Все по-топло ли ни е, пита театрален фестивал

“ACT Фестивал 2019” ще се проведе между 18 и 23 октомври, а MOVE.BG ще бъде домакин на международна среща на културни мениджъри.


От МOVE.BG, публикувана на 3 октомври 2019

Деветото издание на фестивала за независим театър ACT Фестивал ще се проведе този месец. Темата на изданието е все по-топло: във времето, в опитите на творците да открият теми и в развитието на сценичния изказ. Организаторите от Асоциацията за Свободен Театър (АСТ) се подбрали най-доброто от съвременната българска независима сцена, международна селекция и богата паралелна програма със специални събития, дискусии, уъркшопи и гости. Домакин на едно от тези събития - международна среща на културни мениджъри - ще бъде домът на MOVE.BG.

“На десетгодишнината от създаването на Асоциацията за Свободен Театър казваме “все по-топло” за десет години се трупа опит, научава се търпение, устойчивост, губят се илюзии, надежди стъпихме на земята, студена е, историята ѝ - още по-студена тук сме, безнадеждни, живи, с горящи глави и знаем какво искаме с нов екипаж на борда, топлина, смисъл, огледало, диалог, център все по-топло - отпускане в това, което не можем да не сме, все по-топло - натрупване,  все по-топло - избухване, все по-топло - заклинание,” споделя Веселин Димов, председател на АСТ.

Програмата

Тази година акцент в българската програма са дебютантите, като организаторите са подбрали две нови имена от общо осем български участници:

  • „Цикадите“ на режисьорката Александра Петрова, която получи награда „Икар“ 2017 в категория „Дебют” за първото ѝ представление „Хамелин”.
  • „Животът е сън“ на Дина Маркова, която пък беше отличена с “Икар” за дебют тази година. Представлението спечели и още един “Икар” за “Главна мъжка роля”  от Боян Арсов.

Международната част от програмата на “АСТ Фестивал” включва четири спектакъла от Холандия, Германия, Дания и Франция:

  • Танцов сайт спесифик спектакъл BURN - творческа среща на седем български и пет холандски творци от компанията United Cowboys;
  • документален театър: с тема асистирано самоубийство по Ибсеновите GHOSTS на нашумялата берлинска независима трупа Markus&Markus; 
  • Лекция-пърформанс CRAVE#2: с тема проституция на Театър “Баест” от Копенхаген, Дания;
  • музикално-визуален хай-тек експеримент “Н”: изпълнен от Vigroux / D’Haseller от Франция  по едноименната мистична поема на Артюр Рембо.

Съпътстваща програма

На 19 октомври Coworking by MOVE.BG - споделеното работно пространство в центъра на София -  ще бъде домакин на среща на културни мениджъри от България, Германия и Дания по проекта Мост между сцените. Модератор на разговорите ще бъде Силвия Петрова, мениджър на „Studio Я” в театър “Максим Горки” в Берлин. В срещата ще участват Лиза Мари Стойбер, Ариане Кареев, Мануела Саркисян, Петя Мукова, Стефан Прохоров, Джулия Луиза Джералдо Макиндано, Минг Пон, Фрея Сиф Хестнес, Снор Джеппе Хансен.

„Мост между сцените” е не само програма за обмен, но също така невероятна възможност за културни мениджъри и един от резултатите от дългосрочното сътрудничество между независимите сцени в България и Германия, а от тази година се разраства, включвайки Дания. Специални благодарности на Coworking by MOVE.BG за предоставяне на пространство за провеждането на срещите по проект „Мост между сцените”,” споделят организаторите.

В съпътстващата програма на “АСТ Фестивал”е включен и проектът CONGLOMERATE, който показва селектирани визуални решения, реализирани в периода 2013 - 2019 г. в шест различни жанра - драматичен театър, куклен театър, опера, кино, съвременен танц, пърформативни изкуства. Чрез VR очилата, вградени в стилизирани глави на пчели, посетителите ще могат да „надникнат” в десет спектакъла.

Кино реалността на театрална тематика пък включва:

  • „Да бъдеш Палечка“ - Куклено – жестомимичен филм по мотиви от приказката “Палечка” на Х. К. Андерсен;
  • „Това име го забравете“ – документален филм за Юлия Огнянова;
  • „На острова“ – видео арт, прожекция на проекта „IN ADATA“ на „Body graphics” и “Театър на отговорността”.

“АСТ Фестивал” включва и богата образователна програма с уъркшоп за напреднали и работилници за практически съвети по изпълнителски изкуства и за женско въплъщение.  

За четвърта поредна година организаторите повдигат и темата за ситуацията около проекта “Топлоцентрала” - превръщането на старата ТЕЦ зад НДК в културно пространство.

Пълната програма можете да намерите тук.

MOVE.BG и творческите индустрии

MOVE.BG работи системно в подкрепа на смелите творци на новото време чрез събития и изследвания на средата. Редица новаторски арт проекти са част отThe ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България: клубът в подкрепа на иновативните личности, които променят страната ни положително днес. 

Създаваме заедно нашето културно утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура