THE BIG CHANGE: COVID19 - Предизвикателствата и новите измерения на свободата

MOVE.BG проведе online дискусия, посветена на рисковете и възможностите пред нашите свободи. Чуйте пълен запис на разговора като подкаст.


От Милена Цветанска, публикувана на 24 април 2020

Живеем в условията на изолация и ограничаване на права. Светът в карантина означава необходимостта от доброволно лишаване от свободи, но и разкри нови територии за разгръщане на човешката активност, талант и креативност. До къде можем да стигнем в нашите несвободи, но и какви нови възможности разкри пред нас необходимостта да преодолеем предизвикателството на глобалната пандемия? Това беше един от въпросите на първата от серията специални дискусии, организирани от MOVE.BG, и посветени на света след коронавируса. Първата ни теме беше COVID-19-предизвикателствата и новите измерения на свободата.

“COVID-19” постави за дни света в извънредна ситуация, която е без прецедент по мащаба и характера си в новата ни история. Тя е стрес-тест за всички правителства и поставя държавите и лидерите им пред предизвикателства, които не могат да бъдат адресирани с познатите процедури, стереотипи и начини на действие. Кризата показа необходимостта от лидерство, което освен политически трябва да управлява с висока експертност, но най-вече с осъзнаване на всички морални аспекти и отговорност за хората,” с тези думи Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, постави начало на дебата. 

Димо Господинов - адвокат и съосновател на GGLaw търси отговор на въпроса можем ли да се чувстваме свободни и защитени в света на новите технологии и какви нови територии отвори пред света скокът в дигиталната грамотност. Той коментира и сложната връзка между решенията на оторизираните органи в условията на криза и нашата способност и отговорност да взимаме правилните решения в лично качество.

Тема на дебата бяха и ограничителните мерки, в които живеем днес и които поставят въпроса за съхраняването на демократичните правила и личностни свободи утре, когато светът трябва да се възстанови от рестрикциите на извънредно положение. От друга страна,  стои въпросът какъв тип свободи в контекста на човешкото ни израстване провокира затварянето ни по домовете.

”Едно от хубавите неща е, че хората започват да мислят все повече и повече и да поставят много въпроси на дебат,” коментира Иво Василев - дигитален предприемач, основател на Reloyalty, и допълни:

”Аз лично се чувствам най-свободен за последните 10 години. Бих посъветвал хората да не мислят за коронавируса, а какви нови неща могат да правят”.

В този контекст Стефка Цанева, културен мениджър и критик, програмен координатор на Гьоте институт-България представи новите перспективи пред хората от съвременната арт сцена.

”В сферата на културата творците насочват дейността си от offline в online и създават съдържание там. Предизвикателството пред хората на изкуството е да създадат устойчиви дигитални модели, които не просто репликират аналоговото, но и предоставят нови възможности”.

Участниците в дискусията се съгласиха с тезата, че кризата ни поставя пред сложни въпроси. Един от тях е кое е по-ценно - човешкото здраве и живот или свободата и отговорът е, че такава дилема няма и не би трябвало да има в XXI век в свят с утвърдени либерални, демократични ценности и регламенти, които защитават човешките права.

”Аз вярвам, че кризата е катализатор на фундаментален трансформационен процес в обществените, икономическите и културните системи, които управляват света днес, а също така и на индивидуално ниво във всеки от нас. След тази криза ние ще живеем в нов свят и какъв ще бъде той ще зависи от решенията и изборите, които правим днес,” сподели Саша Безуханова.

Чуйте пълен подкаст на разговора ни, а на 29 април (сряда) от 18:00 часа ви очакваме на втората ни дискусия “THE BIG CHANGE”, когато ще обсъдим връзката между две световни предизвикателства днес - COVID-19 и климатичните промени. Повече информация тук.

Listen to "THE BIG CHANGE COVID19 - Предизвикателствата и новите измерения на свободата" on Spreaker.

Автор
още по темата

още от Актуално