Задава се мрежа от малки частни техпаркове в цяла България

Първото пространство Innovator Creative Incubator отваря врати във Варна през юли


От Александра Козбунарова, публикувана на 30 май 2017

Малки локални развойни центрове, лаборатории за прототипиране, съобразени с особеностите на местните индустрии и хъбове, зародили се около местни тех общности

Това в идеалния случай е концепцията за национална мрежа от технологични паркове. И ако държавата от години разхожда тези идеи за 14 техпарка в страната по екселски таблици и стратегически документи, то сега най-сетне има и частна инициатива в тази посока. И тя е напът да се случи.

През юли във варненския квартал Таляна врати ще отвори първият Innovator Creative Incubaotor

Пилотното пространство от национална верига от споделени креативни хъбове за изобретатели и startup предприемачи. “Догодина ще има поне още три такива - в момента се договаряме с Бургас, Пловдив и Стара Загора”, каза за MOVE.BG Златин Дубаринов, един от инициаторите, привлекли интереса на международната мрежа Maker Movement в България. В дългосрочен план предприемачът си представя съвместно с останалите организации в екосистемата да развие и мрежа от подобни пространства и в по-малките градове в страната.

Междувременно в София също е дадено началото на сходен проект.

Дигиталната агенция Athlon планира да открие през септември простраство с няколко тематични лаборатории и споделено работно пространство в бившата тютюнева фабрика в столицата.

Пилотът на Maker Movement

Първото пространство на Innovator Creative Incubator ще се появи във Варна, а част от финансирането е осигурено от общината в рамките на иницативите на Варна – Европейска младежка столица 2017. В новия хъб в кв. Тaляна ще има две лаборатории, които в момента се оборудват, и място за около пет компании, обяснява Дубаринов. Основен е акцентът върху осигуряването на споделени високотехнологични работилници за разработка на софтуерни и хардуерни прототипи, разработки в различни области на техниката, науката, бита, културата и човешкия живот.

Работилниците ще бъдат оборудвани с 3D принтери, CNC рутери, лаборатории за виртуална реалност, Internet of things, лазерно рязане и други технологични иновации, както и конвенционално оборудване, обясняват от екипа.

А после какво?

Дългосрочна цел на екипа е реализирането на креативна мрежа в България, разпръсната из цялата страна. Предвижда се всяка една локация да бъде съобразена с регионалните особености и нужди, като отчасти се специализира в силните за областта направления.

“Иска ни се да създадем пространства и в малките градове, за да използваме максимално багоприятните условия за предприемачество в страната", допълва Дубаринов.

"Напоследък наблюдаваме и как все повече хардуерни и софтуерни специалисти търсят по-спокойните и чисти места за работа.”

С тази идея двамата с партньора му Мартен Демирев се свързват и с международната мрежа Maker Movement, в която влизат над шест хиляди пространства по целия свят и активна аудитория от 135 млн. души.

Създателите на Innovator Creative Spaces предвиждат в рамките на проекта да бъдат изградени технологични лаборатории и уъркшопи, бизнес инкубатор, преакселератор, менторска програма, академия, провеждаща обучения за ученици и студенти, зали за събития, социална зона, co-working и офиси за стартиращи компании и специалисти. В допълнение, стартиращите компании ще могат да бъдат подпомагани и чрез консултации по въпроси, свързани с техния маркетинг, брандинг, дизайн, юридически и административни въпроси, осигуряване на първоначален капитал и други. За да осъществят всичко това, Дубаринов и Демирев ще разчитат на контактите в международната си мрежа.

Инициаторите вече работят и с организации на местно ниво, MOVE.BG продължава да следи развитието на проекта с интерес.

Автор
още по темата

още от Актуално