата да приема рамка и политики за устойчива икономика. Трябва да обединим приносните ни действията за утвърждаване на тази култура на бизнес и живот.”

Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България допълни, че през 2020 година предстоят форуми на много високо ниво, на които да се вземат ключови решения за необходими действия срещу климатичната криза.

„Всички ние заедно имаме знанието, ресурсите и възможността да обърнем тенденцията. Така че да гарантираме здрава природа и планета за нашите деца. 2020 е критична година за климата," допълни г-жа Кавръкова.

Официалната програма на събитието завърши с призив към бизнеса за включване в следващата знакова глобална инициатива на WWF за климата – Часът на Земята.

MOVE.BG и устойчивото развитие

През 2020 година в MOVE.BG ще съсредоточим енергията си върху търсенето и подкрепата на решения за устойчиво развитие. Целта ни е да засилим експертния дебат, да включим колкото се може по-голяма част от обществото в него и да дадем територия и подкрепа за иновативни решения. Водата, храната и въздухът са във фокуса на нашата работа.

Отваряме нашата платформа за този световен разговор, защото знаем, че в България се раждат иновативни решения, които трябва да бъдат подкрепени, за да бъдем зелени и богати.

Първата ни мисия е ВОДА. Защото водата е живот. Защото от водата зависи настоящето и бъдещето ни. Защото заедно можем да намерим работещите иновативни решения. Защото трябва да действаме сега.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика