Новаторски проект обучава децата на програмиране, роботика и възобновяеми източници

Срещаме Ви с Ивайло Бонев, съосновател на “Технократи”, и един от новаторите от нашия проект „The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България“.


От Марин Маринов, публикувана на 31 май 2019

Могат ли технологиите да направят децата по-комуникативни и отговорни? Могат ли да стимулират техния творчески потенциал и да им помогнат да развият умения като работа в екип и взаимопомощ?

Да!

Ако се използват като средство в образованието, а не като цел. Ако се подхожда към тях новаторски, а не с установени подходи.

Това е теорията за промяна на нашия ChangeMaker Ивайло Бонев.

Как го прави ли?

Ивайло е съосновател на “Технократи” - един от новаторските и перспективни образователни проекти в България, които използват технологиите като средство за личностно развитие на децата. Проектът преобразува детското любопитство, въображение и изобретателност в знания и практически умения. Разбира се, забавлението на децата също е ключов аспект.

Или казано накратко - “Технократи” прилагат технологии и иновативни програми, за да събудят любопитството и да въвлекат децата в дискусии, работа в екип и стимулиране на подкрепата един към друг.

Обучение на "Технократи".

“Ние целим да дадем възможност на децата да учат за света и себе си чрез технологии, практически състезания и колаборация по проекти. Също така, искаме да помогнем на училищата да инвестират разумно в технологични образователни решения и методологии,” споделя Ивайло.

“Вярваме, че заедно можем да развием образователна програма, която е по-интересна, холистична, практически насочена и насърчава любопитството и себеизразяването.”

“Технократи” обучава деца между 7 и 16 години на програмиране, роботика и възобновяеми източници. В заниманията по роботика, например, децата научават какво представляват сензорите и механиката, както и какво представлява блоковото програмиране. Курсовете  и семинарите за зелена енергия и устойчив живот пък включват както теоретична част с обяснение на основни понятия като глобално затопляне и парников ефект, така и практически знания, включително експерименти за добиване на енергия от слънце, вятър и вода и работа на горивна клетка, електролиза и водород.

В основата на дейността на “Технократи” е използването на т.нар.програма  STEAM: science/наука, technology/технологии, engineering/инженерство, art/изкуство и math/математика. Целта е да се открият и развият различни герои в децата: от откриват през алхимик до новатор.

Децата не учат за технологии, а чрез технологии за света и себе си,” обяснява ни Ивайло.

През курсовете, семинарите и заниманията в училища на “Технократи” са преминали около 200 деца. Тази година проектът организира една иновативна и много полезна инициатива - първото по рода си състезание с водородно задвижвани автомобили. Участваха 28 деца от четири български града и училища, като големият победител ще мери сили с 20 отбора от цял свят на световните финали на 8 юни в Прага.

Състезанието на "Технократи" с водородно задвижвани автомобили. Снимка: "Технократи".

“С нашите партньори от Space Challenges подготвяме и нова учебна програма с фокус върху устойчив живот и Космос от есента. Целта е всяка година да влизаме в повече и повече училища, а догодина целим да направим състезание с водородно задвижвани автомобили за 8 до 10 училища,” споделя Ивайло.

Най-големият урок за Ивайло?

“И най-добрия план не замества действието и поемането на рискове. Без екип и най-обещаващият проект трудно би успял,” убеден е Ивайло.

“Споделяйки и подкрепяйки се взаимно ефекта и магнитута на това, което правим е в пъти по-силен и въздействащ.”

Ивайло (отдясно) с едни от победителите в състезанието с водородно задвижвани автомобили. Снимка: "Технократи".

Това е Ивайло!

А ти? Участваш ли в подобен проект? Променяш ли България днес?

Включи се в The ChangeMakers!

Двигателите на промяната е проект на MOVE.BG, който идентифицира, свързва и обединява променящите България в национална мрежа. България има таланти, които адресират световни предизвикателства. В MOVE.BG искаме да покажем техните лица и да стимулираме промяната от България за света.

За да създадем заедно нашето утре!

Ако ти си човек, който има ясна ценностна система и визия за позитивна социална промяна!

Ако използваш иновации и нови технологии в подкрепа на социалния и икономически напредък!

Стани част от The ChangeMakers!

Включи се сега!

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната