Изложба представя непознатия гений Здравко Батембергски

MOVE.BG ще бъде бъде домакин на изложба с картини на Здравко Батембергски, организирана от галерия “Кавалет”. Изложбата ще бъде отворена за посещения до 26 септември, всеки делничен ден от 10:00 до 17:00 часа в Coworking by MOVE.BG, улица "Сердика" №20 в София.


От Марин Маринов, публикувана на 11 септември 2019

Познаваме ли съвременните творци? Знаем ли какви скрити гений на световно ниво има в България? Виждаме ли изкуството, създадено до нас? 

В търсене на отговорите на тези въпроси MOVE.BG и галерия “Кавалет” Ви каним този петък, събота и неделя в “квартала” на среща с изкуството, на запознаване с гениалното творчество на Здравко Батембергски - творец от световна класа, който обаче, продължава да бъде непознат в България. След повече от 60 години творчество картините на Здравко Батембергски ще стигнат за първи път до широката публика чрез изложбата “Изкуството онлайн и офлайн: Непознатият гений”. Тя е част от четвъртото издание на Квартал Фестивал в София - инициативата за създаване на квартал на изкуството в стария център на столицата около бившата централна баня.

Темата на "Квартал Фестивал" тази година са хората и затова Ви предлагаме среща с таланта на хората-гений до нас, хората, които създават творчество на световно ниво. Картините на Здравко Батембергски са образци за подражание и впечатляват с майсторските умения на автора към формата, съдържанието и композицията.

“Здравко Батембергски е художник - легенда, каквито се срещат много рядко днес. В тихия си творчески живот той реализира хиляди творби, като много от тях биха намерили своето достойно място редом до картини на неговите вдъхновители Гоген и Матис. През 2019 г. семейството на художника ни повери цялото му творчество, за да може талантът му да получи признанието, което заслужава,” споделят от галерията.

Откриването на физическата изложба “Изкуството онлайн и офлайн: Непознатият гений”, организирана от първата онлайн галерия в Източна Европа - “Кавалет”, ще бъде на 13 септември от 18:30 часа в MOVE.BG. Гостите на фестивала ще могат да разгледат картините на Здравко Батембергски и в останалите два фестивални дни - 14 и 15 септември, от 14 до 18 часа. 

Изложбата ще бъде отворена за посещения до 26 септември, всеки делничен ден от 10:00 до 17:00 часа в Coworking by MOVE.BG, улица "Сердика" №20 в София.

Художникът

Здравко Батембергски е човек с интересен житейски път, неразривно свързан с изкуството. Той е роден през 1933 година в село Свещари, Разградско, като израства в семейството на едър земевладелец и майка учителка. Превратът от 9-ти септември оказва влияние върху младия творец, защото не бива допуснат в Художествената академия. Причината - брат му е заминал да живее във вражеския Запада - в Австралия. Затова Здравко Батембергски е принуден да учи в Учителския институт в Шумен.

След дипломирането си, въпреки че работи като учител, той постоянно се занимава с живопис. Два пъти напуска работа за по три години и се отдава изцяло на своята страст. През 1960 година е приет в Съюза на художниците и успява да представи около 20 изложби пред широката публика, но основно в Североизточна България. Част от картините му биват представени и в т.нар. общи изложби от този период, но въпреки това Здравко Батембергски остава сравнително непознат. През 1994 година решава да се откъсне от света и да създаде свое ателие в малко село в Лудогорието.

Кавалет

“Кавалет” е открита през 1993 година като една от първите частни галерии в новата демократична история на страната ни. От 2011 г. www.cavalet.bg е първата онлайн галерия в Източна Европа. Организацията е своеобразен виртуален музей на българското изкуство, защото представя над 130 съвременни български автора и колекция от около 5000 творби. За сравнение в изложбените зали на Национална галерия са подредени около 2 000 творби. "Онлайн галерията" е основана от известния български фотограф и галерист Валерий Пощаров 

Валерий е част от проекта на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria - клубът на  новаторите, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. Целта на “The ChangeMakers” е да свързва и обединява променящите България в национална мрежа, за да стимулират промяната от България за света в сферите на образованието, дигиталното и устойчивото развитие.

Създаваме заедно нашето утре!

Добави в Календар 2019-09-26 19:00:00 2019-09-27 21:00:00 Europe/Istanbul Изложба представя непознатия гений Здравко Батембергски 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от ART MEETS