Събитие:THE BIG CHANGE COVID19 - Предизвикателствата и новите измерения на свободата

На 16 април (четвъртък) от 18:00 MOVE.BG организира първата от серията специални онлайн панелни дискусии за света след коронавируса.


От МOVE.BG, публикувана на 13 април 2020

В дискусионен онлайн формат компетентни експерти и общественици ще дадат своята визия за възможностите във време на криза, когато светът се нуждае от нови решения на предизвикателствата след COVID 19.

Ситуацията на пандемия ни постави пред необходимостта от цялостна трансформация - обществена, икономическа, социална и личностна. Това е време за преосмисляне на модели и практики, когато научените уроци от кризата с коронавирус ще ни помогнат да решим други глобални проблеми, които се нуждаят от спешни решения и действия като промени в климата, икономическа рецесия и дори предизвикателствата пред личностните ни свободи. Наред с трудностите, обаче, борбата с последиците от коронавирус ни даде и една добра оптика за действие в условия на криза, която е основана на солидарност в името на успеха на общността. Приложението на новаторски модели, трасират пътя към бъдещето.

На базата на това разбиране ние поставяме три теми за дискусия. Ето и първата от тях: "THE BIG CHANGE:COVID 19- предизвикателствата и новите измерения на свободата".

Защо свободата?

  • Живеем в условията на изолация и ограничаване на права. Светът в карантина означава необходимостта от доброволно лишаване от свободи, но и разкри нови територии за разгръщане на човешката активност, талант и креативност. До къде можем да стигнем в нашите несвободи, но и какви нови възможности разкри пред нас необходимостта да преодолеем предизвикателството на глобална пандемия?
  • Дигиталният живот поставя под риск съхраняването на личната ни информация. Можем ли да се чувстваме свободни и защитени в света на новите технологии и има ли граници дигиталното проследяване? Какви нови територии отвори пред света скокът в дигиталната грамотност?
  • Ограничителните мерки днес поставят въпроса за съхраняването на демократичните правила и личностни свободи утре, когато светът трябва да се възстанови от рестрикциите на извънредно положение. Какви са изкушенията пред правителствата, как обществото да защити правата си и с какви нови инструменти ще разполага в бъдеще?

Разговорът се домакинства от Саша Безуханова, основател на MOVE.BG .

Участници в панелната дискусия са: 

  • Иво Василев - дигитален предприемач, основател на Reloyalty;
  • Стефка Цанева - културен мениджър и критик, програмен координатор Goethe Institute-България;
  • Димо Господинов - адвокат, съосновател на GGLaw.

Събитието ще се излъчи през платформата Webex. Резервирайте вашия безплатен билет тук и ще получите имейл с линк, на който онлайн панелната дискусия ще бъде достъпна. 

Автор
още по темата

още от Актуално