Историята на един от най-старите квартали в София оживява виртуално

MOVE.BG свързва физическо и виртуално, за да покаже историята на стария център на столицата по време на тазгодишното издание на “Квартал фестивал”.


От Марин Маринов, публикувана на 9 септември 2019

Познаваме ли историята на сградите около нас? Знаем ли какви посланията насят старите къщи в центъра на София? Пазим ли паметта за техните обитатели и делата им?

Нека заедно открием отговорите на тези въпроси като свържем физическо и виртуално. Тази година програма Моята българска история на MOVE.BG ще участва по един специален начин на квартал фестивал”: в седмицата от 9-ти до 15-ти септември, на нашата интерактивна карта ще можете да намерите историята на редица сгради от стария център на София -  карето между главните софийски булеварди „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Левски“ и „Сливница“ или “квартал-а”.

Малките улички около джамията, Халите и Централната баня, винаги ни изненадват с невероятни сгради, за които с учудване се питаме защо не сме ги забелязали досега. Тази седмица можем да променим заедно този факт. По време на трите дни на “Квартал фестивал” 2019 - 13, 14 и 15 септември, ще забележите едни специални стикери на част от сградите - жълтият пин на “Моята българска история”. Веднага отидете на myhistory.bg, където на нашата интерактивна карта ще откриете историята на дадената сграда. История, разказана от Вас, нашите читатели. 

Квартал фестивал 2019

И тази година Квартал Фестивал ще включва богата и разнообразна програма: множество работилници, интересни изложби, съвременно изкуство, театрални представления, улично изкуство, графити и танци. MOVE.BG ще свърже физическо и виртуално още по един начин по време на фестивала - изложба на първата онлайн галерия “Кавалет”, която ще представи незабравимият български автор Здравко Батембергски.

“Квартал Фестивал” е фестивалът, организиран в подкрепата на “КвАРТал” - инициатива за обособяване на културен квартал в София. Инициативата се появява през 2016 година с главна цел да покаже културния потенциал на зоната, заключена между четири главни булеварда в центъра на град София – Мария Луиза, Дондуков, Васил Левски и Сливница,” обясняват организаторите.

“Целта на инициативата е създаване на мрежа между съществуващите на територията пространства, бизнеси и живущи с основен акцент върху развитието на културна и занаятчийска дейност, опазването на културното и архитектурно наследство, обособяването на пешеходни зони и разработване на идеи за облагородяване на градската среда. Фестивалът се провежда един път в годината уикенда около 17 септември като алтернативно празненство за Деня на София.”

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. 

В сърцето на “Моята българска история“ е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Всеки месец най-добрата история печели награда от нашите партньори - издателство “Изток-Запад”. За септември наградата е книгата “Рицар, поет и дипломат. Книга за Коста Тодоров” от Паун Генов.

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история - твоята история е нашата обща история!

Автор
още по темата

още от Актуално