Една българка от Долината

Рисковият инвеститор Дафина Тончева в НоваториТЕ vol. 5


От МOVE.BG, публикувана на 11 май 2017

Дафина Тончева напуска България на 18-годишна възраст, за да учи в Харвард с пълна стипендия.

Там завършва компютърни науки и започва работа като софтуерен инженер в Microsoft. След няколко години в гиганта решава да запише MBA в Станфорд. Така навлиза в света на рисковите инвестиции и поставя начало на много интересна и успешна кариера. В момента Дафина работи за един от известните фондове в Силициевата долина - USVP, в който е единственият партньор-жена.

Българката беше специален гост в предаването НоваториТЕ, за да сподели своя опит от Силициевата долина и да даде полезни съвети на българските предприемачи. Според нея в България има много талант, особено технически.

"Мисля, че софтуерните ни инженери са много добри, и смятам, че на това трябва да заложим, когато започнем да се конкурираме на световния пазар. Да заложим на технологията и решаването на сложни проблеми чрез нея е един от начините, по които бихме могли да се отличим и да изградим собствена ниша. Това е, в което сме добри, и от там трябва да започнем."

Според Дафина Тончева сферите, в които стартиращите предприемачи от България трябва да развият уменията си, са продажбите, маркетинга и като цяло - бизнес уменията.

Понеже предприемачеството, стартъпите и изобщо цялата екоситсема е съвсем млада в България, хората в нея имат още много да учат. Като например как да позиционират продуктите, които създават, кого таргетират, кои са най-подходящите за бизнеса им клиенти и как да достигнат до тях, как да растат. Знанията в тази област все още липсват.

На въпроса какви качества търси у предприемачите, в които избира да инвестира, Дафина Тончева отговаря лаконично:

"Аз работя почти изцяло само с хора и идеи."

Рядко има друг актив зад компанията на етапа, в който USVP инвестира.

"Най-ценният актив, който аз като инвеститор оценявам, е екипът" - казва тя. Работата й изисква да прекарва много време с екипа и да използва както своята преценка, така и данни за личностите в него, за да вземе решение за инвестиция. Сред другите основни фактори, влияещи на решението за инвестиция, са разбирането на идеята, мащабът на пазара, това дали продуктът или услугата са конструирани така, че да посрещат наистина важна нужда на клиента, колко пари би похарчил клиентът за удовлетворяване на тази своя нужда и каква е конкуренцията. Обикновено основателите на големи бизнеси споделят няколко общи черти, а именно постоянство, силна работна етика, дисциплина и упоритост. Така че наличието на тези черти у предприемачите е сред основните мотиви за инвестиция в стартъп на ранен етап.

Чуйте подкаст от разговора:

Listen to "#05.2 Winning the Cloud" on Spreaker.

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Актуално